FOLLOW US: facebook twitter

Εμβόλια που σώζουν ζωές

Ημερομηνία: 20-10-2016 | Συντάκτης:

emvolioΆρχισε ήδη η διάθεση στα φαρμακεία της Ηλείας του Αντιγριπικού και πνευμονιόκοκκου

-Αναγκαίος ο εμβολιασμός για τις ομάδες  υψηλού κινδύνου

Της Αντιγόνης Σκάρτσου

Ο εμβολιασμός αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο να προστατευτεί κανείς από τη γρίπη. Ενδείκνυται σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού και ανάλογα με τη γρίπη το εμβόλιο καθορίζεται να γίνεται συγκεκριμένους μήνες.

mixalopoulou-evgeneia-farmakeio

Η Ευγενία Μιχαλοπούλου, ιδιοκτήτρια φαρμακείου, αναφέρει ότι το εμβόλιο της εποχικής γρίπης έχει αρχίσει να διατίθεται εδώ και δεκαπέντε μέρες και η ζήτηση ήδη είναι μεγάλη καθώς πρέπει να γίνεται από αρχές Οκτωβρίου έως μέσα Νοεμβρίου κάθε χρόνου.  Η ίδια, λέει, ότι οι άνθρωποι που πρέπει να κάνουν το εμβόλιο είναι αυτοί που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου δηλαδή τα άτομα με καρδιακά, πνευμονικά, ηπατικά, νεφρικά προβλήματα και οι ανοσοκατεσταλμένοι, επειδή είναι υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο και επιπλοκές. Επίσης, οι άνω των 60 ετών όπου το 95% των νοσηλειών και των θανάτων από επιπλοκές (πνευμονία) παρατηρείται σε αυτούς, όπως και τα παιδιά, αν το κρίνει βέβαια ο παιδίατρός τους, αφού αποτελούν τους κύ­ριους φορείς διασποράς των ιώσεων, ενώ τα πολύ μικρά (κάτω των 2 ετών) είναι πιο ευάλωτα στη νόσο. «Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι 70% – 90% και πλέον θα μπορεί να γίνεται σε μια δόση εφόσον έχει αναπτυχθεί ραγδαία η εξέλιξη των συστατικών του. Το αντιγριπικό εμβόλιο δημιουργεί αντισώματα στον οργανισμό  περίπου δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό, αυτά τα αντισώματα παρέχουν προστασία έναντι  των ιών που είναι στο εμβόλιο».

Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου

Παράλληλα όμως, μιλά και για το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου το οποίο μας προστατεύει από το βακτήριο του στρεπτόκοκκου της πνευμονίας που προκαλεί τη νόσο αυτή στους ανθρώπους εμφανίζοντας ποσοστά θνησιμότητας. «Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητο να το κάνουν τα άτομα που είναι  άνω των 65 ετών και όσοι είναι κάτω των 65 υπό βασικές προϋποθέσεις. Όσον αφορά το παιδί εάν είναι κάτω των 5 ετών και ακολουθείτε πιστά το πρόγραμμα εμβολιασμών του, τότε έχει ήδη εμβολιαστεί για τον πνευμονιόκοκκο με τα αντίστοιχα παιδιατρικά εμβόλια, που έχουν ενταχθεί πλέον στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών και θεωρείται ότι προσφέρουν κάλυψη διά βίου. Οι έγκυοι δεν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου. Το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά 70% και γίνεται σε μια δόση.  Δεν υπάρχει συγκεκριμένη εποχή για να το κάνετε, αλλά πρέπει να το επαναλαμβάνετε ανά 5ετία, και μπορούνε όσοι θέλουνε να το παραλάβουν από τά φαρμακεία».

Τέλος, αναφέρει ότι το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου και το αντιγριπικό μπορούν να γίνουν συγχρόνως, το καθένα σε άλλο βραχίονα. Τα περισσότερα άτομα που χρειάζονται το ένα εμβόλιο χρειάζονται και το άλλο. Ο διπλός εμβολιασμός δεν αυξάνει τις παρενέργειες, ενώ δρα αθροιστικά στην προστασία έναντι λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος. «Να μην ξεχνάμε όμως ότι το αντιγριπικό εμβόλιο χορηγείται κάθε χρόνο, ενώ το αντιπνευμονιοκοκκικό κάθε 5 χρόνια».

farmakeio-aggelidi

Απαραίτητος ο εμβολιασμός για τις ευπαθείς ομάδες

«Το εμβόλιο της εποχικής γρίπης πρέπει να το κάνουν όλες οι ευπαθείς ομάδες και δεν πρέπει να το κάνουν όσοι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας και όσοι έχουν αλλεργία στο αυγό» τονίζει ο φαρμακοποιός κ. Παναγιώτης Αγγελίδης. Επίσης, τονίζει ότι έχει ξεκινήσει η διάθεση του και ήδη έχουν φύγει αρκετά κουτιά από τα ράφια. Όσον αφορά τα παιδιά, το εμβόλιο αυτό βοηθά στην προφύλαξη τους έναντι της γρίπης, ιδιαίτερα εκείνων που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών όταν αρρωστήσουν. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος να αρρωστήσει ένα παιδί από γρίπη είναι κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών (Οκτώβριο έως Μάρτιο). Γι’ αυτό το εμβόλιο είναι καλό να γίνεται από το μήνα Σεπτέμβριο, ώστε να προστατεύσει έγκαιρα το παιδί έναντι των τριών στελεχών της γρίπης που περιέχονται, καθώς η προστασία αρχίζει περίπου 2-3 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Θεωρείται γενικά ασφαλές το εμβόλιο και συστήνεται να γίνεται κάθε χρόνο αρχές Οκτώβρη και αν χρειαστεί να γίνεται και επαναληπτικό εμβόλιο αρχές Γενάρη.

Αναφέρεται, επίσης και στον πνευμονιόκοκκο, που μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (πνευμονία), του κεντρικού νευρικού συστήματος (μηνιγγίτιδα) ή να εισέλθει στο αίμα και να προκαλέσει βακτηριαιμία. Το εμβόλιο συνιστάται σε όλους τους ενηλίκους 65 ετών και άνω  και σε άτομα κάτω των 65 τα οποία έχουν χρόνιες παθήσεις όπως πχ:παθήσεις των πνευμόνων (άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια), καρδιακές παθήσεις, δρεπανοκυτταρική αναιμία, σακχαρώδης διαβήτης, αλκοολισμός, κίρρωση ήπατος, διαρροές εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Το εμβόλιο, υπογραμμίζει ο κ. Αγγελίδης, είναι απόλυτα ασφαλές και βρίσκεται σε όλα τα φαρμακεία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος