FOLLOW US: facebook twitter

Διπλή ήττα για το ΤΕΙ του Πύργου

Ημερομηνία: 22-02-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

tei-pyrgou-keraunos

Δεν εντάχθηκε στο Μηχανογραφικό το τμήμα ΠΛΗ&ΜΜΕ και παραμένει σε μεταβατικότητα έως το 2018

-Τώρα… σχεδιάζουν τμήμα μόνο για Πληροφορική ενώ υποβαθμίζουν το ΔΟΕΠ&ΤΜ

-Αλλαγή πλεύσης για το ΠΛΗ&ΜΜΕ παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις ότι δεν θα καταργηθεί

-«Υπάρχει σχέδιο διάσωσης αλλά μετά τη μετατροπή του γνωστικού αντικειμένου και την αλλαγή της ονομασίας του» δήλωσε ο Ηλείος Υφυπουργός Παιδείας Δ. Μπαξεβανάκης

giavroglou-tei

Εννέα τμήματα ΤΕΙ που είχαν καταργηθεί, επιστρέφουν στο φετινό μηχανογραφικό, όχι όμως και του Πύργου, ΠΛΗ&ΜΜΕ, παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις, περί άρσης της μεταβατικότητας του. Όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, μετά τη συνάντηση που είχε με τους Προέδρους των ΤΕΙ, έγινε δεκτή η εισήγηση της Συνόδου, σύμφωνα με την οποία, εννέα (9) τμήματα των ΤΕΙ από τα 20 που χαρακτηρίστηκαν με το σχέδιο «Αθηνά» ως μεταβατικά και επρόκειτο να καταργηθούν το 2018, εντάσσονται από φέτος στο μηχανογραφικό δελτίο των πανελληνίων εξετάσεων.

Μάλιστα, στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, «σώθηκαν» τα τμήματα Κοινωνικής Εργασίας (Πάτρα) και Οπτικής και Οπτομετρίας (Αίγιο) αλλά και το τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων Πάτρας που βάσει το σχεδίου «Αθηνά» θα ενσωματώνονταν με το τμήμα Διοίκησης Οικονομίας Επικοινωνίας Πολιτιστικών & Τουριστικών Μονάδων (ΔΟΕΠ&ΤΜ) του Πύργου, όσον αφορά τον εξοπλισμό και το εκπαιδευτικό του προσωπικό! Και η διάσωση του τελευταίου, είναι που προκαλεί ερωτηματικά και καχυποψία, αν θυμηθούμε και τις δηλώσεις την πρώην υφυπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου, καθώς η εξέλιξη αυτή, ουσιαστικά υποβαθμίζει το τμήμα ΔΟΕΠ&ΤΜ του Πύργου που έχει παρόμοιο γνωστικό αντικείμενο με αυτό της Πάτρας στο οποίο άρθηκε η μεταβατικότητα του.

Το τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ, αποδείχτηκε πως δεν περιλαμβάνονταν στις αιτιολογημένες προτάσεις που κατέθεσε η Σύνοδος των Προέδρων στον Υπουργό, για τη διάσωση του, παρά τις προθέσεις που είχαν εκφράσει δημόσια, τόσο ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Τριανταφύλλου όσο και ο Ηλείος Υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης.

mpaxevanakis-erythros-stauros

Ο κ. Μπαξεβανάκης ωστόσο, μιλώντας στην «Πρωινή» υποστήριξε, ότι το τμήμα ΠΛΗ&ΜΜΕ του Πύργου, δεν προτάθηκε από τη Σύνοδο, όχι γιατί δεν έχουν επεξεργασμένο σχέδιο για την διάσωση του αλλά γιατί, αυτά που έχουν συζητηθεί και προταθεί για το συγκεκριμένο τμήμα, είναι η μετατροπή του γνωστικού του αντικειμένου και η αλλαγή της ονομασίας του. Για αυτό και δεν μπήκε, όπως είπε, στη διαδικασία με τα υπόλοιπα μεταβατικά τμήματα… «Για το τμήμα ΠΛΗ&ΜΜΕ του Πύργου, η Σύγκλητος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, έχει προτείνει την αλλαγή της ονομασίας του και την μετατροπή του γνωστικού του αντικειμένου. Έτσι ήταν η πρόταση της Συγκλήτου η οποία στρέφεται πιο πολύ προς την Πληροφορική αφήνοντας εκτός τα ΜΜΕ. Στην πρόταση τους, έχει επισημανθεί ότι η συνύπαρξη αυτών των δυο τομέων σε ένα τμήμα δεν είναι λειτουργική και δεν μπορεί να συνυπάρξει και προτείνουν τη μετατροπή του, προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της Πληροφορικής σαν ένα τμήμα. Άρα δεν έμπαινε στη ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα μεταβατικά τμήματα και το ΠΛΗ&ΜΜΕ θα εξεταστεί  σε επόμενη συζήτηση που θα αφορά τα τμήματα που θα αλλάξουν αντικείμενο».

Θεωρείται ωστόσο σίγουρο, ότι αυτή η «συζήτηση» μεταξύ της Συνόδου των Προέδρων των ΤΕΙ και του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου θα γίνει σε δεύτερο χρόνο, οπότε και το νέο τμήμα του Πύργου όπως αυτό θα διαμορφωθεί από τις προτάσεις του, δε θα προλάβει να συμπεριληφθεί στο φετινό Μηχανογραφικό. Και αν όντως, τα δεδομένα είναι όπως παρουσιάζονται, με το καθεστώς μεταβατικότητας του ΠΛΗ&ΜΜΕ να λήγει το 2018, ποιος ξέρει, ίσως του χρόνου να μπει στη λίστα επιλογών των επόμενων υποψηφίων…

«Στο Μηχανογραφικό αυτά που πρότεινε η Σύνοδος»

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, στο Μηχανογραφικό συμπεριελήφθησαν τα τμήματα που πρότεινε η Σύνοδος των Προέδρων των ΤΕΙ, που σημαίνει ότι το θέμα του τμήματος ΠΛΗ&ΜΜΕ του Πύργου δεν εξετάστηκε γιατί δεν προτάθηκε. «Εμείς ζητήσαμε από την Σύνοδο των Προέδρων να προχωρήσουν σε μία αιτιολογημένη πρόταση και να δούμε πώς θα ακολουθήσουμε τις προτάσεις τους. Για πρώτη φορά υπήρξε μία απολύτως αιτιολογημένη πρόταση. Εμείς θα τη σεβαστούμε και θα προχωρήσουμε ώστε στο μηχανογραφικό που θα ανακοινωθεί εντός των ημερών να συμπεριλάβουμε τα τμήματα τα οποία μας προτείνει η Σύνοδος των Προέδρων. Από τα 20 τμήματα προτείνει τη λειτουργία των 9 τμημάτων και μάλιστα με δέσμευση να ενισχυθούν με επί πλέον  προσωπικό. Είναι μια σημαντική στιγμή γιατί  υπάρχει μία συλλογική απόφαση του κατεξοχήν αρμοδίου οργάνου των ΤΕΙ, που είναι η Σύνοδος των Προέδρων και υπάρχει και δική μας συναίνεση.  Αυτό πρέπει να το χαιρετήσουμε γιατί το θεωρούμε ένα βήμα στον δημοκρατικό διάλογο στην ανώτατη εκπαίδευση του τόπου μας και θέλω πάλι δημόσια να ευχαριστήσω αλλά και να χαιρετήσω την δύσκολη ομολογώ απόφαση που αναγκάστηκε να πάρει η Σύνοδος των Προέδρων, συζητώντας διεξοδικά αυτό το θέμα».

Και ο Πρόεδρος της Συνόδου των Προέδρων των «ΤΕΙ Δημήτρης Βελισσαρίου, τόνισε: «Δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολη η απόφαση, γιατί ουσιαστικά εμείς τεκμηριώσαμε τις προτάσεις που ήδη δώσανε  τα ίδια τα ιδρύματα. Δηλαδή η Σύνοδος δεν ανέλαβε κατά κάποιον τρόπο την ευθύνη να απορρίψει ή να αποδεχθεί προτάσεις που έκαναν τα τμήματα, απλά τεκμηρίωσε τις προτάσεις. Ήταν οι προτάσεις των Ιδρυμάτων τέτοιες, οι οποίες οδήγησαν στον αριθμό αυτό. Δηλαδή, από τα 20 τμήματα τα οποία είχαν τεθεί σε μεταβατικότητα και ουσιαστικά θα σταματούσαν να λειτουργούν και θα συγχωνεύονταν από το 2018, για τα 9 να μας δώσουν προτάσεις τα Ιδρύματα, να τις έχουμε συναθροίσει και να τις έχουμε αξιολογήσει».

liatsis-karatoula-siskepsi-entoli-epanaleitourgias-kep

Αίτημα στο Υπουργείο Παιδείας από το Δήμο Πύργου

Να παραμείνει το «Αθηνά» για το ΔΟΕΠ&ΤΜ και να «ανοίξει» το ΠΛΗ&ΜΜΕ

-Κοινοποίησε και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για το αυτόνομο ΤΕΙ

 Τον έντονο προβληματισμό του, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, εκφράζει ο Δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, με χθεσινό έγγραφο του στον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και τον Υφυπουργό Δημήτρη Μπαξεβανάκη, το οποίο κοινοποιήθηκε σε όλους τους Βουλευτές του Νομού.

Όπως επισημαίνει, μετά την εισαγωγή του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων Πάτρας στο νέο μηχανογραφικό των Πανελληνίων Εξετάσεων, τα ερωτήματα και ο προβληματισμός για το μέλλον του τμήματος Διοίκησης Οικονομίας Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων (ΔΟΕΠ&ΤΜ) με έδρα στον Πύργο, είναι πολλά, αφού πλέον το ίδρυμα θα έχει δύο τμήματα με παρεμφερές γνωστικό αντικείμενο. «Σας κάνουμε γνωστό, ότι ο Δήμος Πύργου αιτείται: 1) Την εφαρμογή του αρχικού σχεδιασμού για την ενσωμάτωση του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων στο Τμήμα του Πύργου και την πλήρη και αναβαθμισμένη λειτουργία του υπάρχοντος Τμήματος Πύργου, 2) Την συνέχιση του Τμήματος Πληροφορικής και ΜΜΕ και την άρση της μεταβατικότητας.

Το Δημοτικό Συμβουλίου Πύργου με τις υπ’ αριθμόν 286/2016 και 2/2017 αποφάσεις του, τις οποίες σας επισυνάπτουμε, καθιστά σαφές ότι απαίτηση του Δήμου μας είναι, πλην των άλλων, η αναβάθμιση και ανάπτυξη του ΤΕΙ Πύργου, με απώτερο στόχο τη δημιουργία αυτόνομης σχολής. Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος