FOLLOW US: facebook twitter

Διαβεβαίωσε για την άμεση χορήγηση αποζημιώσεων

Ημερομηνία: 16-01-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

slide-tsironis-katsifaras-mitropoulos-sunantisi-prwtogeni-tomea-kakokairia

Συνάντηση Τσιρώνη με Κατσιφάρα- Μητρόπουλο-  παραγωγικούς φορείς και αγρότες για τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα λόγω κακοκαιρίας

Για την άμεση χορήγηση αποζημιώσεων σε όλους τους αγρότες που επλήγησαν από την κακοκαιρία, διαβεβαίωσε ο αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Αχαία, όπου συναντήθηκε με αγρότες, εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων  και παραγωγικούς φορείς.  Σε σύσκεψη που έγινε στην Πάτρα, στην έδρα της Περιφέρειας, παρουσία του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Κώστα Μητρόπουλου και Υπηρεσιακά στελέχη- με τον κ. Κατσιφάρα συναντήθηκε στο Αίγιο- συζήτησε τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει στον πρωτογενή τομέα από την κακοκαιρία και τον χιονιά των τελευταίων ημερών. Προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι Ηλείοι αγρότες που έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές στο φυτικό και ζωϊκό κεφάλαιο.  Όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης αγροτικής ανάπτυξης κ. Κώστας Μητρόπουλος «Με τους υπηρεσιακούς παράγοντες της ΠΔΕ δώσαμε μια πρώτη εικόνα στον Αν Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για το μέγεθος των ζημιών που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα σε καλλιέργειες αλλά και στην κτηνοτροφία της περιφέρειάς μας.

Αυτές οι τεράστιες ζημιές, έρχονται να προστεθούν σε άλλες παλιότερες σε αυτές του Σεπτέμβριου του 2016, όπου υπερβολικές βροχοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις, πλημμύρες και ανεμοστρόβιλοι έπληξαν τις αγροτικές περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κυρίως την Ηλεία προκαλώντας ολοκληρωτικές καταστροφές στο φυτικό αλλά και στο πάγιο κεφάλαιο.

Ακόμα στη συνάντηση με τον Αν Υπουργό θέσαμε τα θέματα της δακοκτονίας, της οζώδους δερματίτιδας, του εξηλεκτρισμού και της αδειοδότησης σταύλων και του μελιταίου πυρετού.

tsironis-katsifaras-sunantisi-prwtogeni-tomea-kakokairia

“Πρέπει η κυβέρνηση να σκύψει το κεφάλι πάνω στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου να δώσει λύσεις και να επισπεύσει τις διαδικασίες αποζημίωσης των πραγματικά ζημιωμένων αγροτών με κάθε πρόσφορο μέσο που διαθέτει, κυρίως μέσω του ΕΛΓΑ όπου η διαδικασίες είναι γρήγορες, αλλά και μέσω των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, τα πρώην ΠΣΕΑ.

Βέβαια η προηγούμενη παρουσία του κ Αποστόλου το Σεπτέμβριο του 2016 δε μας δημιουργεί αισιοδοξία όσον αφορά τα αντανακλαστικά του Υπουργείου καθώς τότε είχε εξαγγείλει ο ίδιος από την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία τη δυνατότητα αξιοποίησης του μέτρου 5.2 από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, που μπορεί να καλύψει ζημιές αποκατάστασης εγκαταστάσεων, πράγμα που το έκανε πάλι σε συνέντευξή του προχθές, χωρίς όμως ωστόσο να έχει προκηρυχτεί ακόμη το συγκεκριμένο μέτρο. Θέλω να πιστεύω ότι τώρα, θα αναλάβει το υπουργείο τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται προκειμένου άμεσα να γίνει καταγραφή των ζημιών, ώστε να αποζημιωθούν οι αγρότες έγκαιρα για την απώλεια του εισοδήματός τους.

Να υιοθετήσει μια δέσμη μέτρων που θα ανακουφίσει πραγματικά τους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους της Περιφέρειάς μας, όπως το αφορολόγητο στο σύνολο του ήδη μειωμένου εισοδήματος τους, στη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών καθώς επίσης στην αναστολή πληρωμών δανείων και λογαριασμών ΔΕΚΟ”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος