FOLLOW US: facebook twitter

Δώστε οριστικό τέλος στα προβλήματα με την ΑΕΠΙ

Ημερομηνία: 07-03-2017 | Συντάκτης:

nikoloutsos-kostas

Οι Πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου Ηλείας για την «Ανακούφιση» χιλιάδων επαγγελματιών

ΟΚ.Νικολούτσος επανήλθε στο θέμα και ζητά την τήρηση των συμφωνηθέντων στη θητεία Μπαλτά

Η ανάγκη, για ουσιαστική τροποποίηση του σχεδίου νόμου που αφορά στη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων και στο γνωστό θέμα της ΑΕΠΙ, επισημαίνεται για μία ακόμα φορά από το Επιμελητήριο Ηλείας που επιμένει ότι πρέπει να εφαρμοστούν όσα έχουν συμφωνηθεί επί  θητεία Μπαλτά στο Υπ. Πολιτισμού.

Να σημειωθεί ότι το ΕΒΕ Ηλείας μαζί με ορισμένα άλλα Επιμελητήρια της χώρας και κυρίως με εκείνο της Ξάνθης είχαν από την πρώτη στιγμή καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση των προτάσεων για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που είχε κυριεύσει πολύ μεγάλο τμήμα των επαγγελματιών μας.

Ήδη είχαν αναπτυχθεί μια σειρά από πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, ειδικά μετά το πόρισμα ορκωτών λογιστών περί ατασθαλιών της Εταιρείας (ΑΕΠΙ) και είχε επιτευχθεί η δρομολόγηση λύσεων για τις οποίες το Επιμελητήριο είχε αναφερθεί σε προηγούμενη ανακοίνωσή του.

Σήμερα, γίνεται μια νέα προσπάθεια να πεισθεί προς μια τέτοια κατεύθυνση και η νέα υπουργός κ. Λυδία Κονιόρδου, και ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Νικολούτσος ταυτιζόμενος απόλυτα με τις απόψεις και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίου Ελλάδος επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Σας επισημαίνουμε ότι στον νόμο 2121/93 υπήρχε πρόβλεψη στο αρθρ. 56 παρ. 3 που διατυπώνονταν ως ευχή «οργανώσεις αντιπροσωπευτικές των χρηστών και οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης μπορούν να συμφωνήσουν εγγράφως…». Όχι μόνο δεν διαπραγματεύτηκε η συγκεκριμένη εταιρεία με τις συλλογικές οργανώσεις των χρηστών, αλλά έχοντας το πάνω χέρι του νόμου αρνούνταν να συζητήσει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, με συνέπεια, μένοντας στο σκοτάδι, να υπάρχει μία στοχευμένη και διαρκής σύγκρουση μεταξύ χρηστών και των δικαιούχων και ένα κλίμα εχθρικό, το οποίο οδηγούσε σε στασιμότητα οποιαδήποτε καλή πρόθεση ή προσπάθεια χρηστών και δικαιούχων για συνεργασία, συνεννόηση για το πραγματικό συμφέρον και των δύο πλευρών.

Σας επισημαίνουμε ότι, βάσει του νόμου 2190/1920 περί ανωνύμων εταιρειών, με το άρθρο 47 θα έπρεπε η ίδια εταιρεία να προβληματιστεί και να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων από το 2010 που είχαν προκύψει ή να αποφασίσει τη λύση της εταιρείας, καθώς και με το αρθρ. 48 η εποπτεύουσα αρχή θα έπρεπε να φροντίσει, σύμφωνα με το νόμο, τη λύση της εταιρείας. Πράγμα το οποίο δεν έγινε ποτέ μέχρι σήμερα.

aepi

Η λέξη ΑΕΠΙ προκαλεί αναστάτωση

Η λέξη ΑΕΠΙ Α.Ε. προκαλεί αναστάτωση και αποτροπιασμό και αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή, καθώς δυστυχώς δυσφημεί των χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων των χρηστών και των πνευματικών δημιουργών, αν θέλετε, και βεβαίως μετά το πόρισμα ορκωτών λογιστών αποτελεί ντροπή για τον πολιτισμό της χώρας μας.

Σας καλούμε άμεσα να ανακαλέσετε την άδεια λειτουργίας της ΑΕΠΙ Α.Ε., ως έχετε από τον νόμο την υποχρέωση, σφυρηλατώντας έτσι την αξιοπιστία του Υπουργείου Πολιτισμού. Ο μόνος τρόπος για να ηρεμήσει ο ταραγμένος χώρος των πνευματικών δικαιωμάτων είναι να εισάγετε στη Βουλή προς ψήφιση άμεσα το αρχικό σχέδιο Μπαλτά, που κατατέθηκε στις 4-7-2016. Σε περίπτωση νομικού ή οποιουδήποτε άλλου κωλύματος, που δεν επιτρέπει την επαναφορά του νόμου Μπαλτά, θεωρούμε απαραίτητο να υπάρχει πρόβλεψη της ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ, που δίνει τη δυνατότητα συνεννόησης, συνεργασίας και αλληλοστήριξης μεταξύ χρηστών και δικαιούχων και τον ΚΡΑΤΙΚΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟ που διασφαλίζει απόλυτα διαφάνεια, δικαιοσύνη, νομιμότητα και εξυγίανση οποιασδήποτε προβληματικής εταιρείας. Στοιχεία τα οποία αποδεδειγμένα καταστρατηγήθηκαν βάναυσα μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος των ορκωτών λογιστών.

Δεν πρέπει να σας τρομάζει η δεσπόζουσα θέση που είχε μια αναξιόπιστη εταιρεία, η οποία έχει καταστεί και επικίνδυνη για τον πολιτισμό της χώρας. Όλα μπορούν να λυθούν και να διευθετηθούν μετά την ψήφιση ενός νομοσχεδίου που θα περιέχει την ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ και τον ΚΡΑΤΙΚΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟ. Με τη στήριξη και τη συνεργασία των χρηστών και την παρέμβαση του κρατικού Επιτρόπου, θα δημιουργηθούν άμεσα όλες εκείνες οι προϋποθέσεις και θα διασφαλιστεί όχι μόνο η συνεχής ροή χρημάτων, αλλά και η εξυγίανση της συγκεκριμένης εταιρείας, προκειμένου οι άνθρωποι που παράγουν πολιτισμό να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια.

Κανείς χρήστης πλέον δεν εμπιστεύεται να συνεργαστεί, χωρίς τις συγκεκριμένες ασφαλιστικές δικλείδες της ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ και του ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ, με μια εταιρεία που λεηλατούσε τα αποδιδόμενα χρήματά του σε παχυλές αντιμισθίες και «περίεργα» έξοδα, ενώ είχε υποχρέωση να αποδίδει τα χρήματα στους δικαιούχους για να ζουν με αξιοπρέπεια. Τα ελάχιστα χρήματα δυστυχώς διανέμονταν με αδιαφανείς διαδικασίες και σε «ολίγους».

Σας καλούμε άμεσα, μετά τις τραγικές εξελίξεις και τις συνέπειες που έχουν αντίκτυπο όχι μόνο στη χώρα μας και στους εμπλεκόμενους χρήστες και δικαιούχους, αλλά και στους διεθνείς οργανισμούς πνευματικών δικαιωμάτων που συνεργαζόταν με την ΑΕΠΙ Α.Ε., να κατατεθεί το νομοσχέδιο που θα προβλέπει απαραίτητα την ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ και τον ΚΡΑΤΙΚΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟ. Προκειμένου να ξεκαθαρίσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα αυτό το «απόστημα», το οποίο επιτέλους έσπασε και αποκαλύφθηκε σε χρήστες και δικαιούχους, που δυσφημεί τα πνευματικά δικαιώματα και τον πολιτισμό της χώρας μας διεθνώς.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος