FOLLOW US: facebook twitter

Δεν είναι έτσι αν έτσι νομίζετε…

Ημερομηνία: 02-02-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

JяЏˇ.Ӈ́Ɂ.֙ԏÑVɁ Mԙ͇Ӡ͉ʏˏЏՋϓ/EUROKINISSI

Όσοι πιστεύουν ότι η κρίση που περνά η χώρα έπληξε το ίδιο όλους τους έλληνες πλανώνται πλάνην οικτρά. Παρά τη γενική εντύπωση ότι όλοι σηκώνουμε το ίδιο φορτίο, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Αυτή την πραγματικότητα ήρθε να παρουσιάσει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο η τελευταία έκθεση της Ελβετικής τράπεζας Credit Suisse για την υπερσυγκέντρωση του πλούτου σε όλο τον πλανήτη και φυσικά στην Ελλάδα.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία, ενώ το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει το 48% του παγκόσμιου πλούτου, στην Ελλάδα τα στοιχεία είναι ακόμη πιο συγκλονιστικά. Το 1% των ελλήνων προνομιούχων κατέχει το 56,1% του πλούτου της χώρας. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι το 2007 το ίδιο 1% κατείχε «μόλις» το 48,6%.

Στα χρόνια δηλαδή της κρίσης που το 99% του πληθυσμού είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται και τα εισοδήματα τους να μειώνονται έως και 50% υπάρχει ένα μικρό 1% το οποίο αύξησε τον πλούτο του κατά 7,5%, με αποτέλεσμα να κατέχει πολύ πάνω από το μισό του εθνικού πλούτου.

Η άποψη λοιπόν, ότι όλοι οι έλληνες πληρώνουν το κόστος της οικονομικής κρίσης, αποτελεί μύθο.

Αναρωτιέμαι λοιπόν ευλόγως αφού και το χρέος είναι εθνικό, μήπως το κοινωνικώς δίκαιο θα ήταν το 1% που κατέχει το 56,1% του πλούτου να επωμισθεί το αντίστοιχο ποσοστό του χρέους;

Μήπως το ελληνικό αφήγημα- που κατά καιρούς έχουν διατυμπανίσει όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις- για την έξοδο από τη κρίση, πρέπει να περιλαμβάνει και να στηρίζεται σ’ αυτήν ακριβώς τη παράμετρο και όχι στις συνεχείς μειώσεις των συντάξεων και του αφορολόγητου του δύσμοιρου Έλληνα;


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος