FOLLOW US: facebook twitter

Γυαλιά ηλίου: όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν επενδύσεις σε ένα ακόμη ζευγάρι

Ημερομηνία: 21-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Τα γυαλιά ηλίου αποτελούν ένα αναπόσπαστο αξεσουάρ της καθημερινότητάς μας, αφού εκτός του ότι προσθέτουν στιλ στις εμφανίσεις μας, προστατεύουν τα μάτια μας αλλά και τη γύρω περιοχή από τον ήλιο. Με την πληθώρα σχεδίων που κυκλοφορεί στην αγορά, η επιλογή είναι σίγουρα δύσκολη. Άνεση ή στιλ; Fashion statement ή διαχρονικότητα; Πριν απαντήσεις όμως σε αυτές τις ερωτήσεις, βεβαιώσου ότι γνωρίζεις όλα όσα πρέπει για τα γυαλιά ηλίου προκειμένου να κάνεις τη σωστή επιλογή για τα μάτια (σε συνδυασμό πάντα με το στιλ). 

Πώς επιλέγουμε γυαλιά ηλίου; Ποια είναι τα κριτήρια;

Αν τα γυαλιά ηλίου που επιλέξουμε είναι σωστά, αυτόματα είναι και ωραία. Αν δηλαδή πληρούνται τα παρακάτω κριτήρια για την επιλογή γυαλιών ηλίου, τότε σίγουρα επιτυγχάνουμε την απόλυτη αρμονία μεταξύ προστασίας από τον ήλιο και της ομορφιάς, της μόδας αλλά και της καλής μας ψυχολογίας.

Αρχικά, φροντίζουμε να αγοράζουμε γυαλιά μόνο από καταστήματα οπτικών ειδών που εμπιστευόμαστε και εγγυούνται την ποιότητά τους, και όχι από πλανόδιους ή e-shops που προσφέρουν γυαλιά κατασκευασμένα από υλικά άγνωστης προέλευσης και από φακούς που δεν προστατεύουν τα μάτια μας από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Μία τέτοια αγορά θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για την υγεία των ματιών μας, αλλά και του δέρματός μας.

Συνεπώς, επιλέγουμε γυαλιά ηλίου:
1) κατασκευασμένα σύμφωνα με τις απαραίτητες προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σήμανση CE) και με φακούς που προσφέρουν 100% προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB (ένδειξη UV 400 ή 100% UV Protection),
2) που εφαρμόζονται σωστά στο πρόσωπό μας (π.χ. τα γυαλιά να ακουμπάνε στην μύτη και στη ράχη των αυτιών χωρίς να μας πιέζουν ή να μας προκαλούν δυσφορία) και ταιριάζουν απόλυτα με τον τύπο, την προσωπικότητα, το στιλ και τον τρόπο ζωής μας (κατάλληλο χρώμα, μέγεθος, σχήμα, βάρος).

Πόσο σημαντικός είναι ο φακός; 

Οι φακοί αποτελούν το πιο σημαντικό κομμάτι των γυαλιών ηλίου για την σωστή προστασία της όρασής μας και την αποφυγή σοβαρών διαταραχών στα μάτια και στο δέρμα της περιοχής των βλεφάρων (π.χ. καταρράκτης, παθήσεις του αμφιβληστροειδή, καρκίνο του δέρματος κ.α.). Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να είναι εξαιρετικής ποιότητας, προστατεύοντάς μας απόλυτα (100%) από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.  Συμβουλευτείτε τον οπτικό που εμπιστεύεστε για να επιλέξετε τον κατάλληλο φακό σε ζευγάρι γυαλιών ηλίου ανάλογα με τις δραστηριότητές σας.

Υπάρχει διαφορά στην επιλογή γυαλιών για το καλοκαίρι; 

Τα γυαλιά ηλίου μάς προστατεύουν από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου καθώς επίσης από την σκόνη και τα διάφορα ελεύθερα σωματίδια του αέρα. Αξίζει να αναφερθεί πως η υπεριώδης ακτινοβολία, η οποία ανήκει στο μη ορατό φάσμα, δεν μας κουράζει στο μάτι και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ακόμα και με συννεφιά. Γι’ αυτό λοιπόν όλοι ανεξαιρέτως, ενήλικες και ειδικά τα παιδιά, έχοντας ή μη, διαθλαστικές ανωμαλίες (μυωπία, αστιγματισμό, υπερμετρωπία κτλ) οφείλουν να φορούν γυαλιά ηλίου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, με ή χωρίς ηλιοφάνεια, και όλες τις ημέρες του χρόνου.

Γιατί είναι απαραίτητο τα παιδιά να φορούν γυαλιά ηλίου;

Η πιο κρίσιμη ηλικία κατά την οποία θα πρέπει να φοράμε απαραίτητα γυαλιά ηλίου είναι η παιδική ηλικία. Αξίζει να αναφερθεί πως το 80% περίπου της συνολικής ακτινοβολίας UV που απορροφά ένας άνθρωπος στην ζωή του, είναι μέχρι τα 18 του χρόνια. Αυτό συμβαίνει γιατί αφενός το διάφραγμα της κόρης του ματιού κατά την παιδική ηλικία είναι μεγαλύτερο αφήνοντας την ακτινοβολία να εισχωρήσει ευκολότερα στο εσωτερικό του, και αφετέρου τα διαθλαστικά μέσα του οφθαλμού (π.χ. κρυσταλλοειδής φακός) σε αυτή την ηλικία είναι πιο ευαίσθητα και μπορούν να επηρεαστούν ευκολότερα. Αν θεωρήσουμε επίσης, ότι τα παιδιά βρίσκονται κατά μέσο όρο περισσότερο χρονικό διάστημα στον ήλιο (για παιχνίδι, βόλτες κτλ) από τους ενήλικες, κρίνεται αναγκαίο να φορούν γυαλιά ηλίου όποτε εκτίθενται στον ήλιο. Συνεπώς, τα παιδιά θα πρέπει να φορούν ειδικά παιδικά γυαλιά, πιστοποιημένα και κατάλληλα προσαρμοσμένα στο πρόσωπό τους σε συνδυασμό με καπέλο για την πλήρη προστασία τους καθώς επίσης, όσο αυτό είναι εφικτό, να αποφεύγεται η πολύωρη έκθεσή τους στον ήλιο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος