FOLLOW US: facebook twitter

ΕΛΜΕ Ηλείας: Ανάκληση της εγκυκλίου για τις «δημιουργικές» εργασίες

Ημερομηνία: 24-01-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

elme-damarturia-diorismoi2

Ανάκληση της εγκυκλίου για τις «δημιουργικές εργασίες» ζητά η ΕΛΜΕ Ηλείας σε ανακοίνωση που εξέδωσε και υπογράφει ο πρόεδρος Βασίλης Βασιλειάδης και ο Γραμματέας Λάζαρος Ασμής αναφέροντα τα εξής:

«Το Υπουργείο Παιδείας έστειλε στις 23/12/2016 στα σχολεία οδηγίες για την εκπόνηση των «δημιουργικών εργασιών» (Δ.Ε.) στα ΓΕΛ (ΠΔ 46/2016, αρ.8) ύστερα από εισήγηση του ΙΕΠ. Οι οδηγίες του Υπουργείου ακολουθούν παλαιότερες προτάσεις από το 1994 και αποτελούν αντιγραφή του Π.Δ. 60/2006, αρ.8. Όπως τονίζεται στόχος είναι η ενίσχυση της δημιουργικότητας μέσα από την ερευνητική και βιβλιογραφική δουλειά, μέσα από την παιδαγωγική συνεργασία εκπαιδευτικών και διαθεματικές προσεγγίσεις γνωστικών αντικειμένων.

  • Οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν ( παρά την έλλειψη   ουσιαστικής επιμόρφωσης και στήριξης του διδακτικού τους έργου από το υπουργείο παιδείας) την αξία των εργασιών στη διδακτική διαδικασία. Άλλωστε πολλοί από αυτούς χρησιμοποιούν τις εργασίες αυτές στην καθημερινότητα της τάξης.
  • Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές γνωρίζουν ότι στις 2 πρώτες τάξεις του Λυκείου υπάρχει ήδη ερευνητική εργασία, που αυτή και η προηγούμενη κυβέρνηση υποβάθμισαν και υποβαθμίζουν συστηματικά. Μείωσαν τις ώρες της, απαγόρευσαν τη συνεργασία εκπαιδευτικών, απαγόρευσαν σε εκπαιδευτικούς να την υλοποιήσουν αν υπήρχε άλλο μάθημα της ειδικότητάς τους στο σχολείο.
  • Οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι η καλλιέργεια πνεύματος ομαδικής συνεργασίας, η παιδαγωγική συνεργασία των διδασκόντων των διαφόρων ειδικοτήτων δεν επιτυγχάνονται με μία ξεχωριστή δράση, και μάλιστα με τη μορφή της «διήμερης φιέστας». Γνωρίζουν ότι οι συνοδευτικές εργασίες είναι ένα παιδαγωγικό εργαλείο για την αφομοίωση και την εμπέδωση της γνώσης που δεν μπορεί να αποσπαστεί από την συνολική παιδαγωγική διαδικασίακαι τις αξιοποιούν στο πλαίσιο του κάθε μαθήματος.
  • Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να ισχυρίζεται το Υπουργείο Παιδείας ότι σε ένα σχολείο ανταγωνιστικό, σε ένα σχολείο εξεταστικό κάτεργο, με ταξικούς φραγμούς, ότι με τον τρόπο που θα υλοποιηθούν οι Δημιουργικές Εργασίες, μέσα σε 2 ημέρες θα καλλιεργήσουν το ερευνητικό πνεύμα και τη δημιουργική ικανότητα των παιδιών.
  • Δεν είναι δυνατόν το Υπουργείο να μιλά για ερευνητική και βιβλιογραφική δουλειά, όταν στην μεγάλη πλειοψηφία των σχολείων δεν υπάρχουν βιβλιοθήκες και τα εργαστήρια βρίσκονται υπό κατάρρευση. Νωπές είναι ακόμα οι αποφάσεις της κυβέρνησης για υποβάθμιση των εργαστηρίων.
  • Το υπουργείο εγκαινιάζει επιπλέον κατηγοριοποίηση μαθητών (φάκελοι μαθητών για τις εργασίες) και ακυρώνει την αφομοιωτική και παιδαγωγική αξία της εργασίας αφού ο αιφνιδιαστικός και υποχρεωτικός χαρακτήρας υλοποίησης απωθεί τα παιδιά και τα οδηγεί σε ακόμα μια καταναγκαστική δραστηριότητα. Ο ατομικός φάκελος του μαθητή, τα συγκρίσιμα μαθησιακά αποτελέσματα, μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν όπλα για την αξιολόγηση της εκπαιδευτικής μονάδας και την αξιολόγηση – χειραγώγηση των εκπαιδευτικών.
  • Το υπουργείο μετατρέπει τη διαδικασία της μαθητικής εργασίας σε υπερωριακή πολύωρη εργασία των εκπαιδευτικών, αφού μέσα από ένα γραφειοκρατικό σχεδιασμό που απαιτεί η εγκύκλιος (θέματα, ομαδοποίησή τους, κατανομή μαθητών, αλλαγή ωρολογίων  προγραμμάτων, συνεδριάσεις συλλόγου διδασκόντων, κλπ), επιβαρύνει το έργο των εκπαιδευτικών και λειτουργεί εις βάρος του σχεδιασμού του εκπαιδευτικού έργου κάθε εκπαιδευτικού αλλά και του προγραμματισμού του σχολείου.
  • Το υπουργείο περιορίζει στο πλαίσιο αυτής της γραφειοκρατίας (υποχρεωτικότητα, ανάθεση) την παιδαγωγική αυτονομία των εκπαιδευτικών και τους αντιμετωπίζει ως υπαλλήλους που πρέπει απλώς να διεκπεραιώνουν οποιαδήποτε εντολή.
  • Το υπουργείο απαιτείτην άμεση εφαρμογή της εγκυκλίουαπό τους συλλόγους διδασκόντων, αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία ενημέρωση, τη στιγμή που όλο και μεγαλύτερος αριθμός εκπαιδευτικών αναγκάζεται να πηγαίνει σε δύο ή και παραπάνω σχολεία.

Η εκπόνηση των λεγόμενων «Δημιουργικών Εργασιών» αποτελεί ένα ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των αλλαγών που προωθείται στην εκπαίδευση, στα ίδια τα αναλυτικά προγράμματα, στη νέα δομή του Λυκείου, έτσι όπως έχει περιγραφεί από τα πορίσματα του υποτιθέμενου κοινωνικού διαλόγου για την Παιδεία σε πλήρη αντιστοιχία με τις επιταγές του ΟΟΣΑ

-καλούμε το Υπουργείο να ανακαλέσει την εγκύκλιο για τις λεγόμενες  «δημιουργικές εργασίες».

–  να υπάρξει παράταση χρόνου-αναβολή ως προς τις σχετικές διαδικασίες των Συλλόγων Διδασκόντων (συνεδριάσεις κ.α.) τουλάχιστον ως την επανατοποθέτηση του υπουργείου σε σχέση με  τις αποφάσεις της ΟΛΜΕ.

– καλούμετην ΟΛΜΕ να καλύψει συνδικαλιστικά τους συναδέλφους και τους συλλόγους διδασκόντων που διαφωνούν με την υλοποίησή της.

-καλούμε την  ΟΛΜΕ να καλέσει Γενική Συνέλευση προέδρων ΕΛΜΕ ώστε να υπάρξουν αποφάσεις συνολικά για τις νέες παρεμβάσεις του υπουργείου αλλά και για το νέο τύπο Λυκείου.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος