FOLLOW US: facebook twitter

Γ. Αργυρόπουλος: «Κινδυνεύουν τα σπίτια εκατοντάδων συνδημοτών μας»

Ημερομηνία: 12-04-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

«Καμπανάκι» από τον  Γιάννη Αργυρόπουλο  στο Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου

-Απαιτείται η άμεση ολοκλήρωση και κατάθεση των οικιστικών πυκνώσεων στις τοπικές κοινότητες

Με το νόμο 4389/2016 έχει ενεργοποιηθεί η ανάρτηση των δασικών χαρτών, μια διαδικασία που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Μάλιστα στη συνεδρίαση της 30ης Ιανουαρίου εγκρίναμε ομόφωνα οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου ψήφισμα το οποίο περιελάμβανε τα εξής:

-Την άμεση και καθοριστική παρέμβαση της πολιτείας για την λύση του προβλήματος και της προκληθείσας κοινωνικής  αναταραχής .

-Την άμεση απόσυρση και εν συνεχεία τη διόρθωση, ενημέρωση και επανεξέταση των δασικών χαρτών  και την εκ νέου επαναφορά τους .

-Την κατάργηση των ειδικών  τελών και τη θέσπιση ενός ενιαίου  συμβολικού τέλους ανά φυσικό πρόσωπο και όχι ανά ιδιοκτησία .

-Την θεσμοθέτηση χρόνου προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων, διάρκειας τουλάχιστον έξι μηνών.

– Τον  αυτεπάγγελτο αποχαρακτηρισμό   των καλλιεργήσιμων  εκτάσεων   που   συμπεριελήφθησαν στους χάρτες των αναδασωτέων εκτάσεων μετά τις πυρκαγιές του 2007, καθώς και κάθε άλλου πρόδηλου σφάλματος, όπως του επανακαθορισμού της πλημμυρικής κοίτης του ποταμού Αλφειού.

Πολλά από τα αιτήματα μας, όπως και πολλών άλλων δήμων όλης της χώρας, ικανοποιήθηκαν, συνολικά ή εν μέρει , με νομοθετικές ρυθμίσεις ή υπουργικές αποφάσεις, ενώ άλλα παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα

Ωστόσο για την απρόσκοπτη ολοκλήρωση του έργου της ανάρτησης των δασικών χαρτών σημαντικός και ουσιαστικός είναι και ο ρόλος των ίδιων των δήμων. Όπως είναι γνωστό – σήμερα μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος ενημέρωσε το Δ.Σ της ΚΕΔΕ – οι δήμοι της χώρας θα πρέπει να υλοποιήσουν μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες την δική τους υποχρέωση τους, που σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του νόμου, είναι η κατάθεση στο Δασαρχείο των ορίων  των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων. Η προθεσμία που έχει δοθεί από το υπουργείο είναι έως τις 8 Μαιου, αλλά επειδή οι περισσότεροι δήμοι δεν έχουν προχωρήσει, είναι πολύ πιθανό να δοθεί μια μικρή παράταση.

Επισημαίνω ότι η διαδικασία αυτή, είναι πολύ χρήσιμη, γιατί με αυτό τον τρόπο θα μπορούν “να προστατευτούν οι περιοχές κατοικίας” και οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να υποβάλλουν αντιρρήσεις κατά το στάδιο ανάρτησης των δασικών χαρτών, διαδικασία που συνεπάγεται κόστος και ταλαιπωρία γι’ αυτούς. Ειδικά για τις τοπικές κοινότητες, όπου δεν υπάρχει εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο η υλοποίηση της κρίνεται απολύτως επιβεβλημένη. Αν οι οικιστικές πυκνώσεις για καθένα από τα χωριά μας δεν κατατεθούν έγκαιρα στο Δασαρχείο τότε είναι βέβαιο ότι εκατοντάδες συμπολίτες μας θα μπλέξουν σε μεγάλες περιπέτειες με απροσδιόριστες συνέπειες για την περιουσία τους.

Σας καλώ λοιπόν να θέσετε ως ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για τον δήμο μας την κατάρτιση των οικιστικών πυκνώσεων, ενεργοποιώντας τις Τεχνικές Υπηρεσίες, η ακόμη, αν αυτό δεν είναι εφικτό,  αναθέτοντας το έργο σε εξωτερικό συνεργάτη. Το κόστος για το δήμο θα είναι πολύ μικρότερο από το κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν αργότερα οι συμπολίτες μας στις τοπικές κοινότητες

 

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος