FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: Προβληματισμός και δυσλειτουργίες από το κλείσιμο των τραπεζικών υποκαταστημάτων

Ημερομηνία: 19-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική
kalamatianos-dionusis

Η συρρίκνωση του τραπεζικού δικτύου στην Ηλεία είναι συνεχής και εντεινόμενη.

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν κλείσει πολλά υποκαταστήματα τραπεζών, όπως αυτά της Τράπεζας Πειραιώς στην Ανδραβίδα, στο Βαρθολομιό, στην Αρχαία Ολυμπία, στην Ανδρίτσαινα και στον Πύργο, το υποκατάστημα της Τράπεζας Αττικής στον Πύργο, το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Κυλλήνη, το υποκατάστημα της Alpha στα Λεχαινά.

Τελευταίο λουκέτο, αυτό που μπήκε την Παρασκευή στο υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στη Γαστούνη, ενώ επίκειται στο τέλος του μήνα το οριστικό κλείσιμο του υποκαταστήματος της ίδιας τράπεζας στα Κρέστενα. Οι αρνητικές εξελίξεις έρχονται να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες, που έχουν ως αποτέλεσμα χιλιάδες πολίτες να αποκλείονται από την πρόσβαση σε τραπεζικά καταστήματα και κατ’ επέκταση σε τραπεζικές συναλλαγές. Παράλληλα, πολλοί εργαζόμενοι έχουν βρεθεί κυριολεκτικά στον «αέρα», με το εργασιακό τους μέλλον να είναι, τουλάχιστον, αβέβαιο.

Πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Πηνειού και Ανδρίτσαινας – Κρεστένων. Επομένως, το κλείσιμο των υποκαταστημάτων αυτών θα επιφέρει δυσλειτουργίες και τεράστια ταλαιπωρία στους συναλλασσόμενους. Αυτοί θα πρέπει να διανύσουν, πλέον, πολλά χιλιόμετρα ώστε να βρεθούν στο κοντινότερο λειτουργικό κατάστημα της τράπεζας. Επιπλέον, η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων, που εκτός των άλλων, αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες με τις ψηφιακές υπηρεσίες και τεχνολογίες, ανήκει σε μεγάλες ηλικιακές ομάδες, γεγονός που κάνει αυτή τη μετακίνηση ακόμα πιο δύσκολη και σε πολλές περιπτώσεις αδύνατη. Παράλληλα,  θα δημιουργηθούν συνθήκες συνωστισμού στα υπόλοιπα υποκαταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς στην Ηλεία, γεγονός ιδιαιτέρως επικίνδυνο μέσα στην υγειονομική κρίση.

Αναστάτωση, όμως, έχει προκληθεί και στους εργαζόμενους των υποκαταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς σε Γαστούνη και Κρέστενα, καθώς το «λουκέτο» θα τους οδηγήσει σε εργασιακή ανασφάλεια που μπορεί να περιλαμβάνει ακόμα και απολύσεις.

Η κλιμακούμενη συρρίκνωση του τραπεζικού δικτύου στην Ηλεία είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που επηρεάζει δυσμενώς την καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών.

Με ερώτησή μου προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τονίζω την αναγκαιότητα της ύπαρξης των υποκαταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς σε Γαστούνη και Κρέστενα, καλώντας τους παράλληλα να μεριμνήσουν για τους εργαζόμενους των συγκεκριμένων υποκαταστημάτων.

Οι τοπικές κοινωνίες δικαίως έχουν αναστατωθεί, καθώς βλέπουν το ένα χτύπημα να διαδέχεται το άλλο. Αγροτικές, κατά κύριο λόγο, περιοχές που έχουν συνδέσει τις οικονομικές δραστηριότητές τους με την παλιά Αγροτική Τράπεζα και εσχάτως με την Τράπεζα Πειραιώς, βλέπουν τώρα να ορθώνονται ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια. Αγρότες, κτηνοτρόφοι, επαγγελματίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και συνταξιούχοι αναμένεται να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα με τις τραπεζικές τους συναλλαγές. Επιπλέον και οι εργαζόμενοι των υποκαταστημάτων αυτών, πρόκειται να πληγούν ανεπανόρθωτα από τη διακοπή λειτουργίας τους.

Επομένως, θα πρέπει η Κυβέρνηση να ενδιαφερθεί και να μεριμνήσει για τις ανάγκες της κοινωνίας, των επαγγελματιών, των αγροτών και των εργαζομένων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος