FOLLOW US: facebook twitter

Δύο εκδηλώσεις για να τιμήσουν τους μαθητές που διακρίθηκαν στην Camera Zizanio σε Ναύπλιο και Πειραιά

Ημερομηνία: 03-03-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

camera-zizanio-edilwseis-timisoun-1

Ένας θεσμός για την οπτικοακουστική δημιουργία

H Camera Zizanio δεν είναι μόνο ένα φεστιβάλ που φιλοξενεί ταινίες παιδιών και νέων. Είναι πλέον ο πιο σημαντικός θεσμός στην Ελλάδα για την ανάπτυξη της οπτικοακουστικής δημιουργίας των νέων.

Αυτό ήταν εμφανές αλλά και τονίστηκε με έμφαση από τους ομιλητές σε δυο εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες βδομάδες για τιμήσουν τους μαθητές του διακρίθηκαν στην 16η Camera Zizanio.

Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, στις 12 Φεβρουαρίου 2017. Τιμώμενα πρόσωπα ήταν μαθητές και εκπαιδευτικοί του 1ου ΕΠΑΛ και του 1ου ΕΚ Άργους, ένα τεχνικό σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με πολλές και συνεχόμενες βραβεύσεις στην Camera Zizanio και αλλού.

Η αίθουσα εκδηλώσεων του χώρου πολιτισμού «Φουγάρο» αποδείχτηκε πολύ μικρή για να χωρέσει τους προσκεκλημένους. Ήταν παρόντες όλες οι τοπικές αρχές, βουλευτές της περιοχής, ο Δεσπότης, άλλοι παράγοντες του τόπου, μαθητές και πολλοί εκπαιδευτικοί.

camera-zizanio-edilwseis-timisoun2

Ομιλητές Καβουκίδης και Θεοδοσίου

Στην εκδήλωση προσκλήθηκαν και μίλησαν ο βετεράνος κινηματογραφιστής Νίκος Καβουκίδης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Camera Zizanio, Νίκος Θεοδοσίου. Το θέμα της ομιλίας τους ήταν το ντοκιμαντέρ καθώς ο απώτερος στόχος της εκδήλωσης ήταν να παρακινηθούν και άλλα σχολεία να προχωρήσουν στη δημιουργία ταινιών.

Η πιο συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης ήταν όταν οι ίδιοι οι τιμώμενοι μαθητές, στην πλειοψηφία τους παιδιά από φτωχές οικογένειες που αναγκάζονται να δουλεύουν και να σπουδάζουν, ανάφεραν πόσο πολύ άλλαξε τη ζωή τους αυτή η δημιουργική ενασχόληση με την εικόνα.

Αυτή η εκδήλωση ήταν η πρώτη της δράσης με τίτλο 1ο ΕΦΗΒΙΚΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΤΡΙΣΤΡΑΤΟ ΤΕΧΝΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ που υποστηρίζεται από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του ΤΘΣ Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, την Αντιπεριφέρεια Αργολίδας, το Δήμο Ναυπλιέων, το Δήμο Άργους-Μυκηνών, το Δήμο Επιδαύρου και το Δήμο Ερμιονίδας.

Η δεύτερη πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά στις 23 Φεβρουαρίου 2017 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 8ου Γυμνασίου, κατάμεστη από μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Σε αυτήν την εκδήλωση που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της κ. Ανθής Γουρουντή, υπεύθυνης Τομέα Πολιτιστικών Θεμάτων ΔΙΔΕ Πειραιά, τιμώμενοι ήταν οι μαθητές του 8ου Γυμνασίου αλλά και οι μαθητές όλων των σχολείων του Πειραιά που συμμετείχαν με ταινίες στην 16η Camera Zizanio.

Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από 8 σχολεία της περιφέρειας, απονεμήθηκαν τιμητικά διπλώματα και οι μαθητές μίλησαν και πρόβαλαν τις ταινίες τους που καταχειροκροτήθηκαν.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά, όπως τόνισε ο Νίκος Θεοδοσίου στην ομιλία του, που είχαμε τόσες πολλές ταινίες από τον Πειραιά στην Camera Zizanio. Αλλά πιο σημαντικό ήταν ότι όλες οι ταινίες είχαν μια εξαιρετική ποιότητα και θα μπορούσαν επίσης να βραβευτούν όπως η ταινία του 8ου Γυμνασίου «Πες μου τι βλέπεις».

Με αυτή την ταινία, που κέρδισε το βραβείο «Νίκος Καβουκίδης» οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να γυρίσουν την επόμενη ταινία τους με επαγγελματικά στάνταρ χάρις στην τεχνική και καλλιτεχνική βοήθεια που θα προσφέρει ο Νίκος Καβουκίδης και οι συνεργάτες του. Η κινηματογραφική ομάδα του σχολείου δουλεύει ήδη το σενάριο.

Η Camera Zizanio δεν είναι το τέλος μιας διαδρομής αλλά πάντα η αρχή μιας νέας. Κι αυτό φαίνεται από την ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή παιδιών και σχολείων στα δημιουργικά μονοπάτια που χαράζει.

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος