FOLLOW US: facebook twitter

Δρυς 600 ετών στέκει αγέρωχη στο πέρασμα των αιώνων

Ημερομηνία: 23-11-2017 | Συντάκτης:

Βρίσκεται στο Κολίρι Πύργου-Ενέργειες από το Δασαρχείο Πύργου για την ανάδειξη και την προστασία του αιωνόβιου δέντρου

Ένα ζωντανό μνημείο της φύσης αποτελεί μια τεράστια δρυς στην περιοχή του Προφήτη Ηλεία στο Κολίρι Πύργου. Το πελώριο δέντρο που εκτιμάται πως έχει ηλικία 600 ετών στέκει εκεί στο πέρασμα των αιώνων αγέρωχο. Η εικόνα του θυμίζει δέκα μεγάλα δέντρα μαζί, καθώς τα κλαδιά του έχουν το ανάλογο πάχος ενός δέντρου 100 ετών, ενώ το ύψος του φτάνει τα 30 μέτρα.

Το Δασαρχείο Πύργου, θέλει ακολουθώντας τις διατάξεις του νόμου, να κηρύξει το συγκεκριμένο υπεραιωνόβιο δέντρο, μνημείο της φύσης και να το προστατέψει από τυχόν κινδύνους, αν και όπως αποδεικνύεται το δέντρο αυτό κατάφερε να επιβιώσεις από τους κινδύνους εδώ και 600 χρόνια.

Το δέντρο έχει περίμετρο στο στηθαίο ύψος έξι μέτρα και μακρομετρικά και εμπειρικά εκτιμάται η ηλικία του στα 600 έτη. Βρίσκεται στην άκρη εντός αγροκτήματος δίπλα σε μια κρήνη με τρεχούμενο νερό και πραγματικά είναι πολύ εντυπωσιακό το μέγεθός του και το πως απλώνεται στο σημείο, προσφέροντας σκιά σε μεγάλη έκταση. Όπως δήλωσε ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας που έχει επιληφθεί του θέματος της προστασίας τους δέντρου και της ανακήρυξής του ως μνημείο της φύσης, ο νόμος 8669 αρθ.78, αλλά και ο νόμος 1650/86 αρθ. 18 δίνει τη δυνατότητα μιας τέτοιας πράξης, που θα οδηγήσει στην κατοχύρωσή και την προστασία του.

«Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που έχουμε αυτό το δέντρο στην περιοχή μας και θα φροντίσουμε μέσω της απόφασης που θα βγάλουμε να κατοχυρώσουμε την προστασία του έτσι ώστε να είναι αδύνατη από οποιονδήποτε η όποια επέμβαση ή παρέμβαση στο συγκεκριμένο δέντρο. Γνωρίζαμε ότι υπάρχει το δέντρο αυτό εδώ και χρόνια αλλά πιστεύω ότι είναι μία ευκαιρία να αναδείξουμε αυτό το μοναδικό μνημείο. Είναι δύσκολο να βρεις στην περιοχή μας καμία δρυς σε αυτή την ηλικία αλλά και νομοθετικά θα κατοχυρώσουμε την προστασία του».

Στην περιοχή δεν φαίνεται να υπάρχουν άλλα δέντρα του είδους και η μοναδικότητα αλλά και το μέγεθός και η ηλικία του, δημιουργούν αρκετά ερωτήματα. «Είναι ένα δέντρο μεμονωμένο στη περιοχή και δεν έχει σχέση με τα δέντρα του δρυοδάσους της Φολόης. Στην Φολόη έχουμε την χνοώδη δρύς και την πλατύφυλλη δρυς, ενώ εδώ είναι ένα άλλο είδος. Είναι μοναδικό και μεμονωμένο. Βρίσκεται κοντά σε μία πηγή και ίσως ήταν ένα σημείο αναφοράς στο παρελθόν και στα χρόνια που πέρασαν.

Δεν γνωρίζουμε κάτι για την ιστορία του θα προσπαθήσουμε να αντλήσουμε στοιχεία από τους κατοίκους. Τα δέντρα αυτά είναι υπεραιωνόβια. Η δρυς στην αρχαιότητα ήταν δέντρο ιδιαίτερα χρήσιμο και στην ναυσιπλοΐα, αλλά και αργότερα για κατασκευές ή ως καύσιμο ξύλο. Έτσι δεν βρίσκουμε συχνά δέντρα τα οποία να είναι πάνω από 120 ετών το πολύ. Πρέπει να είναι το μοναδικό στην Πελοπόννησο καθώς δεν έχω ακούσει ξανά για τόσο μεγάλης ηλικίας δέντρο» εξήγησε ο κ. Λάττας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος