FOLLOW US: facebook twitter

Διημερίδα Φλεγμονώδους Νόσου του Εντέρου το Σαββατοκύριακο στην Αρχ. Ολυμπία

Ημερομηνία: 21-10-2016 | Συντάκτης:

imerida-enterou-sunenteuxi

Διοργανώνεται από τον Γαστρεντερολόγο του Γ.Ν. Ηλείας Σ. Προκοπίου

Μια ενδιαφέρουσα διημερίδα, πολυθεματική, για γιατρούς, φορείς της δημόσιας υγείας αλλά και πολίτες, με θέμα «Οι Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου» διοργανώνει ο Επιμελητής Α’ Γαστρεντερολογίας του Νοσοκομείου Πύργου κ. Σάββας Προκοπίου, το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο Arty Grand Hotel στην Αρχαία Ολυμπία.

Στη πολύμηνη προσπάθεια για την πραγματοποίηση της διοργάνωσης αλλά και σε όσα ενδιαφέροντα παρουσιαστούν στην διημερίδα, αναφέρθηκε ο διοργανωτής κ. Σάββας Προκοπίου αλλά και ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου Ολυμπίας κ. Βαγγέλης Παπαγεωργίου και κ. Χρήστος Γιαννικούλης αντίστοιχα.

«Για να παρουσιάσουμε αυτή την ημερίδα για τις Φλεγμονώδους νόσους του εντέρου, εργαστήκαμε όλοι επί δωδεκαμήνου με μια σκληρή και αθόρυβη εργασία χωρίς διάθεση προβολής και χωρίς καμία βοήθεια από κανένα. Με προσωπική εργασία λοιπόν και μεράκι προσπερνώντας γραφειοκρατικούς και οικονομικούς σκοπέλους και προβλήματα φθάσαμε στη σημερινή μέρα. Πιστεύουμε ότι η επιλογή της Αρχαίας Ολυμπίας ως χώρος τέλεσης του συνεδρίου είναι ιδανική γιατί αυτός ο τόπος αποτελεί εφαλτήριο για την προβολή και την ανάδειξη στους επισκέπτες γιατρούς και τους συνοδούς τους από την Αθήνα και την Πάτρα, της τεράστιας πηγής πλούτου και φυσικής ομορφιάς που υπάρχει στην περιοχή μας.  Θα πρέπει να σας πω ότι στην προσπάθεια μας αυτή το κράτος ήταν «απών» τόνισε ο κ. Προκοπίου και πρόσθεσε ότι αντίστοιχα προβλήματα αντιμετώπισαν και με κάποιες φαρμακευτικές εταιρίες αλλά και με τοπικούς χορηγούς, που πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα τους ενώ ευχαρίστησε ιδιαίτερα το τοπικό πρακτορείο ilistrustcom που τους στήριξε. «Πιστεύουμε ότι οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου είναι μια πάθηση που έχει ραγδαίες εξελίξεις στο ιατρικό χώρο και μας δίνει πάρα πολλά ερεθίσματα για να φθάσουμε σε λύσεις και θεραπείες. Προσβάλει πολύ νέους ανθρώπους και τους ταλαιπωρεί μια ολόκληρη ζωή. Ευελπιστούμε με τις νεότερες τεχνικές και θεραπευτικές μεθόδους να δώσουμε ένα τέλος σε αυτή την πάθηση».

Επιπλέον, ανάφερε ότι γίνεται και προσπάθεια με το Σύλλογο Πασχόντων Νόσου Crohn Ελλάδας, που θα συμμετέχει στο συνέδριο με στόχο να φέρει σε επαφή τους πάσχοντες από αυτή την νόσο στην Ηλεία ώστε να σχηματιστεί και εδώ ένας πυρήνας αυτών των ατόμων.

Ακολούθως ο πρόεδρος του ΙΣΠΟ κ. Παπαγεωργίου συνεχάρη τον κ. Προκοπίου για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της  ενδιαφέρουσας αυτής διημερίδας και τόνισε ότι ο Ιατρικός σύλλογος πρωτοστατεί και συμμετέχει πάντα στη διοργάνωση τέτοιων ενημερωτικών ημερίδων.

Οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου βασανίζουν πολύ κόσμο

Εξαιρετικά σημαντική, χαρακτήρισε την διημερίδα ο Γαστρεντερολόγος κ. Χρήστος Γιαννικούλης, Γραμματέας του ΙΣΠΟ, τονίζοντας ότι οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, βασανίζουν πολλούς συνανθρώπους μας και κυρίως νέους που βρίσκονται

στο μέγιστο της παραγωγικής και αναπαραγωγικής τους διαδικασίας με ότι αυτό συνεπάγεται. «Στην διάγνωση και αντιμετώπιση των νόσων αυτών δεν εμπλέκονται μόνο οι γαστρεντερολόγοι αλλά και άλλες ειδικότητες ιατρών γιατί ναι μεν ξεκινά από το γαστρεντερολογικό σύστημα μπορεί όμως να επηρεάσει όλο τον οργανισμό. Όλες οι εμπλεκόμενες ειδικότητες λοιπόν, έχουν την υποχρέωση και την ανάγκη διαρκώς να καταρτίζονται, να ενημερώνονται για τις νέες εξελίξεις που υπάρχουν σε αυτό τον τομέα. Υπό αυτή την έννοια η διοργάνωση επιστημονικών διημερίδων όπως αυτή, έχει πολύ μεγάλη σημασία και αξία. Είναι γεγονός ότι διοργανώνονται κάθε χρόνο αντίστοιχα συνέδρια σε διάφορες πόλεις αλλά στο καιρό που ζούμε της κρίσης δεν είναι πάντα εύκολο για τον κάθε επαγγελματία υγείας να μετακινείται συνέχεια και να παρακολουθεί το κάθε συνέδριο. Άρα έχει σημασία να γίνεται επιστημονική ημερίδα στον τόπο σου, όπου να μπορεί ο ειδικός γιατρός και όποιος θέλει να ενημερωθεί να μπορεί εύκολα να ενημερώνεται. Συγχαίρω λοιπόν για την εξαιρετική πρωτοβουλία τον κ. Προκοπίου και καλούμε όλους τους γιατρούς και πάσχοντες από τη νόσο να συμμετάσχουν καθώς μόνο όφελος θα έχουν».

Κική Κολοβέρου

kkoloverou@yahoo.gr

φωτο sinedeuxi imerida enterou

86 ιατρικές πράξεις θα καλύπτονται πλέον από τον ΕΟΠΥΥ

Συνολικά 86 ιατρικές πράξεις, μεταξύ των οποίων και η ψηφιακή μαστογραφία, θα αποζημιώνονται στο εξής από τον ΕΟΠΥΥ στο πλαίσιο κοστολόγησης και ανακοστολόγησης, που προχωρά το υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα, στην ανακοστολόγηση περιλαμβάνεται και η «διαγνωστική αρθροσκόπηση», η οποία είχε κοστολογηθεί αρχικά από το ΚΕΣΥ, το 2014, ως Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ), στα 1.500 ευρώ. Με την ανακοστολόγηση η αποζημίωση που καλείται να καταβάλει ο ΕΟΠΥΥ ανέρχεται στα 150 ευρώ για την ιατρική αμοιβή και 150 ευρώ για τα αναλώσιμα.

Μια άλλη υπερκοστολογημένη ιατρική πράξη, η οποία ανακοστολογήθηκε από τα 800 ευρώ στα 400 ευρώ είναι η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων με ταυτόχρονη υπολογιστική τομογραφία (PET-CT).

Όσο αφορά την κοστολόγηση, είναι η πρώτη φορά που κοστολογούνται 86 ιατρικές πράξεις, η δαπάνη των οποίων έως τώρα επιβάρυνε τους ασθενείς, ενώ στο εξής θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Μεταξύ αυτών οι σημαντικότερες είναι οι:

*Ψηφιακή Μαστογραφία

*Υπερηχογράφημα Αυχενικής Διαφάνειας και Β’ Επιπέδου

*Προγεννητικός Γονιδιακός Έλεγχος για Κυστική Ίνωση

*HPV

*Αξονική Στεφανιογραφία

*Κολπικό Υπερηχογράφημα

*PCR για Γρίπη Α/Η1Ν1.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος