FOLLOW US: facebook twitter

Ενημέρωση για τον επερχόμενο τρύγο οιναμπέλων

Ημερομηνία: 18-08-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

ampelia

Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Ηλείας

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, εν όψει του επερχόμενου τρύγου των οιναμπέλων για το 2016 ενημερώνει τους αμπελοκαλλιεργητές και οινοποιούς της περιοχής μας για τα παρακάτω:

Η οινοποίηση των σταφυλιών γίνεται μόνο σε αδειοδοτημένα οινοποιεία.

Οι αμπελουργοί υποχρεούνται πριν την συγκομιδή των σταφυλιών, να υποβάλουν στις επιχειρήσεις (οινοποιητικές ή εμπορικές), όλα τα αλφαριθμητικά και χαρτογραφικά στοιχεία των αμπελοτεμαχίων από τα οποία πρόκειται να παραδώσουν σταφύλια (επικαιροποιημένη καρτέλα αμπελοκαλλιέργειας) από τα οποία θα διαπιστώνεται η επιλεξιμότητα της πρώτης ύλης και ιδιαίτερα η ύπαρξη δικαιώματος φύτευσης ή αναφύτευσης.

Τα στοιχεία αυτά, θα πρέπει να συμφωνούν με τα στοιχεία που δηλώνονται στη δήλωση συγκομιδής των αμπελουργών, στη δήλωση παραγωγής της οινοποιητικής επιχείρησης ή την δήλωση εμπορίας της εμπορικής (κατά περίπτωση) καθώς και με τα στοιχεία του αμπελουργικού μητρώου.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η επιλεξιμότητα της πρώτης ύλης, οι οινοποιητικές ή εμπορικές επιχειρήσεις οφείλουν να ζητήσουν από τους αμπελουργούς, πριν την συγκομιδή των σταφυλιών, να τους προσκομιστεί αντίγραφο της επικαιροποιημένης καρτέλας αμπελοκαλλιέργειας.

Στην περίπτωση μεταφοράς νωπών σταφυλιών, στο συνοδευτικό έγγραφο και στο τιμολόγιο  αναγράφεται υποχρεωτικά η περιοχή προέλευσης, η ποσότητα ,η ονομασία της κάθε ποικιλίας των μεταφερομένων σταφυλιών και ο δεκατριψήφιος αριθμός του αμπελουργικού μητρώου .

Η πρώτη ύλη (σταφύλια) για την παραγωγή οίνων ΠΟΠ ή ΠΓΕ προέρχονται αποκλειστικά από αμπελοτεμάχια που περιλαμβάνονται στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή, για την παραγωγή δε των οίνων, τηρούνται οι εγκεκριμένες προδιαγραφές του προϊόντος.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι:

à Απαγορεύεται η παραλαβή και η επεξεργασία στις οινοποιητικές εγκαταστάσεις επιτραπέζιων ποικιλιών αμπέλου καθώς έρχεται σε αντίθεση με την ΚΟΑ του Οίνου

àΑπαγορεύεται η παραγωγή στις οινοποιητικές εγκαταστάσεις αμπελοοινικών προϊόντων άλλων από αυτών που αναφέρονται στο Παράρτημα VII Μέρος ΙΙ του Καν (ΕΕ) 1308/2013

àΑπαγορεύεται η παραγωγή, εμφιάλωση/συσκευασία, επισήμανση και η διάθεση στην αγορά αμπελοοινικών προϊόντων από επιχειρήσεις οι οποίες δεν τηρούν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Κοινή Οργάνωση Γεωργικών Αγορών για τα αμπελοοινικά προϊόντα (Καν.(ΕΕ) 1308/2013 και οι εφαρμοστικοί αυτού) ανεξάρτητα αν αυτές διαθέτουν νόμιμη άδεια λειτουργίας.

Κατά την διαδικασία παραγωγής, εμφιάλωσης, συσκευασίας και επισήμανσης αμπελοοινικών προϊόντων εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα από την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία μέτρα.
Η ΔΑΟΚ κατά τον τρυγητό και την  οινοποίηση θα ελέγχει τις παραπάνω υποχρεώσεις παραγωγών και οινοποιών.

Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία οι παραγωγοί και οινοποιοί μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, στα τηλέφωνα 2621360 – 140, 147


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος