FOLLOW US: facebook twitter

«Δεν σε φοβάμαι σεισμούλη…»

Ημερομηνία: 24-11-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Εκπαίδευση, Νέα

8o-dim-seismos2

Σε τηλεδιάσκεψη με το ΚΕΠ Λιθακίας και τον ΟΑΣΠ συμμετείχαν οι μαθητές του 8ου δημοτικού σχολείου Πύργου για τον σεισμό

Τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατευτούν από τον σεισμό σε περίπτωση που χτυπήσει ο «Εγκέλαδος» έμαθαν οι μικροί μαθητές του 8ου δημοτικού σχολείου Πύργου που την Τρίτη το μεσημέρι είχαν μια εξαιρετική εμπειρία συμμετέχοντας σε μια… τηλεδιάσκεψη που συντόνισε το το ΚΠΕ Λιθακιάς Ζακύνθου σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ.

Το 8ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου υλοποίησε τη φετινή σχολική χρονιά δύο προγράμματα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με θέμα τη διαχείριση του σεισμικού κινδύνου: «Σε γνωρίζω Σεισμούλη, δεν με τρομάζεις πια» και «Γνωρίζω το σεισμό νικώ τον πανικό». Για το σκοπό αυτό το σχολείο έχει ήδη ενταχθεί στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο: “Ιόνιο: Το σεισμικό τόξο που μας ενώνει” που συντονίζει το ΚΠΕ Λιθακιάς Ζακύνθου. Στα πλαίσια λοιπόν των δράσεων του Εθνικού θεματικού Δικτύου “Το σεισμικό τόξο που μας ενώνει”, το σχολείο του Λαμπετίου συμμετείχε προχθές στο πρώτο του webinar μέσω τηλεδιάσκεψης που διοργάνωσε όπως προαναφέραμε  το ΚΠΕ Λιθακιάς Ζακύνθου σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ με θέμα: “Διαχείριση σεισμικού κινδύνου στο σχολικό περιβάλλον”. Εισηγήτρια της τηλεδιάσκεψης ήταν η Δρ, Ασημίνα Κούρου, προϊσταμένη τμήματος Εκπαίδευσης- Ενημέρωσης ΟΑΣΠ και συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου με τον Δ/ντή τους Αθανάσιο Κατσίμπελη και  οι μαθητές. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν και συμμετείχαν κάνοντας μάλιστα και πολλές ερωτήσεις. Η τηλεδιάσκεψη διήρκεσε μια ώρα περίπου και προβλήθηκαν εικόνες και βίντεο για να μπορέσουν τα παιδιά να καταλάβουν πως αντιμετωπίζουν μια σεισμική δόνηση έτσι ώστε πρώτον να μην πανικοβληθούν και δεύτερον να προστατευτούν με τον σωστό τρόπο μέσω της άσκησης σεισμικού κινδύνου που τους υποδείχθηκε.

8o-dim-seismos1

«Το σεισμικό τόξο που μας ενώνει»

Όπως εξήγησε η κ. Κούρου, η  Ελλάδα βρίσκεται στο σημείο σύγκλισης δύο κυρίων λιθοσφαιρικών πλακών (Ευρασιατική και Αφρικανική), αλλά και μικρότερων που υπάρχουν και λειτουργούν (Απουλία, Ανατολικής Μεσογείου, Αιγαίου και Ανατολίας), με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται από έντονες γεωδυναμικές διαδικασίες οι οποίες εκφράζονται και με τη γένεση ισχυρών και καταστροφικών σεισμών, αλλά και διαρκή σεισμική δραστηριότητα με σεισμούς μικρότερων μεγεθών, οι οποίοι όμως επιφέρουν αναστάτωση στην κοινωνική και συχνά στην οικονομική ζωή των πληγεισών περιοχών. Καθίσταται επομένως εμφανής η αναγκαιότητα για την όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών για το φυσικό φαινόμενο καθεαυτό, καθώς και για τα την προετοιμασία αντιμετώπισης των δυσμενών επιπτώσεων που προκύπτουν από τη γένεσή του. Το Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  “Το σεισμικό τόξο … που μας ενώνει” προσφέρει τη δυνατότητα δημιουργίας και διατήρησης ενός επικοινωνιακού πλαισίου μεταξύ μαθητών / εκπαιδευτικών διαφορετικών περιοχών και κοινωνικών φορέων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος