FOLLOW US: facebook twitter

Εκλογολογίας το ανάγνωσμα

Ημερομηνία: 05-01-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Εν μέσω έντονης εκλογολογίας ξεκίνησε ο καινούργιος χρόνος. Όπως συνέβη δηλαδή και με τον περσινό. Και με τον αμέσως προηγούμενο. Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι αν θα επιβεβαιωθούν ή θα διαψευσθούν οι πρωτοχρονιάτικες εκλογικές φήμες για τρίτη συνεχή χρονιά.

Θυμίζω ότι οι εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 είχαν αρχίσει να ξεπροβάλλουν από τον προεκλογικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου τον Ιούνιο του 2014, που είχε σχεδιαστεί ως απάντηση στην ευρεία επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές.

Αντίστοιχα, οι κάλπες του Σεπτεμβρίου δρομολογήθηκαν κάτω από την αναγκαία πραγματικότητα που δημιούργησε η ψήφιση του 3ου μνημονίου τον Αύγουστο του 2015.

Οι αναλογίες όμως σταματούν κάπου εδώ.

Το 2018 βρίσκει την κυβέρνηση της χώρας απόλυτα σταθεροποιημένη, δίχως δυνάμει εσωκομματικούς «επαναστάτες» και με έναν κυβερνητικό εταίρο που δεν δείχνει την παραμικρή διάθεση να την υπονομεύσει. Άρα ο μόνος παράγοντας που θα μπορούσε να προκαλέσει εκλογές είναι κάποιος κρυφός σχεδιασμός του Αλέξη Τσίπρα.

Το σενάριο να προκαλέσει αιφνιδιαστικές εκλογές για να κερδίσει, σήμερα δεν φαντάζει ρεαλιστικό.

Παρά την δημοσκοπική ανάκαμψη και το κλείσιμο της ψαλίδας με τη Ν.Δ., το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξακολουθεί να έχει ισχυρό προβάδισμα που δύσκολα θα ανατραπεί.

Όσο για το σενάριο που θέλει τον Τσίπρα να θελήσει να «δραπετεύσει» για να μην αναγκαστεί να υπερψηφίσει νέα επίπονα μέτρα, αυτή η υπόθεση εργασίας αγνοεί ότι όλες οι απαιτήσεις των δανειστών έχουν ήδη υπερψηφιστεί και η κυβέρνηση έχει μπροστά της τον «ανοιχτό ορίζοντα» της εξόδου από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.

Παρά λοιπόν τους ευσεβείς πόθους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο Αλέξης Τσίπρας- αντί της αυτοχειρίας- θα προτιμήσει να ολοκληρώσει την από το σύνταγμα προβλεπόμενη θητεία του και θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές στο τέλος της 4ετίας.

Άλλωστε όπως δείχνουν και οι δείκτες της οικονομίας ο χρόνος από’ δω και εμπρός δουλεύει μάλλον υπέρ του. Μάλιστα κάποιοι υποστηρίζουν ότι το υπόλοιπο δεκαοκτάμηνο της θητείας του, θα του επιτρέψει να βγάλει τους άσσους που κρατά φυλαγμένους στο μανίκι του ώστε να μετατρέψει σε «ντέρμπι» τις επόμενες εκλογές…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος