FOLLOW US: facebook twitter

«Δώστε στον έφηβο χώρο να κάνει λάθος»: Ομιλία της Τένιας Μακρή στον Πύργο για την εφηβεία

Ημερομηνία: 12-03-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

Τα πρώτα πέντε χρόνια του παιδιού είναι πολύ σημαντικά για την υπόλοιπη ζωή του καθώς διαμορφώνουν την προσωπικότητα του εφήβου και οι όποιες ελλείψεις έχουν καταγραφεί μέσα του σε αυτά τα πρώτα χρόνια της ζωής του, έλλειψη αγάπης, ενδιαφέροντος, υγιούς οικογενειακού περιβάλλοντος κλπ, θα εμφανιστούν στην εφηβεία. Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων η γνωστή ψυχολόγος Τένια Μακρή κατά την διάρκεια της  πολύ ενδιαφέρουσας ομιλίας της με θέμα «Έφηβοι και γονείς», το Σάββατο το απόγευμα στο συνεδριακό της ΠΕ Ηλείας, προσκεκλημένη του Επιμορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «Πύργος Όλοι μαζί».

Η κ. Μακρή έκανε μια εμπεριστατωμένη ανάλυση για την σχέση γονιών και παιδιών, γονιών και εφήβων, δίνοντας χρήσιμες συμβουλές και τροφή για σκέψη κυρίως στους γονιούς που νοιώθουν ότι δυσκολεύονται να διαχειριστούν την εφηβεία των παιδιών τους, δίνοντάς τους όμως να κατανοήσουν ότι η εφηβεία και τα προβλήματά της δεν έρχονται… ξαφνικά, αλλά είναι προϊόν της «δουλειάς» που οι ίδιοι έχουν κάνει στα πρώτα πέντε χρόνια του παιδιού τους. Αυτή ήταν και η αφετηρία της ομιλίας της, αφού η κ. Μακρή αναφέρθηκε αναλυτικά σε αυτήν την διαδρομή των πέντε πρώτων χρόνων του παιδιού, τονίζοντας ότι το εμβληματικό πρόσωπο στην ζωή του, είναι η μητέρα του, γιατί είμαστε προϊόντα της μαμάς μας, «Η μητέρα μας παίζει τον κύριο ρόλο στη δομή της προσωπικότητάς μας. Εκείνη μας φέρνει στον κόσμο, μας χαρακτηρίζει και μας γαλουχεί. Αυτή η σχέση είναι άρρηκτη. Αν είναι μία φυσιολογική σχέση, τότε μια χαρά. Αν όχι και μιλάμε για μία προβληματική σχέση, τότε τα θέματα αυτά μας ακολουθούν και είναι στη ζωή μας, περιμένοντας να τα λύσουμε κάποια στιγμή.»

Όπως τόνισε, το παιδί σε αυτά τα στάδια της ηλικίας του χρειάζεται πολύ αγάπη, χρειάζεται κανάκεμα, πρέπει να το βοηθήσουμε αναπτύξει τις δεξιότητές του, να κατανοήσει τον έξω κόσμο, να δεθεί με τον πατέρα γιατί για τα αγόρια αυτό είναι το πρότυπό τους, να δείχνουν μεταξύ τους οι γονείς στην διαπροσωπική τους σχέση αγάπη και σεβασμό και να δημιουργήσουν για το παιδί τους ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον για να μην οδηγήσουν μετέπειτα το παιδί τους σε φαινόμενα κατάθλιψης. Το παιδί στον 3ο χρόνο της ζωής του αντιλαμβάνεται το «εγώ» του και οι γονείς θα πρέπει να ενισχύουν την αυτοπεοίθησή του, στον 4ο χρόνο γίνεται η ταυτοποίησή του με το δίλο του και στον 5ο χρόνο αναπτύσσει τις δεξιότητές του. Επομένως όπως ανέφερε η κ. Μακρή, μέχρι τα έξι του χρόνια το παιδί βρίσκεται στην επιρροή του γονιού και μετά τα έξι στην επιρροή του δασκάλου. Από τα 6 έως τα 11 είναι μια «βουβή» ηλικία και μετά περνάει σιγά- σιγά στην εφηβεία όπου όλα αλλάζουν.

Τα χαρακτηριστικά της εφηβείας

Στην συνέχεια η γνωστή ψυχολόγος, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του εφήβου και της συμπεριφοράς του, όπου οι φίλοι του πλέον αρχίζουν να έχουν τον πρώτο ρόλο και που είναι η αντιδραστικότητα, η επιθετικότητα, η ισχυρογνωμοσύνη, η απομόνωση στον προσωπικό του χώρο που δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί γιατί εκεί, στο δωμάτιό του ψάχνει να βρει τον ευατό του και τα θέλω του. Όπως επισήμανε οι γονείς σε αυτήν την ηλικία του παιδιού, οφείλουν να τον κατανοούν χωρίς να του επιβάλλονται ή να του κάνουν μόνιμα υποδείξεις, να του αφήνουν χώρο να εκφραστεί και γιατί όχι να κάνει τα δικά του λάθη για να μάθει, να αποκτήσουν με αγάπη πάντα χωρίς να είναι υπερπροστατευτικοί, με έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης και κυρίως να μην τον υποτιμούν.  «Ο έφηβος είναι πολύ εύθικτος, δεν πρέπει να του μιλάμε ποτέ υποτιμητικά, δεν πρέπει να τον επικρίνεται, γιατί έτσι επικρίνεται το 50% του εαυτού σας, γιατί το μισό του είναι δικό σας κομμάτι».

Τέλος η κ Μακρή τόνισε ότι θα πρέπει να ξέρουν οι γονείς, ότι κατ’ ουσίαν η εφηβεία τελειώνει στα 25, τότε ωριμάζει ο άνθρωπος, γιατί όπως λέει η επιστήμη τότε ολοκληρώνεται ο εγκέφαλος. Γι αυτό και δεν περιμένουμε ένα παιδί πριν τα 25 του χρόνια να πάρει ώριμες και σοβαρές αποφάσεις που αφορούν το μέλλον του, χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ένας γάμος στα 19 και στα 20 κατά 80% θα διαλυθεί, ενώ για  το επάγγελμα που θα ακολουθήσει θα πρέπει να βοηθηθεί μέσα από έναν σχολικό επαγγελματικό προσανατολισμό.

Η σχέση παιδιών και γονέων αναλύεται και μέσα στο νέο της «πνευματικό παιδί», το βιβλίο της «Τι θα κάνω μ’ εσένα μαμά», ενώ μετά την ομιλία της η κ. Μακρή δέχτηκε ερωτήσεις και υπέγραψε βιβλία της.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος