FOLLOW US: facebook twitter

Ελπίδες για αποζημιώσεις μοίρασαν Κουρεμπές – Αποστόλου

Ημερομηνία: 27-01-2017 | Συντάκτης:

apostolou_kourempe1

Στην Αθήνα αγροτοσυνδικαλιστές της Ηλείας σε ΕΛΓΑ και υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης

Με συγκρατημένη αισιοδοξία επέστρεψαν από την Αθήνα Ηλείοι αγροτοσυνδικαλιστές που επισκέφθηκαν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ. Τα όσα άκουσαν άφησαν κάποιες ελπίδες για αποζημιώσεις και λειτουργικές αλλαγές σε αγροτικά ζητήματα, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πως οι δεσμεύσεις που δόθηκαν, θα υλοποιηθούν, την ώρα που η Τρόικα, πιέζει για πιο σκληρά μέτρα στην ελληνική οικονομία.

Ο Διονύσης Μάλλιαρης, εκπρόσωπος του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης στον αγροτικό τομέα και αντιπρόεδρος του συλλόγου πατατοπαραγωγών Ηλείας, ο Ανδρέας Τσουκαλάς πρόεδρος των πατατοπαραγωγών Ηλείας και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τραγανού και ο γραμματέας των πατατοπαραγωγών Ηλείας Σπύρος Κούγιας, είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τους δύο παράγοντες του αγροτικού τομέα για τρέχοντα και καυτά ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες της Ηλείας. Με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ τέθηκε το θέμα των καθυστερήσεων στις εκτιμήσεις, την μεταφορά των εκτιμητών – γεωπόνων, το θέμα του κόστους στις δηλώσεις ζημιάς και τις μεγάλες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις. Τέθηκε και το θέμα της παρακράτησης του 20% από τις αποζημιώσεις που δίδονται και ο κ. Κουρεμπές, εξήγησε πως αν δεν γίνει αυτό στην συγκεκριμένη στιγμή δεν θα καλυφθούν οι ζημιές του 2016, που ήταν αυξημένες. Ωστόσο το 20% που παρακρατείτε παραμένει άγνωστο πότε θα καταβληθεί. Τέλος ένα ακόμα σημαντικό θέμα που τέθηκε ήταν η αύξηση του πλαφόν στις εισφορές του ΕΛΓΑ από τις 3700 ευρώ στις 10.500 ευρώ, κάτι που έγινε για να στηριχθεί στη συγκεκριμένη δύσκολη συγκυρία ο οργανισμός και να μην καταρρεύσει.

apostolou_kourempe2

Στη συνάντηση με τον κ. Αποστόλου που ήταν παρόντας και ο βουλευτής Ηλείας Μάκης Μπαλαούρας, τέθηκε πρωτίστως το φορολογικό που εξουθενώνει τους αγρότες. Αναλύθηκε η τροπολογία που περνά υπέρ των αγροτών για την πληρωμή τους από τους εμπόρους σε 60 ημέρες και άλλα επιμέρους θέματα. Σε ότι αφορά τις ζημιές στην Ηλεία μετά την μεγάλη εκτεταμένη κακοκαιρία του περασμένου Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε πως θα γίνει προσπάθεια να πληρωθεί το 70% της αποζημίωσης για τις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, που είναι δηλωμένες στον ΟΣΔΕ, είτε με προσκόμιση τιμολογίων, είτε μέσω ΠΣΕΑ, είτε με άλλο τρόπο. Μεταξύ άλλων τέθηκαν και άλλα θέματα όπως του τζίρου των αγροτών, των προγραμμάτων νέων αγροτών που βαίνουν στην ολοκλήρωσή τους και την ανακοίνωση νέων αγροτικών προγραμμάτων.

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος