FOLLOW US: facebook twitter

Εγκαινιάζει το Αρχοντικό Πετραλιά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ημερομηνία: 17-03-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτισμός

olympia_proedros

Επίσημη πρόσκληση από το δήμο Αρχ. Ολυμπίας στον κ. Προκόπη  Παυλόπουλο

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το ταξίδι του Δημάρχου Ολυμπίας κου Θύμιου Κοτζά στην Αθήνα την Τρίτη 13 Μαρτίου 2017, προκειμένου να επιδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επίσημη πρόσκληση για την τελετή εγκαινίων μετατροπής και λειτουργίας του αρχοντικού Πετραλιά στην Δίβρη σε «Κέντρο Πολιτισμού και Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης». Παρόντες στην συνάντηση ήταν εκ μέρους της οικογένειας Πετραλιά η Φάνη-Πάλη Πετραλιά και η αδελφή της, καθώς επίσης και οι Παντελάκος Πανάγος και Γιώργος Δεββές.

Ο  Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας με πολλή χαρά απεδέχθη την πρόσκληση και θα πραγματοποιήσει τα εγκαίνια της λειτουργίας του αρχοντικού Πετραλιά σε  «Κέντρο Πολιτισμού και Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης». Εξήγησε μάλιστα ότι με την παρουσία του στην Δίβρη θέλει να τονίσει ιδιαίτερα και το γεγονός ότι υπάρχουν Τόποι στην Ελλάδα με τεράστια προσφορά στην Εθνική μας πορεία, η οποία όμως είναι ελάχιστα γνωστή και επιβάλλεται  να αναδειχτεί. Μία τέτοια περιοχή είναι και η Δίβρη.

Την μετατροπή του αρχοντικού Πετραλιά σε «Κέντρο Πολιτισμού και Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης» , εμπνεύστηκαν, σχεδίασαν και ενέταξαν στο ΕΣΠΑ 2007 – 2014 οι Δημοτικές Αρχές της Δίβρης των περιόδων 2004-2006 και 2007-20010 με επικεφαλείς τους Δημάρχους Παναγούλη Νικόλαο και  Παπαζαφείρη Παναγιώτη. Αυτό έγινε δυνατό μετά την απόφαση της οικογένειας Πετραλιά να παραχωρήσει δωρεάν το αρχοντικό στον Δήμο.

arxontiko-petralia-1

Το αρχοντικό φιλοξενεί αντιπροσωπευτικό δείγμα από την εξαιρετική συλλογή ολυμπιακών αναθημάτων του  Επαμεινώνδα Πετραλιά, μέλους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, μέλους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και Πρόεδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Μυεί επίσης τον επισκέπτη  στην εξέχουσα ιστορική πορεία της Δίβρης, κυρίως μέσα από κειμήλια της οικογένειας Πετραλιά.

Εκτενής αναφορά, μέσω διαδραστικών πινάκων, γίνεται  επίσης στην πλούσια μυθολογία της περιοχής και στην πανίδα και χλωρίδα της ευρύτερης περιοχής της Δίβρης.

 Πρόκειται για έναν φιλόξενο και με πολύ ενδιαφέρον χώρο που πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει κέντρο ενημέρωσης για τους νέους και όχι μόνο,  των Νομών Ηλείας, Αχαΐας και Αρκαδίας τουλάχιστον.

Η σημερινή δημοτική Αρχή με την ολοκλήρωση του έργου και σε συνεργασία με την δωρήτρια οικογένεια,  εργάζεται μεθοδικά τόσο για την προβολή του, όσο κυρίως για την  μετέπειτα λειτουργία του, προκειμένου ο Χώρος να αξιοποιηθεί έτσι όπως τον οραματίστηκαν οι πρωτεργάτες του. Θεωρώντας μάλιστα καταλυτική την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην τελετή εγκαινίων, αποφάσισε ομόφωνα στο Δημοτικό Συμβούλιο της 15-03-2017 την συγκρότηση επιτροπής, η οποία θα επιμεληθεί με κάθε λεπτομέρεια το γεγονός, ώστε να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η επιτροπή αποτελείται από τους:

  1. Βασίλη Αρβανίτη Αντιδήμαρχο Δ.Ε. Λαμπείας ως Πρόεδρο.
  2. Γιώργο Δεββέ Αντιδήμαρχο
  3. Μαρία Πάτση Δημοτική Σύμβουλο
  4. Γιάννης Πανούτσος Αντιδήμαρχο Δ.Ε. Λασιώνος
  5. Φάνη-Πάλλη Πετραλιά.
  6. Νίκος Αναστασόπουλος (Καθ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων).
  7. Παναγιώτης Κανελλάκης Υπεύθυνο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
  8. Αντωνοπούλου Ροϊδούλα. Υπεύθυνη Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
  9. Τοπικό Συμβούλιο Δίβρης

Η τελετή εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Απριλίου 2017.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος