FOLLOW US: facebook twitter

«Γνωρίζοντας τη μουσική μέσα από τα όργανα»: Σπουδαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Μουσικό σχολείο Βαρθολομιού

Ημερομηνία: 04-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Έκτακτο, Νέα

Η «Πρωινή» κατέγραψε μια τέτοια εκπαιδευτική επίσκεψη.

Ρεπορτάζ: Ηρώ Ρήγα

Φωτογραφίες: Πέτρος Καρώνης  

Ένα πολύ σπουδαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, μια βιωματική δράση με τίτλο «Γνωρίζοντας τη μουσική μέσα από τα όργανα», υλοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Βαρθολομιού για μαθητές δημοτικών σχολείων της ΣΤ’  τάξης, με στόχο να γνωρίσουν δια ζώσης τα παιδιά την λειτουργία του σχολείου, τα μουσικά όργανα και να μυηθούν κατά έναν τρόπο στον μαγικό κόσμο της μουσικής, επιλέγοντας ίσως να ακολουθήσουν τον δρόμο αυτό και να γίνουν μαθητές του Μουσικού Σχολείου. Η «Πρωινή» βρέθηκε στο Μουσικό σχολείο Βαρθολομιού, καταγράφοντας μια τέτοια εκπαιδευτική επίσκεψη από τους δασκάλους και μαθητές της ΣΤ τάξης του 2ου δημοτικού σχολείου Βαρθολομιού και του δημοτικού σχολείου Κάτω Παναγιάς Κυλλήνης, αποτυπώνοντας τα όσα έγιναν, καθώς και τον ενθουσιασμό των φιλοξενούμενων μαθητών. Τις εντυπώσεις τους μας μετέφεραν οι δασκάλες – συνοδοί των μαθητών των δύο δημοτικών σχολείων, καθώς και καθηγητές του Μουσικού σχολείου Βαρθολομιού που μας μίλησαν για το σχολειό τους και τους στόχους του. Μάλιστα οι φιλοξενούμενοι μαθητές αφού ενημερώθηκαν για τα μουσικά όργανα του σχολείου, συμμετείχαν και σε μουσική εκδήλωση με την μπάντα του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού και αποκόμισαν άριστες εντυπώσεις.

Χρύσα Σαλαμπάση – μουσικός στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Βαρθολομιού & Δημοτικό Σχολείο Κάτω Παναγιάς Κυλλήνης – Σοφία Νικολάτου & Μαρίνα Μπιλιανού – δασκάλες στο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Παναγιάς Κυλλήνης

Ήρθαμε ως επισκέπτες στο πρόγραμμα για τα δημοτικά «Γνωρίζοντας τη μουσική μέσα από τα όργανα», το οποίο υλοποιείται για πρώτη φορά και είναι μια προσπάθεια ενημέρωσης για να γνωρίσουν δια ζώσης οι μαθητές της  ΣΤ’ δημοτικού όλου του νομού τον τρόπο λειτουργίας του Μουσικού Μουσικό Γυμνασίκου – Λυκείου Βαρθολομιού, να τους δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα μουσικά όργανα που διδάσκονται στο σχολείο, αλλά και τα μουσικά σύνολα. Έτσι επιτυγχάνεται μια πιο βιωματική επαφή και ευκαιρία.

Θέλουμε να συγχαρούμε τους μαθητές, την διευθύντρια κα. Μαρία Μπίρμπα, τον υποδιευθυντή και μαέστρο κ. Γιώργο Σταματίου, για τη φιλοξενία, και την κορύφωση δραστηριοτήτων ύστερα από τα χρόνια δουλειάς. Πρέπει να υποστηριχτεί το σχολείο, είναι ένας ναός πολιτισμού και τέχνης. Αποσκοπεί όχι μόνο στο να βγεις μουσικός, αλλά καλλιεργημένος άνθρωπος.

Οι μαθητές έχουν κατενθουσιαστεί. Είναι πρωτόγνωρη εμπειρία για τα παιδιά. Τη σημερινή μας επίσκεψη τη θεωρούμε από τις πιο πετυχημένες εκπαιδευτικές εκδρομές. Η επαφή με τα μουσικά όργανα και η ακρόαση των συνόλων τους δημιούργησε στα παιδιά την επιθυμία να γραφτούν στο σχολείο. Άρα ο στόχος επετεύχθη, η εξοικείωση και γνωριμία.

Βλέπω παλιότερους μαθητές μου από το δημοτικό να είναι ευχαριστημένοι, εξοικειωμένοι, σε ένα οικογενειακό περιβάλλον. Οι σχέσεις με τους καθηγητές είναι άριστες. Είναι όλοι περήφανοι για το σχολείο τους. Θέλω επίσης να τονίσω ότι παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες ή και προβλήματα συμπεριφοράς έχουν παρουσιάσει βελτίωση, γιατί το σχολείο αυτό είναι μια ανοιχτή αγκαλιά, γιατί τους δόθηκε χώρος να καλλιεργήσουν δυνατότητες που δεν είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν, χώρο να αναπτυχθούν ταλέντα και νέες πτυχές της προσωπικότητας.

Χρυσάνθη Ιωαννίδου – καθηγήτρια Μουσικής στο Μουσικό Γυμνάσιο -Λύκειο Βαρθολομιού

Η ιδέα αυτή υλοποιείται για πρώτη φορά και έχει σαν στόχο τη βιωματική δράση. Είναι μια εκπαιδευτική επίσκεψη προκειμένου να γνωρίσουν τα παιδιά τα μουσικά όργανα, τα μαθήματα και να συμμετέχουν τα ίδια. Εκ των υστέρων βλέπω ότι πετύχαμε το στόχο. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και συμμετείχαν ενεργά! Η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν η εξής: Υποδεχθήκαμε το πολύ δύο σχολεία την ημέρα.

Αρχικά γινόταν μια εισαγωγή τι είναι το Μουσικό Σχολείο με αποσπάσματα από βίντεο. Τα παιδιά σε ομάδες επισκέπτονταν τις αίθουσες στις οποίες διδασκόταν και διαφορετικό όργανο και εκεί μπορούσαν πέρα από το να παρακολουθήσουν, να πειραματιστούν. Αφού ολοκληρωνόταν αυτή η διαδικασία, κάναμε ένα μικρό διάλειμμα και ύστερα παρουσιαζόταν το σύνολο που παίζει παραδοσιακή μουσική, το οποίο αποτελείται από περίπου 20 παιδιά, και ακολουθούσε η μπάντα, η οποία αποτελείται από 25 περίπου παιδιά.

Πολύ ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι στο παραδοσιακό συμμετείχαν και παιδιά από τα δημοτικά, μιας και τους είχαμε στείλει εκ των προτέρων 2 τραγούδια και τα είχαν προετοιμάσει. Με αυτό τον τρόπο θέλαμε να το ζήσουν όσο περισσότερο γίνεται. Του χρόνου θα το εμπλουτίσουμε περισσότερο.

Γιώργος Σταματίου – υποδιευθυντής, μαέστρος

Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα όργανα. Δυστυχώς τα περισσότερα δεν έχουν την πρόσβαση σε ωδείο, μέγαρο, κτλ. Έχουμε μαθητή που έρχεται από τη Ζαχάρω καθημερινά. Η δράση τους άρεσε πάρα πολύ, γέμισαν ενθουσιασμό κι εμείς δεχθήκαμε πολλά συγχαρητήρια από τους μικρούς επισκέπτες και τους εκπαιδευτικούς τους.

Μαρία Μπίρμπα – Διευθύντρια Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού

Το σχολείο μας διοργανώνει αυτές τις δράσεις, αλλά και μια πλούσια σειρά εκδηλώσεων, παρά τις φοβερά αντίξοες συνθήκες 1) του να στεγάζεται σε λυόμενα, τα οποία μάλιστα είναι σε πολύ κακή κατάσταση, και 2) του να έχει έλλειψη σε αρκετούς καθηγητές μουσικής, κάτι που κάνει το έργο και των υπόλοιπων καθηγητών μουσικής αποσπασματικό και αρκετά δύσκολο. Ετοιμάζουμε το Φεστιβάλ Μπάντας στις 4 Μάη στο Βαρθολομιό και στις 5 Μάη στον προαύλιο χώρο του Μουσείου στην Αρχ. Ολυμπία, με τη συμμετοχή τεσσάρων μουσικών σχολείων, της Λευκάδας, της Πάτρας και της Αργολίδας. Είναι μια πρωτοβουλία του σχολείου μας. Την περασμένη εβδομάδα συμμετείχαμε στο Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας και Έκφρασης στην Κρέστενα με το χορευτικό μας τμήμα, το οποίο στη συνέχεια ταξίδεψε για την Αργολίδα. Στις 10 Μάη συνεργαζόμαστε με το 1ο Λύκειο και παρουσιάζουμε μια αναδρομή στο ρεμπέτικο.

 

Μαρία Παπακωνσταντίνου, Φωτεινή Αλεξοπούλου, Ζέτα Αντωνιάδη & Μάριος Αρβανίτης – μαθητές του Μουσικού σχολείου

Όλα όσα κάνουμε σε αυτό το σχολείο είναι για εμάς εμπειρίες ζωής και στιγμές χαράς με άτομα που αγαπάμε… Η μουσική που παρουσιάζουμε στον κόσμο είναι ένα μεγάλο δείγμα του κόπου και της δουλειάς μας και κομμάτι από την ψυχή μας! Παίζουμε μουσική με όλο μας το κέφι και όλη μας την ψυχή και αυτό φαίνεται γιατί οι παραστάσεις μας κρύβουν μέσα όλη αυτή την χαρά όλο αυτό το κέφι.. Το χαιρόμαστε εμείς και κάνουμε και το κοινό μας να χαίρεται μαζί μας. Είμαστε ερωτευμένοι με την μουσική μας, είμαστε παθιασμένοι με την δουλειά μας, είμαστε πάντα έτοιμοι να δείξουμε όσα ξέρουμε σε παιδιά που κοιτούν προσηλωμένα να μάθουν κάτι από εμάς. Είμαστε αγαπημένοι και η κάθε συνεργασία μας είναι ένα πάρτυ. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούμε να προσελκύσουμε και αλλά μικρότερα παιδιά να έρθουν στο σχολείο μας και να αγαπήσουν την μουσική όπως εμείς.

Θανάσεις Αριδάκης – μαθητής: Είναι μια πάρα πολύ καλή εμπειρία αυτό που γίνεται! Οι καθηγητές μας είναι πάρα πολύ καλοί. Εγώ παίζω μπουζούκι και θα ήθελα να γίνω ηθοποιός. Θέλω να συγχαρώ τους καθηγητές μου για το πολύ καλό κλίμα που υπάρχει στο σχολείο και που μου δίνουν την ευκαιρία να κερδίσω πιο πολλά!

 

* Στο Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Βαρθολομιού διδάσκονται: πιάνο, κιθάρα, ταμπουράς, μπουζούκι, βιολί παραδοσιακό και ευρωπαϊκό, κλαρίνο, ντραμς, φλάουτο, σαξόφωνο, τρομπέτα και παραδοσιακά κρουστά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος