FOLLOW US: facebook twitter

Διορθώνονται τα εισοδηματικά κριτήρια: Μέρισμα και σε όσους έμειναν άνεργοι το 2017-δικαιούχοι όσοι παίρνουν ΚΕΑ

Ημερομηνία: 23-11-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Οικονομία

Ακόμη μια σημαντική αλλαγή στα κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα προανήγγειλε η υπουργός Εργασίας κ. Αχτσιόγλου που αφορά τους ανέργους ενώ αλλάζει και ο υπολογισμός των εισοδημάτων για τους δικαιούχους του ΚΕΑ που θα είναι παράλληλα και δικαιούχοι του Κοινωνικού μερίσματος. Όσοι είχαν εισοδήματα το 2016, αλλά ήταν άνεργοι το 2017, θα λάβουν το κοινωνικό  μέρισμα, είπε στο δελτίο ειδήσεων του Real fm, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες Θα τους αφαιρεθεί αντίστοιχο ποσοστό από το εισόδημα του 2016, ανάλογα με τους μήνες που ήταν άνεργοι..

Επίσης η  κυβέρνηση εντοπίζοντας το πρόβλημα που δημιουργεί ο υπολογισμός με τα τεκμαρτά εισοδήματα, αλλάζει άμεσα προς το ευνοϊκότερο, την πρώτη κλίμακα των εισοδηματικών κριτηρίων για το κοινωνικό μέρισμα, ενώ εξετάζεται και η αλλαγή της δεύτερης. Η αλλαγή θα αφορά όλες τις κατηγορίες δικαιούχων νοικοκυριών. Δηλαδή για παράδειγμα για τα μονοπροσωπα νοικοκυριά η κλίμακα που θα αλλάξει είναι αυτή των 3.000 ευρώ.

Κι αυτό θα συμβεί διότι στην κυβέρνηση εντόπισαν ότι εάν ληφθούν υπόψη τα τεκμαρτά εισοδήματα, τότε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και απλοί φορολογούμενοι με πάρα πολύ χαμηλά δηλωθέντα ετήσια εισοδήματα θα εμφανίζονται με πλασματικά υψηλά ετήσια εισοδήματα, πολύ μεγαλύτερα από τα πραγματικά, δεδομένου ότι το ελάχιστο ποσό τεκμαρτού εισόδήματος που θα λαμβάνεται υπόψη γι’ αυτούς θα ανέρχεται σε 5.000 ευρώ για τους έγγαμους και σε 3.000 ευρώ για τους άγαμους.

Αν συνέβαινε αυτό τότε τα συγκεκριμένα νοικοκυριά και μεμονωμένα πρόσωπα, αντί να εισπράξουν ποσά μερίσματος της τάξεως των 450-900 ευρώ, που δικαιούνται κανονικά, είτε θα ξεπερνούσαν τα ισχύοντα για τις περιπτώσεις τους ανώτατα εισοδηματικά όρια και δεν θα λάμβαναν καθόλου «κοινωνικό μέρισμα» είτε θα ανέβαιναν σε υψηλότερα κλιμάκια ετησίου οικογενειακού εισοδήματος στα οποία αντιστοιχούν ποσά μερίσματος σημαντικά μειωμένα, στα επίπεδα των 250-500 ευρώ. Το λάθος οφείλεται στα στοιχεία που, τραβήχτηκαν από το TAXIS όπου έδειξαν χιλιάδες δικαιούχους στην κατώτερη κλίμακα των κριτηρίων. Οι δικαιούχοι αυτοί όμως, μετά από έλεγχο του οικονομικού επιτελείου, ήταν φορολογούμενοι κάτοικοι του εξωτερικού.

Τέλος αν και πολύ είχαν προ-τρέξει να επικοινωνήσουν ότι οι αιτήσεις θα γίνουν μέσω του TAXISnet και αναρτούσαν μέχρι και υπερσυνδέσμους στην αίτηση που είχε δημιουργηθεί για την χορήγηση του 2014, η πλατφόρμα που θα δεχτεί τις αιτήσεις των πολιτών θα είναι το koinonikomerisma.gr, όπου έχει αναπτυχθεί από την ΗΔΙΚΑ. Το σύστημα παραμένει κλειστό ενώ  με την κοινή υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί θα καθορίζεται και η ημερομηνία έναρξης των αιτήσεων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος