FOLLOW US: facebook twitter

Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Συνεχίζει την προσπάθεια για τις ιαματικές πηγές

Ημερομηνία: 06-03-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

Στο συνέδριο του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, συμμετείχε ο δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης δια του δημάρχου Ναμπίλ Μοράντ και του αντιδημάρχου του Ανδρέα Μίγκου. Το Σαββατοκύριακο μετέβησαν στην Άρτα για να συζητήσουν μαζί με άλλους αυτοδιοικητικούς από όλη την Ελλάδα για τους 55 φυσικούς πόρους που υπάρχουν στη χώρα μας.

Έτσι ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης ανέλυσαν τα θέματα που αφορούν στις ιαματικές πηγές εντός των ορίων δήμου, όπως αυτή των Ιαματικών Λουτρών Κυλλήνης που έχει παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση από το Ελληνικό Δημόσιο στον Όμιλο Δασκαλαντωνάκη. «Έχουμε κάνει επανειλημμένως αιτήσεις, επαφές και παραστάσεις στην ΕΤΑΔ για να μας παραχωρηθούν όλα τα Λουτρά, ή εάν αυτό δεν είναι δυνατό να μας παραχωρηθεί τουλάχιστον ο χώρος των παλαιών Ρωμαϊκών Λουτρών, που βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση και ταυτόχρονα ένα μικρό θέατρο που υπάρχει από πίσω και το οποίο χρονολογείται από το 1950. Εάν μπορέσουμε να το επισκευάσουμε θα καταφέρουμε να το εκμεταλλευτούμε για πολιτιστικές δράσεις, επειδή είναι πολύ ωραίο το φυσικό περιβάλλον εκεί. Το δεύτερο ζήτημα είναι οι Ιαματικές Πηγές Υρμίνης. Για την αναγνώρισή τους έχει κατατεθεί ο φάκελος, αλλά ακόμη δεν έχουν αναγνωριστεί επίσημα. Όμως μαζί με την Υρμίνη υπάρχει και το Κουνουπέλι και εκεί έχουμε κάνει ακόμα περισσότερες διαδικασίες με την ΕΤΑΔ. Πριν από μερικά χρόνια ήθελε να μας το παραχωρήσει με πολύ επαχθείς όρους για εμάς, για 3+2 χρόνια, με τη διακριτική ευχέρεια της ίδιας να συνεχίσει τη μίσθωση και με δικιά μας υποχρέωση να κάνουμε πλήρη αποκατάσταση, πράγμα εντελώς ασύμφορο για τον Δήμο. Τώρα ζητάμε και την παραχώρηση των Ιαματικών Λουτρών, αλλά ζητάμε και μία έκταση για να εγκατασταθούν καντίνες και ξαπλώστρες για να μπορεί να πηγαίνει ο κόσμος να κάνει το μπάνιο του ανθρώπινα, όπως γινόταν πολλά χρόνια πριν» είπε ο κ. Μίγκος αναφερόμενος στα θέματα που τέθηκαν στο συνέδριο.

Ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, αναφέρθηκε στις διαδικασίες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα με την ΕΤΑΔ, στα προγράμματα αξιοποίησης ιαματικών πηγών,  αλλά και στις κινήσεις του υπουργείο Τουρισμού, ενώ αναμένεται να εκδοθεί μια πρόσκληση ενδιαφέροντος για την αξιοποίησή τους. «Το πρόβλημα είναι ότι εάν ο Δήμος δεν μπορέσει να πάρει έστω την μακροχρόνια παραχώρηση από την ΕΤΑΔ για τις δύο, ή έστω για τη μία πηγή, δε μπορεί να ενταχθεί στα προγράμματα αυτά. Το δικαίωμα ένταξης θα το έχουμε μόνο με την κυριότητα ή με την μακροχρόνια παραχώρηση. Εμείς είμαστε σε επαφή, το Δ.Σ. του Συνδέσμου θα θέσει το θέμα εντός της εβδομάδας στην ΕΤΑΔ, όπου είναι πολύ πιθανό να παραστεί ο Δήμαρχος και κάποιοι άλλοι από τον Δήμο εκεί – ώστε πάρουμε την κυριότητα ή την μακροχρόνια χρήση και να μπορέσουμε να ενταχθούμε στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, τα οποία θα προσφέρουν συνολικά 55 εκατ. ευρώ για όλη την Ελλάδα» είπε ο κ. Μίγκος, λέγοντας πως ο δήμος βρίσκεται εν αναμονή των εξελίξεων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος