FOLLOW US: facebook twitter

Δημογραφικό: Η Ελλάδα γερνά… χωρίς να διδάσκεται

Ημερομηνία: 16-01-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Το ότι η Ελλάδα είναι μια γερασμένη, πληθυσμιακά, χώρα, με τους σχετικούς αρνητικούς ρυθμούς να βαίνουν κλιμακούμενοι, αποτελεί κοινό τόπο σε όλες τις σχετικές μετρήσεις. Για παράδειγμα, από πρόσφατη έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον πληθυσμό και τις μεταναστευτικές ροές της χώρας, καταγράφεται μείωση κατά 0,14% και σημαντική αύξηση στο δείκτη γήρανσης του πληθυσμού της Ελλάδας το 2016 σε σύγκριση με το 2015.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας κατά την 1η Ιανουαρίου 2017 εκτιμήθηκε σε 10.768.193 άτομα (5.221.277 άνδρες και 5.546.916 γυναίκες), μειωμένος κατά 0,14% σε σχέση με τον αντίστοιχο πληθυσμό της 1ης Ιανουαρίου 2016, που ήταν 10.783.748 άτομα. «Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της φυσικής μείωσης του πληθυσμού που ανήλθε σε 25.887 άτομα (92.898 γεννήσεις έναντι 118.785 θανάτων) και της καθαρής μετανάστευσης που εκτιμήθηκε σε 10.332 άτομα». Η κατάσταση αυτή, αν και, όπως θα τεκμηριωθεί στην συνέχεια, δεν είναι σημερινή ως τάση, έχει ωστόσο επιδεινωθεί δραματικά την περίοδο της κρίσης και έχει θορυβήσει, τόσο την επιστημονική κοινότητα, όσο και κάθε εμπλεκόμενο και ενδιαφερόμενο για την βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού – ασφαλιστικού συστήματος, του συστήματος υγείας, της εκπαίδευσης και, τελικά, των πραγματικών προοπτικών για ουσιαστική οικονομική ανάπτυξη.

Το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας επανήλθε στην επικαιρότητα με αφορμή τις αλλαγές στην επιδοματική πολιτική του κράτους προς τις οικογένειες. Από την κυβέρνηση υποστηρίζουν πως οι αλλαγές στα οικογενειακά επιδόματα που προωθούνται μέσω του πολυνομοσχεδίου θα έχουν θετικό αντίκρισμα για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά με παιδιά.

«Περισσότερες από 600.000 οικογένειες θα δουν να αυξάνεται το επίδομα που παίρνουν για τα παιδιά τους» σημείωσε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση έχει τελείως διαφορετική φιλοσοφία απέναντι στο θέμα των επιδομάτων: «Επιλέξαμε να έχουμε τη δυνατότητα να στηρίζουμε όχι μόνο τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, αλλά να βοηθήσουμε τις οικογένειες και με ένα ή δυο παιδιά. Αν δείτε τους πίνακες η πρώτη κατηγορία των δικαιούχων βλέπει ακόμα και διπλασιασμό του επιδόματος» εξήγησε. Η κριτική απέναντι σε αυτές τις αλλαγές εντοπίζεται, όπως το θέτουν οι φορείς των τριτέκνων και πολυτέκνων, στο ότι η ενίσχυση των οικογενειών με ένα και δύο παιδιά μέσω της μείωσης των επιδομάτων των οικογενειών με περισσότερα παιδιά οδηγούν σε «μοντέλο Κίνας», «προτρέποντας», ουσιαστικά, τα νέα ζευγάρια να μην σκέφτονται περισσότερα από δύο παιδιά.

Η αποκατάσταση των μικρών μειώσεων στα οικογενειακά επιδόματα

Mε τη ρύθμιση για τα οικογενειακά επιδόματα, 738.000 οικογένειες σε σύνολο 800.000 οικογενειών (ποσοστό 92%) θα δουν μεγάλες αυξήσεις, διαβεβαίωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, η οποία κατηγόρησε την αντιπολίτευση για παραπλάνηση της κοινής γνώμης, όταν υποστηρίζει ότι «κόβονται τα επιδόματα».

Η κ. Φωτίου ανέφερε ότι 50.000 τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, επίσης, θα δουν μεγάλες αυξήσεις, ως εξής: Η τρίτεκνη οικογένεια, που έπαιρνε 2.940 ευρώ, θα πάρει επιπλέον 420 ευρώ ευρώ, η τετράτεκνη, η οποία έπαιρνε 3.920 ευρώ θα πάρει επιπλέον 1.120 ευρώ και η πεντάτεκνη, που λάμβανε 4.900 ευρώ θα πάρει επιπλέον 1.820. Πρόσθεσε, δε, ότι αυτά τα επιδόματα θα καταβάλλονται κάθε δύο μήνες, με το νέο σύστημα του ΟΓΑ.

Εξάλλου, η κ. Φωτίου ξεκαθάρισε ότι από τις υπόλοιπες 50.000 οικογένειες, οι οποίες ανήκουν στις υψηλότερες εισοδηματικές κατηγορίες, περισσότεροι από τους μισούς θα δουν ελάχιστες μειώσεις και δήλωσε κατηγορηματικά ότι εντός του 2018 αυτές θα αντιμετωπιστούν.

Τέλος, η αρμόδια υπουργός εξήγησε ότι δεν επέρχεται καμία αλλαγή στον νόμο για τα προνοιακά επιδόματα, αντιθέτως θα καταστεί δυνατό τα νέα επιδόματα να πληρώνονται από τον ΟΓΑ σε σταθερή ημερομηνία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος