FOLLOW US: facebook twitter

Διαμετακομιστικό κέντρο αγροτικών προϊόντων στη Δυτ. Ελλάδα

Ημερομηνία: 19-09-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

mpeltsos-anel

Προχωρημένες οι επαφές του υπουργείου Εθν. Άμυνας με Επιμελητήρια και φορείς

–Πρόταση για αξιοποίηση εκτάσεων και υποδομών ιδιοκτησίας του στην Ηλεία

Μια σημαντική αν υλοποιηθεί πρόταση,  που μπορεί να τονώσει την αγροτική οικονομία στην Ηλεία και την Αχαΐα και να δημιουργήσει εξαγωγική διέξοδο για τα τοπικά προϊόντα, επεξεργάζεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Πρόκειται για την δημιουργία Διαμετακομιστικού κέντρου αγροτικών προϊόντων στην Δυτική Ελλάδα, τα λεγόμενα agro logistics. Αυτό αποκάλυψε ο αναπληρωτής γραμματέας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και σύμβουλος του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, Θανάσης Μπέλτσος από τον Πύργο, όπου συμμετείχε χθες στις εργασίες της προσυνεδριακής συνδιάσκεψης του κόμματος για τη Δυτ. Ελλάδα στα γραφεία της ΠΕΔ.

Ο κ. Μπέλτσος αναφέρθηκε στη νέα αυτή προοπτική, σχολιάζοντας την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού στο νομό σε πολλούς τομείς, μεταξύ αυτών και του αγροτικού. Έτσι στο πλαίσιο της αξιοποίησης των ιδιόκτητων εκτάσεων και υποδομών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έπεσε στο τραπέζι η δυνατότητα αξιοποίησης εγκαταστάσεων κα οικοπέδων σε Ανδραβίδα και Άραξο.

 «Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός σε κανένα τομέα στην Ηλεία, πολύ δε περισσότερο για τον πρωτογενή τομέα που θα βοηθήσει τον αγροτικό κόσμο του νομού.  Έτσι, αυτήν την περίοδο γίνεται  μια προσπάθεια σε συνεργασία και με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να δημιουργηθεί ένα Agro-Logistics στην περιοχή και  ειδικά για τους αγρότες που το ακούνε είναι κάτι πολύ σημαντικό. Η πρόταση που επεξεργαζόμαστε, αφορά την δημιουργία ενός  κέντρου διακομιδής στο εξωτερικό των αγροτικών προϊόντων, που έχει σαν στόχο να αυξήσει την παραγωγικότητά  αλλά και τις προοπτικές διάθεσης των προϊόντων και θα φέρει μια πολύ μεγάλη επένδυση. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας κάνει προσπάθεια για την αξιοποίηση της περιουσίας του στην περιοχή, διαθέτει σημαντικές εκτάσεις και εγκαταστάσεις στην Ηλεία και την Αχαΐα και είμαστε ήδη σε επαφή με τα Επιμελητήρια και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε ένα καλό αποτέλεσμα σύντομα» εξήγησε ο κ. Μπέλτσος.

Συμπλήρωσε δε πως «… σε αυτή τη φάση είμαστε σε συζήτηση και για τον Άραξο και για την Ανδραβίδα. Η Πολεμική Αεροπορία δεν έχει κανένα πρόβλημα επιχειρησιακά στο να στηριχθεί αυτό το θέμα. Υπάρχουν εκτάσεις του υπουργείου και μελετάται ήδη στον Άραξο το θέμα της αξιοποίησης μαζί με το Οχυρό του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και στην Ανδραβίδα να δούμε πως θα διαμορφωθεί όλο το πλαίσιο.  Έχουμε επαφές και με τον κ. Νικολούτσο. Δεν είναι ώρα να πούμε κάτι συγκεκριμένο ακόμα. Εξετάζουμε τη διαμόρφωση του πλαισίου που μπορούμε να το υλοποιήσουμε» εξήγησε ο Θανάσης Μπέλτσος.

Να σημειώσουμε ότι η δημιουργία Διαμετακομιστικών Κέντρων -agro logistics centers-  και ειδικότερα στον πρωτογενή κλάδο είναι μια πρωτοποριακή και καινοτόμος για τα ελληνικά δεδομένα διαδικασία. Τόσο ο όρος όσο και το αντικείμενο των διαμετακομιστικών κέντρων μπορεί να μην είναι αντιληπτό σήμερα από την ελληνική επιχειρηματικότητα, στην αγροτιά και την δημόσια διοίκηση, ωστόσο αποτελούν βασικότατο συστατικό όλων των αγροτικά ανεπτυγμένων οικονομιών, με κυρίαρχη την Ολλανδία και την Γαλλία και δευτερευόντως την Ιταλία, την Ισπανία και άλλες χώρες. Ένα  Agro Logistics Center σε ένα ενιαίο και κατάλληλα χωροθετημένο χώρο (σε άμεση επαφή και συνέργια με κόμβους μεταφορών) μπορούν τα αγροτικά προϊόντα να συγκεντρώνονται, να ελέγχονται, να διαλέγονται, να πιστοποιούνται, να επεξεργάζονται, να αποθηκεύονται, να συσκευάζονται, να πουλιούνται και να διανέμονται για τελική κατανάλωση ή περαιτέρω επεξεργασία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος