FOLLOW US: facebook twitter

Διέκοψαν τις εργασίες τους 2.500 ελεύθεροι επαγγελματίες

Ημερομηνία: 19-12-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Στη Δ.Ο.Υ. Πύργου για να κλείσουν τα «μπλοκάκια» από το 2015 έως σήμερα

Δυόμισι χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες της Ηλείας, έχουν προχωρήσει σε διακοπή των εργασιών τους από το 2015 έως και σήμερα, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στη δυσβάσταχτη φορολογία που εγκλώβισε τις επιχειρήσεις τους.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Οικονομικών για την περιοχή που καλύπτει η ΔΟΥ Πύργου (Πύργος, Ολυμπία, Κρέστενα, Ζαχάρω), από το 2015 έως και σήμερα έχουν κλείσει κοντά στα 2.500 «μπλοκάκια». Το 2015 έκαναν διακοπή 869 ελεύθεροι επαγγελματίες, το 2016 έφτασαν στους 904, ενώ μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2017 είχαν γίνει 701 διακοπές.

«Δυστυχώς οι φορολογικές και ασφαλιστικές συνθήκες είναι δυσμενείς για τους ελεύθερους επαγγελματίας, κάτι που οδηγεί στις ολοένα και αυξανόμενες διακοπές» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΛΦΕΕ Ηλείας Διονύσης Χαμεζόπουλος, τονίζοντας ότι πέρα από όσους διακόπτουν και επίσημα τις εργασίες τους, υπάρχουν αρκετοί επαγγελματίες που παραμένουν τύποις ανοιχτοί αλλά δεν είναι βιώσιμοι και κρατιούνται με τα χίλια ζόρια. «Απλώς δεν έχει έρθει ακόμα το πλήρωμα του χρόνου για αυτούς», είπε και πρόσθεσε ότι «ακόμα και για τους μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες, το ύψος της συνολικής φορολογίας, μέσα από φόρους και εισφορές, ξεκινά από το 47%».

Ο κ. Χαμεζοπουλος επισήμανε ότι οι περισσότερες διακοπές είναι από αυτοαπασχολούμενους, εμπόρους και βιοτέχνες, και αυτό διότι αυτές οι επαγγελματικές ομάδες διέπονται από το ίδιο ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα, το οποίος τους πλήττει βάναυσα. «Η φορολογία ξεκινά από το 20%  και συν 27% εισφορές, άρα το ελάχιστο είναι 47%. Αν ανέβει κλίμακα στο εισόδημα και είναι στα 30.000 ευρώ, η συνολική φορολογία μαζί με το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης φτάνει έως και το 70% του εισοδήματος. Ένα πρόσθετο πρόβλημα στους εργαζόμενους ως μισθωτούς με μπλοκάκι δημιούργησε η αλλαγή της νομοθεσίας, καθώς με τον νέο τρόπο υπολογισμού του φόρου, επέφερε υψηλότερη επιβάρυνση.

Με το προηγούμενο σύστημα, όποιος είχε έως και τρεις εργοδότες με μπλοκάκι, είχε τα φορολογικά πλεονεκτήματα του μισθωτού. Με τον νέο νόμο εξομοιώθηκε φορολογικά με τους κανονικούς ελεύθερους επαγγελματίες, χάνοντας τις φορολογικές ελαφρύνσεις, συνεπώς και το κίνητρο για να εργαστεί περισσότερο. Κατά συνέπεια, οι περισσότεροι επιλέγουν να μείνουν σε έναν εργοδότη, διότι το έξτρα εισόδημα που κέρδιζαν, ουσιαστικά πήγαινε στο κράτος μέσα από φόρους και εισφορές» κατέληξε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος