FOLLOW US: facebook twitter

Ενημερωτική συνάντηση από την ΔΑΟΚ Ηλείας και την Διαχειριστική Αρχή: Επιδότηση έως και 100% για Συνεργασία-Καινοτομία

Ημερομηνία: 16-03-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Αγροτικά, Νέα

Η καινοτομία στην αγροτική παραγωγή βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής ενημερωτικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε συνεδριακό κέντρο της ΠΕ Ηλείας η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ηλείας και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας και αφορούσε την πλήρη ενημέρωση για το Μέτρο

16 που αφορά στη συνεργασία και την Καινοτομία και το Μέτρο 4.1 για τα σχέδια βελτίωσης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Την ημερίδα παρακολούθησαν αρκετοί αγρότες, κυρίως Νέοι αγρότες που σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν τα συγκεκριμένα προγράμματα και να συστήσουν επιχειρησιακές ομάδες με καινοτόμες δράσεις, καθώς η επιδότηση μπορεί να φτάσει ακόμα και το 100%.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο γεωπόνος της Διαχειριστικής Αρχής της ΠΔΕ που έχει την ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος στην Δυτική Ελλάδα κ. Θανάσης Πετρόπουλος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η Δ/ντρια Αγροτικής Ανάπτυξης της ΔΑΟΚ Ηλείας κ. Μπέκυ Σπυροπούλου, αναφερόμενη στα Σχέδια Βελτίωσης και το Μέτρο 16 που αποτελεί μια νέα δράση του ΠΑΑ, βασικό εργαλείο διάδοσης της καινοτομίας στον αγρο-διατροφικό τομέα που είναι καλό να εκμεταλλευτούν οι αγρότες της Ηλείας.

Πως μπορεί να χρηματοδοτηθεί το Μέτρο 16

Ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε ότι η Πρόσκληση θα δημοσιευτεί μετά το Πάσχα και ανέλυσε το καθεστώς των επιχορηγήσεων που θα ισχύσει . «Το συγκριμένο Μέτρο 16 του ΠΑΑ 2014-2020 χρηματοδοτείται με 70 εκ. ευρώ σε όλη τη χώρα και από αυτά αναλογούν 3,6 εκ. ευρώ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Εάν κάποιος μπει σε Σχέδιο Βελτίωσης και εφαρμόσει μια καινοτομία που έχει εφαρμοστεί, το ποσοστό επιδότησή του μπορεί να φτάσει έως 90% ενώ στο Σχέδιο Βελτίωσης παίρνεις 60%. Ούτως ή άλλος αυτός που θα εφαρμόσει το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα, έτσι κι αλλιώς χρηματοδοτείται στο σύνολό του, αφού όπως τόνισε ο κ. Πετρόπουλος. Αν κάποιος σκοπεύει να φτιάξει μια επιχειρησιακή ομάδα, για αρχή χωρίς παραστατικά παίρνει 5000 ευρώ για τα πρώτα έξοδα της ομάδας, μόλις ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Η πρόσκληση θα βγει στη δημοισότητα μετά το Πάσχα και όσοι σκοπεύουν να συστήσουν επιχειρησιακές ομάδες, θα πρέπει να υποβάλλουν πρόταση σε αυτήν την πρόσκληση. Στη συνέχεια για να υλοποιήσει την πρότασή του, παίρνει 100% χρηματοδότηση, αν είναι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 145.000 ευρώ – συν τα 5.000 ευρώ που έλαβε αρχικά- αν αφορά σε εθνικό επίπεδο  χρηματοδότηση φτάνει τα 300.000 ευρώ και αν είναι διακρατική συνεργασία είναι 450.000 ευρώ. Στις επιχειρησιακές αυτές ομάδες αρκεί να είναι ένας αγροτης ή μια επιχείρηση που θα το εφαρμόσει. Συστήνουμε μια επιχειρησιακή ομάδα, υποβάλλουμε πρόταση στο υπομέτρο 16 1 και 16 2 και προχωράμε στην υλοποίηση. Η Διαχειριστική επιτροπή αναλαμβάνει τη δέσμευση να διαδώσει αυτήν την ιδέα μετά την υποβολή της πρότασης στο Υπουργείο και προχωρά στην πληρωμή.

Παραδείγματα επιχειρησιακών ομάδων άλλων χωρών

Παράλληλα ο κ. Πετρόπουλος αναφέρθηκε σε παραδείγματα αντίστοιχων καινοτόμων επιχειρήσεων που έγιναν σε τρείς χώρες. Πρώτη ήταν μια περιοχή της Πορτογαλίας όπου παραγωγοί αποφάσισαν πώς να αξιοποιήσουν το 25% της απώλειας νωπών φρούτων που για διάφορους λόγους δεν έφτανε ποτέ στο ράφι. Έτσι στήσανε μια επιχειρησιακή ομάδα από το Πολυτεχνείο της περιοχής, μια γεωπονική σχολή και μια ομάδα παραγωγών που παρήγαναν 18.000 τόνους φρούτα το χρόνο. Αυτοί λοιπόν ανακάλυψαν το «ηλεκτρονικό φρούτο» που έχει διάφορους αισθητήρες, το έβαλαν στο χωράφι, εν συνεχεία στο ράφι και από κει στο τελάρο και διαπιστώνανε σε ποια στάδια της παραγωγής γινόταν αλλοιώσεις. Έτσι, κάνανε παρεμβάσεις στη διαδικασία αυτή έτσι ώστε να μην χάνουν το 25% της παραγωγής, αλλά να φτάνει στο ράφι το 100% με πολύ μεγάλο κέρδος. Μια άλλη ιδέα που ανέφερε εφαρμόστηκε στη Μάλτα όπου παράγουν όπως και στην Ηλεία βιομηχανική τομάτα- όχι βέβαια σε τόσο μεγάλο ποσοστό όπως στο νομό μας- 13.000 τόνους το έτος.

Στην κομποστοποίηση είδαν λοιπόν ότι πήγαινε μόνο το προϊόν που ήταν Α ποιότητας, το δεύτερης διαλογής πήγαινε στη διαλογή και ήθελαν να την αξιοποιήσουν. Οι παραγωγοί σύστησαν λοιπόν μια επιχειρησιακή ομάδα μαζί με ένα ερευνητικό γεωπονικό κέντρο – όπως είναι εδώ το ΤΕΙ Αμαλιάδας- και με μια μεταποιητική μονάδα και πήραν μια πατέντα από την Αμερική και την εφάρμοσαν στην Μάλτα όπου παράγουν ένα ξύδι από την βιομηχανική τομάτα, που είναι εμπορεύσιμο και έχει πολύ μεγάλη ζήτηση. Τέλος αναφέρθηκε σε μια ακόμα περίπτωση, στην περιοχή των Εσκιμώων στη Β. Σκανδιναβία που έχουν συστήσει μια επιχειρησιακή ομάδα αναφορικά με την διαχείριση και τον εντοπισμό των ταράνδων που χάνονταν στους πάγους. Έτσι,  με ένα ηλεκτρονικό σύστημα – που περιελάμβανε λήψη εικόνων με ντρόουν και εκπομπή σήματος για την θέση των ταράνδων στα κινητά τηλέφωνα των ιδιοκτητών τους, οι Εσκιμώοι εντόπιζαν τα ζώα τους και είχαν σημαντικά οφέλη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος