FOLLOW US: facebook twitter

ΔΙΑΤΡΟΦΗ: 8 tips για σωστή δίαιτα μετά τα Χριστούγεννα…

Ημερομηνία: 21-01-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα, Υγεία

andriopoulou-diatrofologos

Από την διαιτολόγο-διατροφολόγο Παναγιώτα Ανδριοπούλου

Οι ημέρες των Χριστουγέννων είναι πλέον παρελθόν….

Και  επειδή όλη αυτή η παρέλαση των  φαγητών, ποτών  και γλυκών , μάλλον δεν σας ήταν αδιάφορη, το αποτέλεσμα  δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει !!

Αν και  δεν βλάπτει να το… ρίχνουμε έξω πού και πού  , ωστόσο, η επαναλαμβανόμενη πολυφαγία και υπερκατανάλωση αλκοόλ αποτελούν διαβατήριο για γαστρεντερικά προβλήματα, διαταραχές του ύπνου και αίσθημα βάρους, ενώ παράλληλα αυξάνουν τον κίνδυνο συσσώρευσης κιλών .

Μελέτες έχουν δείξει ότι μετά τις γιορτές, ακόμη και τα συνειδητοποιημένα άτομα που προσέχουν τη γραμμή τους παίρνουν ένα με δύο παραπανίσια κιλά, τα οποία, αν δεν χαθούν με δίαιτα, συσσωρεύονται και με την ηλικία αυξάνουν σταδιακά το σωματικό βάρος.

Ξαφνικά από το μυαλό σας περνούν μαύρες σκέψεις ότι οι προσπάθειες σας στο χρόνο που πέρασε για να διατηρήσετε ένα κανονικό βάρος σώματος, πήγαν χαμένες και δυστυχώς νέα ανεπιθύμητα και βλαβερά κιλά άρχισαν να εισβάλλουν στο σώμα σας.

Μην ανησυχείτε  όμως  δεν είναι  έτσι…

Η μικρή αυτή πρόσληψη βάρους δε θα πρέπει να μας ανησυχήσει καθώς είναι βάρος που ο οργανισμός έχει πρόσφατα βάλει και μπορεί εύκολα να αποχωριστεί.

Για να βοηθηθείτε στην απώλεια αυτών των κιλών και στην διατήρηση  της υγείας σας, παρουσιάζονται παρακάτω μερικές απλές συμβουλές για τις ημέρες που θα ακολουθήσουν. 

-Οργανώστε την διατροφή σας… & τρώτε αρκετά μικρά γεύματα.

Το συχνό και άτσαλο τσιμπολόγημα των εορτών πρέπει να σταματήσει !!! Ακολουθήστε το σύστημα ισορροπημένης διατροφής και δώστε προσοχή στην ποσότητα και τις θερμίδες .

Να τρώτε σε τακτές ώρες μέσα στην ημέρα, κατανέμοντας τις τροφές σε δύο ως τρία κύρια γεύματα (πρωινό – μεσημεριανό και βραδινό) και ένα ως δύο μικρά (δεκατιανό και απογευματινό κολατσιό). Έτσι αποφεύγετε και τα ανεξέλεγκτα τσιμπολογήματα.

-Πίνετε πολύ νερό

Πολλές φορές μπερδεύουμε τη δίψα με την πείνα, καταλήγοντας να φορτώνουμε τον οργανισμό μας με περιττές θερμίδες, τη στιγμή που αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι ένα ποτήρι παγωμένο νερό .

Επίσης ρυθμίζεται σωστά η θερμοκρασία του σώματος , η όρεξη και  αποβάλλονται οι τοξίνες.

Να πίνετε τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα.

-Τρώτε φρούτα και λαχανικά εποχής…

Τρώτε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα.
Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίζετε τις απαραίτητες για τον οργανισμό σας φυτικές ίνες στην ιδανική ποσότητα, καταπολεμώντας παράλληλα το αίσθημα της πείνας –χωρίς να συνυπολογίζουμε τα οφέλη των λαχανικών για την υγεία και την πρόληψη των ασθενειών.

-Τρώτε μόνο όταν πεινάτε

Πολλές φορές, η διάθεσή μας για φαγητό δεν είναι αποτέλεσμα πραγματικής πείνας, αλλά διάφορων άλλων παραγόντων –ψυχολογικών για παράδειγμα. Η πείνα είναι το μήνυμα που στέλνει ο οργανισμός για να μας πει ότι χρειάζεται καύσιμα, επομένως, αν η επιθυμία για φαγητό δεν οφείλεται σε αυτήν, το φαγητό δε θα μας κάνει να αισθανθούμε καλύτερα.

-Μην ξεχνάτε να τρώτε αργά

Όταν τρώμε γρήγορα, τρώμε περισσότερα, δεν απολαμβάνουμε τις πλούσιες γεύσεις και οσμές των νόστιμων φαγητών . Επιπρόσθετα δεν γίνεται καλό μάσημα των τροφών και είναι αιτία δυσπεψίας.
Το να τρώει κάποιος αργά και χαλαρά αποθαρρύνει την υπερφαγία και ενθαρρύνει τη χαλάρωση, που βοηθά στη χώνευση. Ο οργανισμός επεξεργάζεται την τροφή πιο εύκολα και αποτελεσματικά όταν είναι ήρεμος.

-Προσοχή στο αλκοόλ

Αποφύγετε την κατανάλωση περισσότερων από 2 ποτηριών αλκοόλ στην εβδομάδα. Μια μονάδα αλκοόλ αντιστοιχεί σε 125ml κρασί ή … ένα μπουκάλι μπύρα ή … μια μονή δόση οινοπνευματώδους τύπου ουίσκι ή … βότκα.

-Αποφύγετε τα σνακ & τα τσιμπολογήματα σε άτακτες ώρες...

Η πλέον επικίνδυνη ώρα για τις παρασπονδίες της δίαιτας είναι όταν ξαπλώνουμε μπροστά στην τηλεόραση αγκαλιά με ένα  μπολ ξηρούς  καρπούς ή… μια σακούλα πατατάκια ή … ένα κουτί μπισκότα και τρώμε από συνήθεια, χωρίς πραγματικά να πεινάμε.

Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στον πειρασμό μιας μικρής ”αμαρτίας” μετά από μια κουραστική μέρα, εφοδιαστείτε με υγιεινά σνακ, όπως τα χαμηλά σε θερμίδες μπαρ δημητριακών ή … φρούτα , μπαστουνάκια από καρότο και αγγούρι ή … ακόμα και παγωτά χωρίς ζάχαρη και λιπαρά, και επιτρέψτε στον εαυτό σας μέχρι ένα την ημέρα.

Αρχίστε να γυμνάζεστε…
Εγκαταλείψτε την καθιστική ζωή και προσπαθήστε να κινείστε περισσότερο.
Μέσω της άσκησης τονώνεται το μυϊκό σύστημα, αυξάνεται η κατανάλωση ενέργειας και επομένως “καίγεται” περισσότερο και ισομερώς το αποθηκευμένο λίπος του σώματος.

Μην ξεχνάτε ότι το ιδανικό βάρος και η υγιεινή διατροφή συμβαδίζει με την καλή εμφάνιση, την υγεία και την ψυχική ευεξία.

Καθώς αρχίζετε να κατανοείτε καλύτερα τη διατροφή και τις διατροφικές συνήθειες, θα γίνετε σταδιακά περισσότερο συνειδητοποιημένοι για ό,τι τρώτε.

Άλλα…  μην ξεχνάτε ότι  η τροφή δεν είναι  μόνο σωματική ανάγκη, δεν είναι  μόνο καλή υγεία  αλλά και μεγάλη ευχαρίστηση και ηδονή

γι’ αυτό απολαύστε  το … !!!

διατροφή

ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ   ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

26210-32754 // 6937289327


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος