FOLLOW US: facebook twitter

Δεκάδες άμαχοι νεκροί από συμμαχικές αεροεπιδρομές στην Υεμένη

Ημερομηνία: 09-08-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Αεροπορικές επιδρομές, που αποδίδονται στην υπό τη Σαουδική Αραβία συμμαχία και είχαν στόχο αντάρτες Χούτι, έγιναν η αιτία να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άμαχοι στην Υεμένη, κυρίως παιδιά. Τα αεροσκάφη της Συμμαχίας χτύπησαν πολυσύχναστη αγορά και λεωφορείο που μετέφερε παιδιά σε νοσοκομείο στην πόλη Νταχιάν, στην επαρχία Σααντά, στα βόρεια της χώρας.

Όπως καταγγέλλουν εκπρόσωποι τοπικών φυλών, στη διάρκεια των βομβαρδισμών στην επαρχία που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών Χούτι, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 39 άτομα ενώ τραυματίστηκαν 51.

Τα αεροπλάνα έπληξαν πεζούς που κινούνταν στην αγορά της πόλης, αλλά και ένα λεωφορείο που μετέφερε παιδιά.

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «δεκάδες νεκροί και τραυματίες έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία που λειτουργούν υπό την επίβλεψή του» ενώ μεταξύ των θυμάτων τα περισσότερα είναι παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών.

Για να αντιμετωπιστεί η έκτακτη ανάγκη, ο Ερυθρός Σταυρός στέλνει περισσότερα φάρμακα και ιατρικό υλικό στην περιοχή.

Επίσης, στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Η διεθνής συμμαχία μέχρι στιγμής δεν έχει σχολιάσει το γεγονός, το οποίο το δίκτυο Al-Massirah αποδίδει στον υπό σαουδαραβική διοίκηση συνασπισμό, που επιχειρεί στην Υεμένη υποστηρίζοντας τις δυνάμεις της αναγνωρισμένης από τη διεθνή κοινότητα κυβέρνησης.

Μόλις πριν από μία εβδομάδα, τουλάχιστον 55 πολίτες σκοτώθηκαν και 170 τραυματίστηκαν σε επιθέσεις στη Χοντέιντα, στη δυτική Υεμένη, σύμφωνα με τον Ερυθρός Σταυρό.

Η στρατηγικής σημασίας πόλη Χοντέιντα ελέγχεται από τους Χούτι, οι οποίοι επίσης απέδωσαν στον συνασπισμό την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές. Ο συνασπισμός κατηγόρησε από την πλευρά του τους αντάρτες ότι εκείνοι πραγματοποίησαν τις επιθέσεις.

Ο πόλεμος στην Υεμένη μετρά ήδη 10.000 νεκρούς μετά την επέμβαση του συνασπισμού τον Μάρτιο του 2015. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πρόκειται για τη «χειρότερη ανθρωπιστική κρίση» παγκοσμίως, που πρέπει να σημειωθεί έχει επιδεινωθεί καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη -κυρίως λόγω του πολέμου- και με επιδημία χολέρας, που κατά διαστήματα παρουσιάζει σοβαρές εξάρσεις.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος