FOLLOW US: facebook twitter

Εκδήλωση του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού την Κυριακή στη Ζαχάρω

Ημερομηνία: 21-10-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

kke-zaxaro

Εκδήλωση για τη δράση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος (ΔΣΕ) θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Κυριακής, στις 10:30 π.μ., στην κεντρική πλατεία της Ζαχάρως, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που οργανώνει το ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ.

Τιμώμενα πρόσωπα της εκδήλωσης είναι ο Νίκος Γκότσης και ο Γιώργης Τζαμαλούκας. Ο Ζαχαραίος Νίκος Γκότσης ήταν ο οργανωτής της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης του Δημοκρατικού Στρατού Πελ/σου και διακρίθηκε για τη γενναιότητά του, το πρακτικό μυαλό και την ευρύτητα της σκέψης του, κερδίζοντας το σεβασμό, την αγάπη και την εκτίμηση των μαχητών και των στελεχών του ΔΣΕ. Στις 9 Μάη του 1949 πιάστηκε αιχμάλωτος και το στρατοδικείο της Τρίπολης τον καταδίκασε 72 φορές σε θάνατο.

Μάλιστα, όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο γραμματέας της ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ  Γιάννης Τεφάνης, ο Νίκος Γκότσης, διακόπτοντας τον Πρόεδρο του δικαστηρίου όταν ανακοίνωνε τις ποινές και των άλλων μαχητών του Δ.Σ.Π, του είπε με περίσσιο θάρρος «Και μία από εμένα, 73 κύριε Πρόεδρε». Τόνισε ακόμα ότι «για  κάθε νέο και νέα ο αγώνας του ΔΣΕ αποτελεί μεγάλο μάθημα. Δείχνει τη δύναμη του λαού, που όταν θέλει και το αποφασίζει ξεπερνάει φόβους και δισταγμούς, μπορεί να τα βάλει με ¨υπέρτερες¨ δυνάμεις, να διεκδικήσει τη ζωή που του στερούνΣτη Ζαχάρω και την Ολυμπία, στην Ηλεία και σ’ όλη την Πελοπόννησο, το ΚΚΕ, ο ΔΣΕ, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, ανέπτυξαν το 1946-49 πλούσια δράση, που απ’ τη μία έγιναν «θρύλος» που θερμαίνει τα όνειρα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, κι απ’ την άλλη «φάντασμα» που τρομοκρατεί τα τζάκια της αστικής τάξης, παλιά και νέα, οικονομικά και πολιτικά.»

Ο Γιώργης Τζαμαλούκας γεννήθηκε στη Ζαχάρω το 1904 και ήταν γνωστός ως και «πατέρας της αντάρτικης χειρουργικής. Πήγε στην Αθήνα το 1920 όπου ακόμα από τα μαθητικά του χρόνια ήρθε σε επαφή με το ταξικό κίνημα. Εντάχθηκε στο ΚΚΕ κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων και παρέμεινε μέλος μέχρι και το θάνατό του το 1984 στη Δρέσδη. Καθ’ όλη την δεκαετία του 1930 διώχθηκε για την ιδεολογία του. Μαζί με άλλους 15 κομμουνιστές το 1947 πέρασε στην Ελλάδα και εντάχθηκε στις τάξεις του ΔΣΕ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχει και έκθεση αφιερωμένη στον ΔΣΕ, ενώ ομιλητές θα είναι η κόρη του Ν.Γκότση και ο Αριστείδης Δαμαλάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

Φωτο kke

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος