FOLLOW US: facebook twitter

Δέσμευση του Γ.Γ Υπουργείου Δικαιοσύνης προς τον Δικηγορικό Σύλλογο Ηλείας για Υποθηκοφυλακείο Πύργου

Ημερομηνία: 19-09-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

slide-ypothikofolakeioΑρχές Οκτώβρη το Νομοσχέδιο στη Βουλή

«Η υποχρέωση τακτοποίησης αυθαιρέτων οδηγεί στην σημαντική αύξηση των περιπτώσεων αποποίησης κληρονομιάς»

 Μια ακόμα δυναμική παρέμβαση προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, πραφματοποίησε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας για το θέμα του Υποθηκοφυλακείου Πύργου που παραμένει ακόμα κλειστό εδώ και 14 μήνες. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δημήτρης Δημητρουλόπουλος και μέλη του Δ.Σ, είχαν στην Αθήνα επαφές με τον Γ.Γ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και ζήτησαν ενημέρωση για την τύχη του σχεδίου νόμου- καθώς ολοκληρώθηκε η διαβούλευση-  που ορίζει την σύσταση των νέων έμμισθων υποθηκοφυλακείων όπου για την Ηλεία προβλέπονται δύο, ένα για το Πρωτοδικείο  Πύργου με έδρα τον Πύργο και ένα για το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας με έδρα την Αμαλιάδα.

dimitroulopoulos-dimitris-dikigoros

Ο κ. Δημητρουλόπουλος μιλώντας στην Πρωινή για το θέμα αυτό που «καίει» χιλιάδες πολίτες, μας μετέφερε με πάσα επιφύλαξη καθώς είπε, την διαβεβαίωση του Γ.Γ ότι ως τα τέλη Σεπτέμβρη  ή το αργότερο αρχές Οκτώβρη, θα ψηφιστεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κατά προτεραιότητα για να δρομολογηθεί το θέμα των νέων έμμισθων Υποθηκοφυλακείων. Μάλιστα ο Γ.Γ δεσμεύτηκε, επειδή οι δικηγόροι  κατέθεσαν τον προβληματισμό τους για το χρόνο υλοποίησης του και ζήτησαν να επιταχυνθεί η διαδικασία, ότι στον Πύργο που υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και το γνωρίζει, θα δοθεί προτεραιότητα με τον διορισμό άμεσα έμμισθου υποθηκοφύλακα.

«Βεβαίως- επισήμανε ο κ. Δημητρουλόπουλος- μεταφέρω με κάθε επιφύλαξη την δέσμευση αυτή, κρατάμε μικρό καλάθι, γιατί το θέμα του Υποθηκοφυλακείου Πύργου έχει τραβήξει σε μάκρος και παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει από εμάς πάρα πολλές παρεμβάσεις, λύση εν τούτοις ακόμα δεν έχει δοθεί. Ωστόσο ο Γ.Γ μας είπε ότι έχει καθυστερήσει να έρθει στη Βουλή το Νομοσχέδιο γιατί έπρεπε να επιλυθούν ορισμένα χωροταξικά ζητήματα που κυρίως αφορούν τα μικρά νησιά και τώρα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί». Την ίδια διαβεβαίωση έλαβαν από τον πρόεδρο της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής».

Αποποίηση κληρονομιάς και τακτοποίηση αυθαιρέτων

Παράλληλα ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, σχολίασε το θέμα το οποίο είχε αναδείξει προ ημερών η Πρωινή με την αποποίηση κληρονομιάς, όπου πληθαίνει ο αριθμός εκείνων που δεν αποδέχονται χρεωμένα ακίνητα από πατρική κληρονομιά ή κληρονομιά συγγενικών προσώπων και που στο Ειρηνοδικείο Πύργου κάθε χρόνος που περνά, κλείνει με μια αυξητική πορεία του 20% περίπου και φτάνει το 30% τα τρία τελευταία χρόνια.

Ο κ. Δημητρουλόπουλος επισήμανε ότι το φαινόμενο αυτό αρχίζει να παίρνει μεγάλες διαστάσεις με αποτέλεσμα να έχει κορυφωθεί και στην Ηλεία, καθώς αναδείχθηκε περισσότερο μετά  το νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

«Στο Νομοσχέδιο αυτό  συμπεριλαμβάνεται διάταξη που προβλέπει στην αποδοχή κληρονομιάς, ο μηχανικός να βεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν αυθαίρετα κτίσματα μέσα στο ακίνητο στα οικόπεδα η χωράφια  που κληρονομεί ο πολίτης, κάτι που μέχρι τώρα δεν ίσχυε αλλά μόνο στις μεταβιβάσεις εν ζωή. Τώρα αυτό σημαίνει ότι για να γίνει αποδοχή κληρονομιάς ή θα πρέπει να μην υπάρχει κανένα αυθαίρετο κτίσμα,  ή θα πρέπει να το τακτοποιήσει με ότι οικονομικό κόστος συνεπάγεται. Οπότε, θα φτάσουμε στο σημείο πολλοί από εκείνους που κληρονομούν γη ή ακίνητα, να μην έχουν την δυνατότητα την οικονομική να το κάνουν, οπότε  θα εκτοξευτεί ο αριθμός εκείνων που δεν θα μπορούν να αποδεχθούν την πατρική κληρονομιά και θα καταφεύγουν στην αποποίηση της.»

Ως παράδειγμα ανέφερε ότι σε κάποια ορεινά κυρίως χωριά που οι τιμές των οικοπέδων είναι χαμηλές και άρα και η αξία τους είναι μικρή,  εκείνος που κληρονομεί θα πρέπει να τακτοποιήσει ότι κτίσμα υπάρχει μέσα, για παράδειγμα σταβλικές εγκαταστάσεις,  οπότε μπορεί το κόστος τακτοποίησης αυθαιρέτου να υπερβαίνει ακόμα και την ίδια την αξία του.

Τέλος ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, επισήμανε ότι αυτό  είναι και μια μεγάλη όμως απώλεια για το δημόσιο  γιατί κανείς δεν θα μπορεί να επωμιστεί αυτή τη μεγάλη δαπάνη τακτοποίησης αυθαιρέτων. « Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ισχύσει τώρα κάτι τέτοιο γιατί είναι περιορισμοί που εμποδίζουν αυτή την φυσική εξέλιξη, τα παιδιά να κληρονομούν τους γονείς.»

Μεταφέρω την δέσμευση του Γ.Γ του Υπουργείου Δικαιοσύνης με πάσα επιφύλαξη για τα Υποθηκοφυλακεία, γιατί το θέμα έχει χρονίσει πια, γι’ αυτό και «Κρατούμε μικρό καλάθι» δηλώνει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δ.  Δημητρουλόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος