FOLLOW US: facebook twitter

Δεκαπέντε ημέρες για να αποφασίσει το ΔΝΤ

Ημερομηνία: 15-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Το αργότερο έως την 1η Ιουνίου θα έχει αποσαφηνιστεί εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς ο χρόνος πλέον πιέζει ασφυκτικά.

Αυτό ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, επιβεβαιώνοντας τις μεγάλες αποστάσεις που υπάρχουν σήμερα μεταξύ Ταμείου και Γερμανίας σχετικά με τον αυτόματο μηχανισμό για τη διευθέτηση του χρέους. Και ειδικότερα, το ΔΝΤ ζητεί απολύτως αυτόματο μηχανισμό, ενώ το Βερολίνο επιμένει ότι η όποια μελλοντική διευθέτηση πρέπει να εγκρίνεται από τη γερμανική Βουλή.

Πάντως, η κατάσταση έως σήμερα είναι τελείως ρευστή και αλλάζει από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Τα ερωτήματα που ανακύπτουν εάν τελικά το ΔΝΤ δεν μπει στο ελληνικό πρόγραμμα, είναι κυρίως δύο: Το πρώτο, αφορά στο πώς θα δοθεί στις αγορές το αναγκαίο σήμα για τη βιωσιμότητα του χρέους; Κυβερνητικοί παράγοντες συνιστούν στο σημείο αυτό «υπομονή», παραπέμποντας στην εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος που θα εφαρμοστούν εμπροσθοβαρώς με τη λήξη του προγράμματος. Το δεύτερο ερώτημα, είναι εάν θα υλοποιηθούν η περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019 και του αφορολόγητου από την 1η Ιανουαρίου 2020 που νομοθετήθηκαν, μετά από απαίτηση του ΔΝΤ, εάν το Ταμείο αποχωρήσει από το πρόγραμμα και δεν υπάρξει αυτόματος μηχανισμός για το χρέος;

Σημειώνεται ότι, το ζήτημα του ελληνικού χρέους βρέθηκε, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Washington Group, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΔΝΤ, των ευρωπαϊκών θεσμών, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, διαπιστώθηκε  η διαφορετική θέση του ΔΝΤ και του Βερολίνου επί του θέματος, με το δεύτερο να ζητάει τη δημιουργία ενός δεσμευτικού πλαισίου ώστε κάθε φορά που θα γίνεται περαιτέρω ελάφρυνση, αυτή να περνά από έγκριση συμπεριλαμβανομένου και του γερμανικού κοινοβουλίου.

Ο Πολ Τόμσεν, που συμμετείχε στη συνεδρίαση, διαμήνυσε πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από το Ταμείο, προειδοποιώντας πως θα πρέπει να υπάρξει μια τελική απόφαση μέχρι το επόμενο Eurogroup, ειδάλλως το Ταμείο δεν θα έχει πλέον το χρόνο να ενεργοποιήσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.  Ανάλογα ήταν και τα μηνύματα που έστειλε ο Πολ Τόμσεν κατά την παρουσίαση της έκθεσης του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία. Ο επικεφαλής του Ταμείου στην Ευρώπη επισήμανε την ανάγκη για μία συμφωνία άμεσα όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους, ώστε να μπορέσει το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. «Έχουμε ένα πρόγραμμα που θα θέλαμε να ενεργοποιήσουμε», είπε και πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ για να λήξει μαζί με το πρόγραμμα του ESM θα πρέπει να λήξει τον Αύγουστο και «αυτή την στιγμή τα περιθώρια χρόνου στενεύουν».

Ωστόσο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σημείωσε πως το ζήτημα των νέων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους είναι «ζήτημα μηνών», καθώς τον Αύγουστο η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα, ενώ παράλληλα παρατήρησε ότι γίνεται όλο και πιο σαφές πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν προϋποθέτει και τη χρηματοδότηση από την πλευρά του Ταμείου. «Μέχρι σήμερα το ΔΝΤ συμμετέχει στο πρόγραμμα θέτοντας όρους και προϋποθέσεις, κάνοντας τεχνική ανάλυση και αναμένεται ότι θα συνεχίσει να συμμετάσχει υπό αυτήν τη μορφή», είπε.

Πηγή: tvxs.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος