FOLLOW US: facebook twitter

Δωρεάν έκθεση και παράσταση θεάτρου σκιών αφιερωμένη στον μεγάλο καραγκιοζοπαίχτη Αντώναρο

Ημερομηνία: 01-07-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Ο Αντώναρος, πέθανε στην Αμαλιάδα το 1999 σε ηλικία 74 ετών αφήνοντας το ανεξίτηλο στίγμα του στην μνήμη μικρών και μεγάλων

 

Το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας τιμώντας τον μεγάλο τεχνίτη του Θεάτρου Σκιών Αντώναρο, παρουσιάζει την ιστορική παρακαταθήκη που άφησε στους απογόνους του Φώτη και Χρήστο Πλέσσα, οι οποίοι συνεχίζουν επάξια την παράδοση του λαϊκού παραδοσιακού θεάτρου με έδρα τους την πόλη της Αμαλιάδας.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017 στις 9:00 μ.μ. στον κήπο της οικίας Τατάνη, το Θέατρο Σκιών Φώτη και Χρήστου Πλέσσα παρουσιάζει με ελεύθερη είσοδο για το κοινό το έργο του Αντώναρου «Ο Καραγκιόζης Μάγειρας», στην αυθεντική μορφή της παράστασης, με τα γνήσια σκηνικά, τις παλιές φιγούρες και τη μουσική του Αντώναρου.

Παράλληλα, από τη Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017, ο Φώτης και Χρήστος Πλέσσας παρουσιάζουν στον ισόγειο χώρο της Οικίας Τατάνη την εικαστική έκθεση «Ταξιδεύοντας στην μαγεία της σκιάς με τον Αντώναρο» με αρχειακό υλικό από το ιστορικό αρχείο Θεάτρου Σκιών του Αντώναρου.

Η έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 28 Ιουλίου 2017, θα είναι ελεύθερη για το κοινό κατά τις εργάσιμες ώρες καθημερινά, αλλά και τα απογεύματα στις ημέρες που πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στο Τατάνειο.

Ο μεγάλος καραγκιοζοπαίχτης, παραχώρησε παραχωρώντας την  συνέχιση του έργου του στον γιό του Φώτη Πλέσσα και στον εγγονό του Χρήστο Πλέσσα.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ «ΑΝΤΩΝΑΡΟΥ»:

Ο Αντώνιος Πλέσσας ή «Αντώναρος» γεννήθηκε το 1924 στην Πάτρα. Μαθήτευσε δίπλα στον μεγάλο καραγκιοζοπαίχτη Ντίνο Θεοδωρόπουλο και από την ηλικία των 18 ετών, επαγγελματίας καραγκιοζοπαίχτης πλέον, έπαιξε σε όλα τα θέατρα σκιών της εποχής, όπως τα θέατρα: «Απόλλων» στο Ζαβλάν, Ρεκόρ στη πλατεία Μαρούδα, Χρυσαλιδα στο Μεσολόγγι, Αντωνάκου στη Μεσσήνη και άλλα θέατρα στην Καλαμάτα, την Τρίπολη, το Αγρίνιο, την Αιτωλοακαρνανία κ.α..

Επί 40 χρόνια παρουσίασε την τέχνη του στο Μον Ρεπό του Μπακατσούλα στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό Αμαλιάδας. Η τελευταία του παράσταση δόθηκε στο Σινέ Ολύμπια το 1986.

Πέθανε στην Αμαλιάδα το 1999 σε ηλικία 74 ετών αφήνοντας το ανεξίτηλο στίγμα του στην μνήμη μικρών και μεγάλων, παραχωρώντας την  συνέχιση του έργου του στον γιό του Φώτη Πλέσσα και στον εγγονό του Χρήστο Πλέσσα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος