FOLLOW US: facebook twitter

«Είμαστε αστρόσκονη…»: Ο Δ.. Σιμόπουλος στο βιβλιοπωλείο Κορκολής στον Πύργο

Ημερομηνία: 21-03-2018 | Συντάκτης:

To νέο βιβλίου του διακεκριμένου Αστροφυσικού Διονύση Π.  Σιμόπουλου «ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΣΤΡΟΣΚΟΝΗ – Σύμπαν, μια ιστορία χωρίς τέλος»,  πρόκειται να παρουσιαστεί στον Πύργο την επόμενη Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018, από το βιβλιοπωλείο «ΚΟΡΚΟΛΗΣ» και οι εκδόσεις «ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ»,  στις 7 το απόγευμα στο χώρο του βιβλιοπωλείου (Ερμού 3).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο φυσικός Ηλίας  Καλογήρου, υπεύθυνος του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών Νομού Ηλείας και ο φιλόλογος – δημοσιογράφος Παναγιώτης Φωτεινόπουλος.

Ο Διονύσιος Π. Σιμόπουλος που βεβαίως θα είναι παρών και δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στον Πύργο,  πέρα από την ομιλία του που ως γνωστόν έχει έναν μοναδικό τρόπο να μαγεύει τα πλήθη με απλή και κατανοητή γλώσσα, θα απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Διονύσης Σιμόπουλος δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει θεμελιώσει τη δημόσια εικόνα των επιστημών στην Ελλάδα και συνεχίζει να παράγει έργο ακούραστος. Στο βιβλίο του  αυτό, περιγράφει την μαγική ιστορία της ζωής των άστρων από τη γέννηση ως την καταστροφή τους, από τους πιο μακρινούς  γαλαξίες ως το ανθρώπινο είδος.
«Είμαστε όλοι μας αστρόσκονη, και κάποια μέρα θα ξαναγυρίσουμε στα άστρα. Κάποια μέρα θα υπάρξουν άλλοι κόσμοι, γεμάτοι με άλλα όντα, αστράνθρωποι σαν εμάς, που θα γεννηθούν από τις στάχτες ενός, κάποιου, πεθαμένου άστρου. Ενός άστρου που σήμερα το λέμε Ήλιο».

Μια διαδρομή ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο των αστέρων, στις πρώτες εκείνες στιγμές της δημιουργίας του Σύμπαντος και στους επιθανάτιους ρόγχους που ονομάζουμε «μελανές οπές». Μας περιγράφει εξαιρετικά γλαφυρά τις σύνθετες διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό των αστέρων αλλά και στο εσωτερικό της ύλης. Παράλληλα, παρουσιάζει τις δυνατότητες που μας προσφέρουν τα νέα επιστημονικά όργανα και οι νέες μέθοδοι για την «κατασκοπεία» του Σύμπαντος, ενώ αναφέρεται και στις νέες πληροφορίες που μπορούμε να έχουμε μετά την επιβεβαίωση της ύπαρξης των βαρυτικών κυμάτων. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες είναι οι συστηματικές ιστορικές αναφορές που διατρέχουν το βιβλίο, όπου αυτές κρίνονται απαραίτητες, καθώς και η εξαιρετικά κατανοητή παρουσίαση των ιδιοτήτων του χωρόχρονου, όπως περιγράφηκε από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Διονύσης Π. Σιμόπουλος γεννήθηκε το 1943 στα Γιάννενα και μεγάλωσε στην Πάτρα. Σπούδασε Πολιτική Επικοινωνία και Αστροφυσική στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα των ΗΠΑ. Είναι επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, πολυβραβευμένος διεθνώς για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση. Το πλούσιο επιμορφωτικό του έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 26 βιβλία, πάνω από 500 σενάρια επιμορφωτικών τηλεοπτικών εκπομπών και πάνω από 250 σενάρια πολυθεαμάτων πλανηταρίου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος