FOLLOW US: facebook twitter

Διαρροή πετρελαιοειδών στο λιμάνι Κατακόλου

Ημερομηνία: 20-10-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Περιβάλλον

askisi-petrelaia-katakolo2

Με επιτυχία χθες η άσκηση καταπολέμησης της θαλάσσιας ρύπανσης από το Λιμεναρχείο

Η τακτική άσκηση καταπολέμησης θαλάσσιας ρύπανσης πραγματοποιήθηκε χθες από το Λιμεναρχείο Κατακόλου στα πλαίσια των καθηκόντων του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής με στόχο την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Σκοπός της άσκησης, ήταν ο έλεγχος ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας των ενεργειών, τόσο των υπηρεσιών του Λιμεναρχείου όσο και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών όπως της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που συνδράμουν σε περίπτωση εκδήλωσης ανάλογου περιστατικού ρύπανσης.

askisi-petrelaia-katakolo1

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, που έγινε παρουσία του Λιμενάρχη Κατακόλου Ευστάθιου Κουκουνάρη και του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου Νίκου Σπαή, προέβλεπε ατύχημα κατά την παραλαβή πετρελαιοειδών καταλοίπων του ρυμουλκού «ΑΛΦΕΙΟΣ» Ν.Π.-6186 από βυτιοφόρο όχημα που είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης εντός του λιμένα. Από την διαρροή των πετρελαιοειδών καταλοίπων περίπου 0,3) κυβικών  μέτρων, δημιουργήθηκε  μία  πετρελαιοκηλίδα  έκτασης  περίπου 200 τ.μ.  εντός  της  λιμενολεκάνης.  Αμέσως τέθηκε σε εφαρμογή το τοπικό σχέδιο καταπολέμησης της ρύπανσης της θάλασσας Local  Contingency Plan – L.C.P.) όπου το προσωπικό με τη χρήση των διατιθέμενων υλικών απορρύπανσης σε συνεργασία με την πυροσβεστική, ολοκλήρωσαν με επιτυχία την άσκηση. Μάλιστα, διαπιστώθηκε η ετοιμότητα του προσωπικού στην αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών αλλά και η άριστη συνεργασία μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων.

askisi-petrelaia-katakolo-andriopoulou-upolimenarxis

Η άσκηση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία

«Πρόκειται για τη διετή άσκηση καταπολέμησης θαλάσσιας ρύπανσης που έγινε στα πλαίσια επιμόρφωσης του προσωπικού ώστε να ελέγχουμε και τα υλικά και να ξέρουμε τι κάνουμε σε περίπτωση ρύπανσης από ένα έκτακτο γεγονός, που δεν συμβαίνει συχνά στο λιμάνι μας» επισήμανε η Υπολιμενάρχης Μαρία Ανδριοπούλου και πρόσθεσε «βάσει του σεναρίου, εξαιτίας ατυχήματος προκλήθηκε διαρροή καταλοίπων στη θάλασσα.

askisi-petrelaia-katakolo3

Ρίξαμε το φράγμα, περικυκλώσαμε τη ρύπανση και μετά ρίξαμε πετσέτες και «λουκάνικα» για να μαζέψουμε τη ρύπανση με τα υλικά. Η άσκηση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι. Πάντα έχουμε συνεργασία σε κάθε περιστατικό έκτακτο με την Πυροσβεστική που ήταν παρούσα σήμερα και οι φορτοεκφορτωτές στο Λιμάνι και τους ευχαριστούμε όλους όσους συνεργάστηκαν».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος