FOLLOW US: facebook twitter

Δημοσκόπηση της Prorata για την Εfsyn: Σημαντικές εξαγγελίες με αμφίβολη υλοποίηση

Ημερομηνία: 18-09-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Prorata που δημοσίευσε η Εφ. Συν., η οποία διενεργήθηκε μετά τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί «απολύτως σημαντικά» τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, ωστόσο καταγράφεται μια ισχυρή αμφιβολία για το κατά πόσον αυτά θα εφαρμοστούν.

Ενδεικτικά αναφέρουμε, ανάμεσα στα άλλα μέτρα, ότι το 67% των ερωτώμενων κρίνει, σε κλίμακα από 1 έως 5, την αύξηση του κατώτατου μισθού ως «απολύτως σημαντική». Κάτι το οποίο πιστεύει το 65% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015, καθώς και το 67% όσων ψήφισαν Ν.Δ.

Την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων θεωρεί «απολύτως σημαντική» το 53% των πολιτών, με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να απαντούν αυτό κατά 54% και τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. κατά 51%.

Ειδικότερα, στην ερώτηση αν «η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων τελικά θα ενισχύσει τους εργαζομένους», «ναι» απαντά το 65% των ερωτηθέντων και «όχι» μόλις το 27%, ενώ το 62% πιστεύει ότι η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων θα ενισχύσει τον μισθό των εργαζομένων, έναντι 25% που δεν το πιστεύει.

Αναφορικά με το φλέγον ζήτημα των ημερών, δηλαδή αυτό της μη περικοπής των συντάξεων, το 68% θεωρεί την ακύρωση του μέτρου απαραίτητη, ενώ αυτήν την απάντηση δίνει το 66% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 67% των ψηφοφόρων της Ν.Δ.

Την ίδια ώρα, το 41% του συνόλου των ερωτηθέντων πιστεύει πως η μη περικοπή των συντάξεων θα αναθερμάνει την κατανάλωση, ενώ το 36% θεωρεί ότι θα στείλει λανθασμένο μήνυμα στις αγορές και το 8% απαντά «κανένα από τα δύο».

Παράλληλα, το 70% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι είναι «απολύτως σημαντικές» η μείωση του ΕΝΦΙΑ, καθώς και η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ και εδώ έχουμε και πλήρη ταύτιση των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., με 67% και 68% για τα δύο μέτρα αντίστοιχα.

Το δε 61% ιεραρχεί στην υψηλότερη θέση της κλίμακας τις προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού και εκπαιδευτικών (ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ 60%, ψηφοφόροι Ν.Δ. 61%).

Ωστόσο, η πλειοψηφία των πολιτών δηλώνει απαισιόδοξη για το αν οι εξαγγελίες αυτές θα εφαρμοστούν.

Ειδικότερα, στην ερώτηση πόσο πιθανό βρίσκουν το να υλοποιηθούν, η απάντηση που έρχεται πρώτη στην επιλογή των πολιτών για κάθε επιμέρους μέτρο είναι «τελείως απίθανο» και κυμαίνεται από 36% μέχρι και 45% ανά περίπτωση.

Η απάντηση «μάλλον απίθανο» κυμαίνεται από 23% έως 29%, ενώ η απάντηση «σχετικά πιθανό» κυμαίνεται από 19% έως 30% για κάθε μέτρο.

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος