FOLLOW US: facebook twitter

Δημιουργούν μέσα από ένα ερέθισμα…

Ημερομηνία: 31-08-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

andritsaina-kalokairi2

Συνεχίζεται και ολοκληρώνεται στις 15 Σεπτέμβρη στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας  η «Καλοκαιρινή Εκστρατεία 2016»

Με πολύ κέφι από τους εμψυχωτές αλλά και τα ίδια τα παιδιά που συμμετέχουν, η  Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας συνεχίζει να υλοποιεί το πρόγραμμα  

andritsaina-kalokairi3

«Καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας 2016», που προωθήθηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδας με απροσδόκητα μεγάλη συμμετοχή παιδιών και επιτυχία. Το κέφι των εθελοντών και η ευχάριστη ανταπόκριση των παιδιών στα προσφερόμενα ερεθίσματα, έχουν οδηγήσει μέχρι σήμερα στην επιτυχή έκβαση πολλών εκδηλώσεων με πολύ μεγάλη συμμετοχή των παιδιών της περιοχής. Η ευαισθητοποίηση και η βοήθεια των εθελοντών οδήγησε στην προετοιμασία 44 εκδηλώσεων, οι οποίες αποβλέπουν στην ψυχαγωγία των παιδιών της περιοχής μας ηλικίας 05 – 15 ετών, μέσα από την ελεύθερη έκφραση και τη δημιουργία. Το πρόγραμμα που ξεκίνησε με πλήθος εκδηλώσεων και δημιουργικής απασχόλησης στις 16 Ιουνίου βρίσκεται σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται στις 15 Σεπτεμβρίου με την τελετή λήξης.

andritsaina-kalokairi6

Όλο αυτό το διάστημα, τα παιδιά που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, ασχολήθηκαν  μεταξύ άλλων με την εξερεύνηση πολλών αντικειμένων και ερεθισμάτων, δημιουργώντας εξαιρετικές κατασκευές, όπως φανταστικές φανταστικές φωλιές σε δισδιάστατη και τρισδιάστατη μορφή, σέρνοντας μολύβι σε χαρτόνι (ζωγραφική), σχεδίασαν μία σπείρα με ερέθισμα το σχήμα του σαλιγκαριού, οργάνωσαν και υλοποίησαν το εργαστήριο με θέμα: « Τρία διαφορετικά υλικά». Τα τρία υλικά της επιλογής τους, ήταν η πέτρα, το ξύλο και το σίδερο με τα οποία χτίστηκε η πέτρινη πολιτεία της Ανδρίτσαινας.

andritsaina-kalokairi4

Επισκέφθηκαν ένα παραδοσιακό σπίτι παλιάς οικογένειας όπου τα παιδιά παρακολούθησαν τις αφηγήσεις του οικοδεσπότη με μεγάλο ενδιαφέρον. Επί πλέον ξεναγήθηκαν στο ιδιωτικό μουσείο που διατηρεί εδώ και χρόνια. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν, να ψηλαφίσουν να φωτογραφίσουν τα αντικείμενα και να κάνουν ερωτήσεις. Μετά την εξόρμηση αυτή, τα παιδιά χρησιμοποίησαν την φωτογραφία του αντικειμένου που επέλεξαν και φιλοτέχνησαν μια αναμνηστική κάρτα που θα τους θυμίζει τις γνώσεις που πήραν αυτή την ημέρα. Επίσης ασχολήθηκαν με τον κρυπτογραφικό κώδικα της Φιλικής Εταιρείας, έπαιξαν “Κυνήγι θησαυρού”,  έκαναν βόλτα στη φύση  με θέμα “Κάτι που μπορεί να θρυμματιστεί” και  συνέλλεξαν φυσικό υλικό (φύλλα, πέτρες, μανιτάρια, ξύλα κ.λ.π.) και τα επεξεργάστηκαν δίνοντας έμφαση στις πέντε αισθήσεις μας. Όταν επέστρεψαν στο χώρο της Βιβλιοθήκης κατασκεύασαν κολάζ και μακέτες με τα παραπάνω υλικά.

andritsaina-kalokairi

Στα πλαίσια του θέματος “Ένα καρπούζι” οι εμψυχώτριες ξεκίνησαν την δραστηριότητα με ανάγνωση του παραμυθιού του Χρ. Μπουλώτη “Ο κλέφτης των καρπουζιών”. Στη συνέχεια τα παιδιά αποφάσισαν να αποκτήσουν το δικό τους καρπούζι. Επισκέφθηκαν το παζάρι της Ανδρίτσαινας από όπου μετέφεραν, εκ περιτροπής, με ένα καρότσι το καρπούζι, στο χώρο της Βιβλιοθήκης. Αφού απόλαυσαν μία φέτα νόστιμου και δροσερού καρπουζιού, κατασκεύασαν με την φλούδα του, το καθένα το δικό του καραβάκι, εμπνευσμένα από το παραμύθι.

andritsaina-kalokairi5

Στην πιο πρόσφατη εκδήλωσή τους, το περασμένο Σάββατο, στα πλαίσια του θέματος “Μία ιδέα” οι εμψυχώτριες παρουσίασαν στους μικρούς εξερευνητές ένα βίντεο με σημαντικές εφευρέσεις και την εξέλιξή τους στο χρόνο. Τα παιδιά μίλησαν για τις δικές τους εφευρέσεις που προτιμούν και για ποιόν λόγο. Συζήτησαν για τις θετικές αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις κάποιων εφευρέσεων όταν γίνεται λάθος χρήση. Τέλος ατομικά ή σε ζευγάρια συνδύασαν πρωτότυπες ιδέες – εφευρέσεις που επινόησαν τα ίδια και αφού τα σχεδίασαν μας τα παρουσίασαν στην ομάδα. Η συνέχεια προβλέπεται το ίδιο ενδιαφέρουσα με πολλά ερεθίσματα που θα κληθούν να αξιοποιήσουν τα παιδιά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος