FOLLOW US: facebook twitter

Δ. Μπαξεβανάκης: «Κοντά, στην επαναλειτουργία του ΠΛΗ&ΜΜΕ του ΤΕΙ Πύργου»

Ημερομηνία: 18-12-2017 | Συντάκτης:

Ο Ηλείος Υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης στην «ΠΡΩΙΝΗ»

«Πορευόμαστε το δύσκολο δρόμο που οδηγεί τον Αύγουστο στο τέλος των μνημονίων»

«Ο λαός μας γνωρίζει τι τον περιμένει αν η χώρα επιστρέψει στο μαύρο παρελθόν. Και αυτό δεν θα το επιτρέψει»

«Εξετάζουμε τη μεταφορά του Γυμνασίου Σιμόπουλου στο σύγχρονο κτίριο της Εφύρας»

Συνέντευξη στην Κική Κολοβέρου (kkoloverou@yahoo.gr)

«Σε πείσμα πολλών, μέσα και έξω από τη χώρα, θα τα καταφέρουμε!» δήλωσε ο Ηλείος Υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, στην πρώτη του αποκλειστική συνέντευξη σε επίπεδο Νομού. Μιλώντας στην «ΠΡΩΙΝΗ» αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες που βιώνει η χώρα, για τις οποίες όπως είπε ευθύνονται όλοι εκείνοι που επί δεκαετίες οικοδόμησαν ένα κράτος διαπλοκής, ρουσφετιού, μίζας, διαφθοράς και πελατειακών σχέσεων και εξέφρασε την βεβαιότητα πως ο δύσκολος δρόμος τελειώνει και τον προσεχή Αύγουστο οδηγούμαστε στο τέλος των μνημονίων και της σκληρής επιτροπείας.

Ο κ. Μπαξεβανάκης, αναφέρθηκε και στο χαρτοφυλάκιο του, την επαγγελματική εκπαίδευση και την εκπαίδευση ενηλίκων όπου σημειώθηκαν βαθιές τομές αναβάθμισης αλλά και σε μια σειρά τοπικών ζητημάτων όπως η σχεδιαζόμενη μεταφορά του Γυμνασίου Σιμόπουλου στο σύγχρονο κτίριο του πρώην Γυμνασίου Εφύρας, το ξεμπλοκάρισμα των διαδικασιών για την κατασκευή νέων κτιρίων στο ΤΕΙ Αμαλιάδας αλλά κυρίως στις διαρκείς ενέργειες για την επαναλειτουργία του τμήματος ΠΛΗ και ΜΜΕ του ΤΕΙ Πύργου και την επανεμφάνιση του στα Μηχανογραφικά του 2018.

Από την τάξη και την πλατεία Ιατρίδη για τις διαμαρτυρίες των «Αγανακτισμένων», στη Βουλή και στο Υπουργείο Παιδείας. Πόσο διαχειρίσιμο είναι για τον Δημήτρη Μπαξεβανάκη, που γνωρίσαμε στο δρόμο του αγώνα ενάντια στα μνημόνια; Όλα όσα διεκδικούσατε τότε ως  συνδικαλιστής πως υλοποιούνται σήμερα;

«Πριν από δύο χρόνια η χώρα μας βρέθηκε μπροστά σε ένα αδυσώπητο δίλημμα. Ή άτακτη χρεοκοπία και καταστροφή ή ένας δύσκολος συμβιβασμός. Η κυβέρνηση επέλεξε το δεύτερο και προχώρησε σε εκλογές για να εκφράσουν τη γνώμη τους οι πολίτες. Ο λαός μας απάντησε ότι πράξαμε σωστά. Έκτοτε πορευόμαστε σ’ αυτό τον δύσκολο δρόμο που οδηγεί τον προσεχή Αύγουστο στο τέλος των μνημονίων και της σκληρής επιτροπείας.

Αυτή η πορεία δεν είναι εύκολη για κανέναν μας. Όμως, πέρα από τα συναισθήματα, αυτό που έχει σημασία είναι να οδηγήσουμε τη χώρα έξω από τα μνημόνια. Γι’ αυτό τον στόχο δουλεύουμε όλοι. Μπροστά σ’ αυτό το καθήκον οι προσωπικές επιδιώξεις έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

Ακόμα όμως και μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες η έγνοια μας είναι πάντοτε η στήριξη του κοινωνικού κράτους. Στο χώρο της Παιδείας είναι ενδεικτικό ότι μετά από 7 χρόνια, 2008 – 2015, που οι δαπάνες για τη δημόσια εκπαίδευση μειώνονταν συνεχώς, εμείς αυξήσαμε τις δαπάνες αυτές κατά 257 εκ. ευρώ πέρυσι και κατά 184 εκ. ευρώ επιπλέον φέτος. Η διαφορά και η προτεραιότητες είναι προφανείς».

Πολλά θετικά συνέβησαν και άλλαξαν στην επαγγελματική εκπαίδευση με την ανάληψη των καθηκόντων σας. Όλα όσα ονειρευτήκατε, ως εκπαιδευτικός των ΕΠΑΛ της Ηλείας, πόσο απέχουν από την πραγματοποίηση;

«Στην επαγγελματική εκπαίδευση γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια για τη στήριξη και την αναβάθμισή της. Αρχικά, επαναφέραμε στα σχολεία τους 2.000 εκπαιδευτικούς που η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είχε θέσει σε διαθεσιμότητα και επαναλειτουργήσαμε στα ΕΠΑΛ όλους τους τομείς και ειδικότητες που οι προηγούμενοι είχαν καταργήσει.

Νομοθετήσαμε την πρόσβαση των αποφοίτων των ΕΠΑΛ και στα Πανεπιστήμια και ήδη οι πρώτοι απόφοιτοι εισήχθησαν ακόμα και στις σχολές υψηλής ζήτησης και μάλιστα με πολύ υψηλές βαθμολογίες. Καθιερώσαμε την τάξη μαθητείας για τους αποφοίτους, με στόχο την ομαλή και ασφαλή είσοδό τους στην αγορά εργασίας. Το πρόγραμμα της μαθητείας, που παρέχει αμοιβή, ασφάλιση και πλήρη εργασιακά δικαιώματα, συκοφαντήθηκε και πολεμήθηκε.

Η μεγαλύτερη δικαίωση για μας είναι οι 1.200 απόφοιτοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα πέρυσι και οι πάνω από 3.000 που συμμετέχουν φέτος. Και κυρίως το πόσο αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια οι εκπαιδευτικοί μας και την έκαναν δική τους υπόθεση. Σχεδιάζουμε νέα προγράμματα σπουδών και νέα βιβλία για όλους τους τομείς και όλες τις ειδικότητες, που θα συνταχθούν από ομάδες μάχιμων εκπαιδευτικών ύστερα από ανοιχτή πρόσκληση που θα εξαγγείλει το ΙΕΠ το επόμενο διάστημα. Τέλος, υλοποιούμε πιλοτικά το πρόγραμμα «μια νέα αρχή για τα ΕΠΑΛ», που περιλαμβάνει ενισχυτική διδασκαλία στην ελληνική γλώσσα και στα μαθηματικά, πρόσληψη ψυχολόγων, καθώς και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Το επόμενο σχολικό έτος το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε όλα τα ΕΠΑΛ».

ΤΕΙ Πύργου και άρση μεταβατικότητας του τμήματος ΠΛΗ και ΜΜΕ. Ως ένθερμος υποστηρικτής του σπουδαίου αυτού τμήματος, πόσο κοντά είμαστε στην άρση της αδικίας που συντελέστηκε με το σχέδιο «Αθηνά» και κατ’ επέκταση στην επαναλειτουργία του; Ποιες ενέργειες έχουν γίνει μέχρι τώρα έτσι ώστε να «επανεμφανιστεί» στα Μηχανογραφικά του 2018;

«Δυστυχώς, το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στην πρόταση που κατέθεσε πέρυσι για άρση της μεταβατικότητας, δεν περιελάμβανε το συγκεκριμένο τμήμα. Σήμερα εμφανίζεται να έχει αλλάξει άποψη και να είναι υπέρ των περιφερειακών τμημάτων. Όπως γνωρίζετε βρισκόμαστε σε μία μεγάλη προσπάθεια για τη διαμόρφωση του ενιαίου χώρου ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας. Σε κάθε Περιφέρεια της χώρας αναπτύσσεται μία εκτενής συζήτηση ανάμεσα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της κάθε περιοχής, με θέμα το μέλλον των ιδρυμάτων, τις μορφές συνεργασίας μεταξύ τους και βέβαια τα γνωστικά αντικείμενα και τα τμήματα.

Το Υπουργείο Παιδείας αναμένει την εξέλιξη της συζήτησης μεταξύ του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και τις προτάσεις στις οποίες τα δύο ιδρύματα θα καταλήξουν. Η άποψή μας είναι ότι τα περιφερειακά τμήματα που στηρίζονται σε επιστημονικές βάσεις και έχουν προοπτική ανάπτυξης αποτελούν εστίες επιστήμης και πολιτισμού της κάθε περιοχής και ότι οι αποφάσεις πρέπει να έχουν ως γνώμονα μόνο επιστημονικά και ακαδημαϊκά κριτήρια και όχι άλλες σκοπιμότητες.

Όλο αυτό το διάστημα βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας προκειμένου η κατεύθυνση ΜΜΕ και Πληροφορικής να επαναλειτουργήσει. Σε κάθε περίπτωση επιδιώκουμε την ενίσχυση του ΤΕΙ Πύργου και γι’ αυτό φέτος διορίστηκαν μόνιμοι διοικητικοί υπάλληλοι και σύντομα θα υπάρξουν και διορισμοί μόνιμων καθηγητών».

Σχολική στέγη στην Ηλεία. Ποιος ο σχεδιασμός για την ανέγερση νέων σχολείων ώστε να εκλείψει το φαινόμενο στέγασης σε λυόμενα…

«Η αρμοδιότητα για τη στέγαση και τη συντήρηση των σχολείων δεν ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας αλλά στην Αυτοδιοίκηση. Δυστυχώς, στο περιφερειακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας δεν έχει ενταχθεί κανένα σχολικό κτήριο για την Ηλεία. Υπάρχουν ευθύνες γι’ αυτό.

Προσπαθούμε να συνεργαζόμαστε με τους Δήμους της περιοχής και με την Περιφέρεια για την αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος της σχολικής στέγης στο νομό μας. Ήδη επίκειται η μεταφορά του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου στο κτήριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Αγ. Ιωάννη, προχωρά η ανέγερση του Γυμνασίου – Λυκείου Καράτουλα, ξεμπλοκάραμε το κτιριολογικό πρόγραμμα για το οικόπεδο που προβλέπεται η ανέγερση του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού, εξασφαλίσαμε καινούριες λυόμενες αίθουσες για το Δημοτικό Σχολείο Νέας Μανωλάδας, ενώ εξετάζουμε τη μεταφορά του Γυμνασίου Σιμόπουλου στο σύγχρονο κτήριο του πρώην Γυμνασίου Εφύρας.

Τονίζω ότι ο μόνος δρόμος για τη λύση των οξυμένων προβλημάτων της σχολικής στέγης είναι η συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων».

Τι άλλο έχουμε να περιμένουμε στο χώρο της εκπαίδευσης στην Ηλεία, από έναν Ηλείο Υφυπουργό Παιδείας;

«Όπως ίσως γνωρίζετε η αρμοδιότητα που μας έχει ανατεθεί είναι η επαγγελματική εκπαίδευση, καθώς και η κατάρτιση και η εκπαίδευση ενηλίκων. Σ’ αυτό τον ένα χρόνο που βρισκόμαστε στο Υπουργείο Παιδείας προχωρήσαμε στην ίδρυση Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στην Αμαλιάδα, ικανοποιώντας το σχετικό αίτημα του Δήμου Ήλιδας και καλύπτοντας μια σοβαρή ανάγκη πολλών συμπολιτών μας που έχουν τώρα την ευκαιρία να αποκτήσουν τίτλο υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Δημιουργήσαμε, επίσης, παράρτημα Δημόσιου ΙΕΚ στα Λεχαινά, που στεγάζεται στο κτήριο του ΕΠΑΛ Λεχαινών και λειτουργεί ήδη από φέτος με δύο ειδικότητες. Στα σχέδιά μας είναι και η δημιουργία Εργαστηριακού Κέντρου στην Αμαλιάδα για να καλύψει τις ανάγκες των δύο ΕΠΑΛ και του Δημόσιου ΙΕΚ.

Ξεμπλοκάραμε και δρομολογήσαμε, σε συνεργασία με τον Δήμο Ήλιδας και το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, τις ενέργειες που απαιτούνται ώστε επιτέλους να δημοπρατηθεί το έργο κατασκευής νέων κτηρίων(αίθουσες, εστία, εργαστήρια, εστιατόριο) του ΤΕΙ Αμαλιάδας που παρέμενε σε στασιμότητα. Ένα έργο προϋπολογισμού 6.600.000 ευρώ, με φορέα χρηματοδότησης το Υπουργείο Παιδείας, που θα επιφέρει θετικές επιπτώσεις στην οικονομία και ανάπτυξη της Αμαλιάδας και της ευρύτερης περιοχής.

Προχωρήσαμε πριν από λίγο καιρό στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για την υποβολή προσφορών προκειμένου να γίνει ύστερα από πολλά χρόνια προμήθεια ειδών επίπλωσης για την κάλυψη άμεσων αναγκών των σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης του Νομού μας».

 

Και ένα τελευταίο σχόλιο, για εκείνους που επικρίνουν την κυβέρνηση…

«Παρ’ όλες τις κραυγές που εκτοξεύονται εναντίον μας, εμείς αποδεικνύουμε στην πράξη το ενδιαφέρον μας για τις δημόσιες δομές εκπαίδευσης και κατάρτισης. Οι ψύχραιμοι πολίτες καταλαβαίνουν πόσο πολύ προσπαθούμε σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Ο λαός μας, μας ανέθεσε το δύσκολο καθήκον να σώσουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία, στην οποία την οδήγησαν αυτοί που επί δεκαετίες οικοδόμησαν ένα κράτος διαπλοκής, ρουσφετιού, μίζας, διαφθοράς και πελατειακών σχέσεων.

Όλοι αυτοί που έχουν το θράσος να μας κουνάνε το δάχτυλο, αντί να σκύβουν το κεφάλι από ντροπή για τα εγκλήματα που διέπραξαν επί δεκαετίες σε βάρος του λαού μας. Ο λαός μας γνωρίζει τι τον περιμένει αν η χώρα επιστρέψει στο μαύρο παρελθόν. Και αυτό δεν θα το επιτρέψει. Εμείς κληθήκαμε να βγάλουμε τη χώρα από αυτή τη δύσκολη κατάσταση, για την οποία δεν ευθυνόμαστε. Και σε πείσμα πολλών, μέσα και έξω από τη χώρα, θα τα καταφέρουμε».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος