FOLLOW US: facebook twitter

Γνώρισαν την Αμαλιάδα μιας άλλης εποχής…: Ξενάγηση μαθητών στο Λαογραφικό Μουσείο της πόλης

Ημερομηνία: 14-11-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Εκπαίδευση, Νέα

Την Αμαλιάδα μιας άλλης εποχής, μέσα από τα σπάνια εκθέματα του Λαογραφικού της Μουσείου, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι  μαθητές της Β’ και Γ΄τάξης του 5ου δημοτικού σχολείου Αμαλιάδας.

Οι μικροί μαθητές ξεναγήθηκαν στο Λαογραφικό Μουσείο της Αμαλιάδας από τις δασκάλες τους που τους συνόδευαν Αντωνία Κυρίτση, Θεώνη Χριστοπούλου, Κατερίνα Καραγιάννη, Όλγα Γιαννέλου, Κατερίνα Ζάγκλαρη και Ξένια Παναγιωτοπούλου και πραγματικά εντυπωσιάστηκαν από τα εκθέματα.

Το Λαογραφικό Αμαλιάδας που στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο του 1932 ιδιοκτησίας των αδελφών Μαρούτα, στο κέντρο της πόλης κοντά στον  Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Τα εκθέματά του προέρχονται κυρίως από δωρεές των κατοίκων της περιοχής και περιλαμβάνουν τοπικές παραδοσιακές φορεσιές, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, έπιπλα, διακοσμητικά, αγροτικά εργαλεία αλλά και παιδικά παιχνίδια.

Η πλειοψηφία των αντικειμένων είναι των τελών του 19ου και αρχών του 20ου αιώνα, ενώ αρκετά έχουν σταλεί από το εξωτερικό, από Ηλείους μετανάστες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συλλογή που αφορά στην λειτουργία του πρώτου ραδιοφωνικού σταθμού της πόλης, το 1952, η οποία μάλιστα προκάλεσε και την εντύπωση των μαθητών που έμαθαν από τις δασκάλες τους πολλά πράγματα για την λειτουργία του, ενώ όπως ήταν φυσικό είχαν πολλές απορίες για την χρήση πολλών αντικειμένων που σήμερα δεν υπάρχουν πια.

Όπως είναι γνωστό το Λαογραφικό Μουσείο στήθηκε με πολύ κόπο, μεράκι και αγάπη από την αείμνηστη πρόεδρο της Βιβλιοθήκης Αμαλιάδς Εύη Πάλλα- Χρονοπούλου που ήταν και η ψυχή του Λαογραφικού όπως και πολλών άλλων πολιτιστικών δράσεων στην πόλη της Αμαλιάδας.

Σήμερα για να το επισκεφθούν κάποια σχολεία κυρίως, θα πρέπει να ενημερώσουν  για την πρόθεσή τους αυτή 2-3 μέρες πριν, είτε τον «Ηλείο» είτε το Σωματείο Παπαχριστοπούλειος Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας γιατί είναι κλειστό και ανοίγει μόνο όταν υπάρχουν προγραμματισμένες ξεναγήσεις και επισκέψεις.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος