FOLLOW US: facebook twitter

Δύο μέρες με την Ξένια…

Ημερομηνία: 04-04-2017 | Συντάκτης:

«Γράμμα στον Κωστή» και  τα παραμύθια της θα παρουσιάσει η αγαπημένη Ξένια Καλογεροπούλου Παρασκευή και Σάββατο στο βιβλιοπωλείο LEXIS στον Πύργο

Την Ξένια Καλογεροπούλου για την οποία δεν χρειάζονται περισσότερες συστάσεις, υποδέχεται το διήμερο 7 και 8 Απριλίου το βιβλιοπωλείο Lexis στον Πύργο, για να παρουσιάσει τα βιβλία της. Μια μέρα αφιερωμένη στους… μεγάλους και μια στους μικρούς της φίλους, καθώς στα παιδιά έχει αφιερώσει ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής της.

Έτσι λοιπόν την Παρασκευή το απόγευμα  στις 7.30 παρουσιάζει το “Γράμμα στον Κωστή” και το Σάββατο  8 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι το “Παραμύθια με την Ξένια”, ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το βραβευμένο βιβλίο της «Γράμμα στον Κωστή» έχει δίχως άλλο μια εξομολόγηση!   Η Ξένια Καλογεροπούλου και ο Κωστής Σκαλιόρας έζησαν μαζί 37 ευτυχισμένα χρόνια. Τους χώρισε ο θάνατος του Κωστή το 2013. Από τότε η Ξένια αποφάσισε ότι θα του μιλά. Γι’ αυτό ξεκίνησε να του γράφει. Στην πορεία της συγγραφής αυτού του γράμματος θυμάται πράγματα που βίωσαν μαζί αλλά και πράγματα που έζησε μόνη της. Το σκάλισμα της μνήμης μοιάζει με παιχνίδι. Η μια ανάμνηση φέρνει την άλλη, σαν πόρτες που ανοίγουν και κρύβουν στιγμές της ζωής που ανασύρονται αυθόρμητα στην επιφάνεια της μνήμης.

Η λογοτεχνικότητα του κειμένου –η οποία αναμφισβήτητα υπάρχει– δεν είναι τόσο το ζήτημα αυτού του βιβλίου, όσο είναι η εξομολογητική του διάθεση. Η Ξένια απευθύνεται στον Κωστή. Απευθύνεται, όμως, και στον εαυτό της. Κάνει παύσεις, συνειδητοποιεί τα συναισθήματά της. Μπροστά στα μάτια μας δημιουργείται ένας αδιόρατος διάλογος. Θυμάται πράγματα που είχε ξεχάσει και φιλτράρει την απουσία του Κωστή μέσα από την ανασύνθεση της μνήμης και της αφήγησης. Διηγείται αυτά που χάρηκε και αυτά που την πόνεσαν. Και θα είναι μαζί μας την Παρασκευή στο Lexis για να μας ανοίξει την ψυχή της.

Όσον αφορά την ημέρα που θα αφιερώσει στα παιδιά, δηλαδή το Σάββατο το πρωί στο Lexis, η Ξένια Καλογεροπούλου θα μας παρουσιάσει το βιβλίο της «Παραμύθια με την Ξένια» και θα έχουμε την ευκαιρία να την ακούσουμε με αυτόν τον μοναδικό τρόπο που διαθέτει, να μας αφηγείται ζωντανά ένα από τα παραμύθια μας. Η εκδήλωση απευθύνεται σε παιδιά από 3 ετών και άνω.

Η Ξένια Καλογεροπούλου  με αυτό της το βιβλίο, επιλέγει παραμύθια απ’ όλο τον κόσμο, τα ξαναγράφει και μας τα αφηγείται με τον δικό της τρόπο, όπως κάνει τα τελευταία χρόνια στο θέατρο Πόρτα, ενώ ο Φίλιππος Φωτιάδης τα ζωντανεύει με τις πρωτότυπες εικόνες του.
Μια ξεχωριστή συνεργασία σε βιβλίο με cd για να διαβάζεις και να ακούς ξανά και ξανά!

Αντί βιογραφικού

Η Ξένια Καλογεροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Σεπτεμβρίου του 1936 και είναι Ελληνίδα ηθοποιός και θεατρική συγγραφέας.

Σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης στο Λονδίνο. Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1958 στην ταινία Η κυρά μας η μαμή. Το 1964 τιμήθηκε με το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ταινία Γάμος αλά Ελληνικά.

Από το 1965 ως το 1975 σχημάτισε το δικό της θίασο μαζί με τον τότε σύζυγό της Γιάννη Φέρτη. Το 1984 ίδρυσε το Θέατρο Πόρτα.

Ακολούθησε σταδιοδρομία στη συγγραφή θεατρικών έργων για παιδικό θέατρο, τα οποία παρουσιάζονταν στο Θέατρο «Πόρτα», όπως ο Οδυσσεβάχ, Ελίζα, Η Πεντάμορφη και το Τέρας, Οικογένεια Νώε, O Eλαφοβασιλιάς, καθώς και το Σκλαβί, που απέσπασε τον Νοέμβριο του 2001 το Βραβείο δραματουργίας «Κάρολος Κουν»[2]. Το 2001 τιμήθηκε επίσης με το βραβείο παιδικής λογοτεχνίας του Ιδρύματος Kώστα και Ελένης Ουράνη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος