FOLLOW US: facebook twitter

Γιώργος Παναγιωτόπουλος: Το τελεσίγραφο της ΔΕΗ στο ΤΟΕΒ Μυρτουντίων και ο καθημερινός αγώνας των αγροτών

Ημερομηνία: 18-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Είναι γνωστό σε όλους , ειδικούς και μη , ότι ένας από τους εναπομείναντες πυλώνες του παραγωγικού ιστού της κοινωνίας και της χώρας γενικότερα είναι  ο αγροτικός τομέας. Άνθρωποι του καθημερινού μόχθου και του αγώνα της ζωής , βρίσκονται αντιμέτωποι με κάθε λογής αντιξοότητες. Από καιρικά φαινόμενα  , κόστος παραγωγής , δυσβάσταχτα χρέη, ανύπαρκτες  πολιτικές στήριξης μέχρι και ,σε πολλές περιπτώσεις παραγωγής, εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων τους. Ειλικρινά είναι να απορεί κανείς πως αντέχουν. Αυτό όμως το ξέρουν οι αγρότες  και οι οικογένειές τους. Ίσως τελικά κανείς άλλος.

Αφορμή για αυτές τις γραμμές του κειμένου στάθηκε το ζήτημα  ή καλύτερα το τελεσίγραφο της ΔΕΗ  για ένα επιπλέον πρόβλημα εν μέσω της καλλιεργητικής περιόδου. Πιο συγκεκριμένα :

Ο ΤΟΕΒ Μυρτουντίων είναι ένας κατεξοχήν και άμεσα συνδεόμενος οργανισμός με την ζωή των αγροτών στην περιοχή του Δήμου Ανδραβίδας –Κυλλήνης και σε μέρος του Δήμου Πηνειού. Έχει την ευθύνη διαχείρισης του νερού άρδευσης με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της περιοχής . Μια περιοχή που έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια σε μεγάλο βαθμό από ακραία καιρικά φαινόμενα. Μια περιοχή που προσπαθεί να βρει το βηματισμό της στηριζόμενη σε όλους αυτούς που παράγουν. Αυτό θα έπρεπε να ενεργοποιήσει αντανακλαστικά του κράτους και των αρμόδιων φορέων στο επίπεδο της στήριξης και της προστασίας για την βιωσιμότητα των αγροτών. Οι αποζημιώσεις  αποτέλεσαν τυπικά και ουσιαστικά ψίχουλα στην ανάγκη για διέξοδο από την κατάσταση που προέκυψε.

Όμως να γίνω πιο συγκεκριμένος . Ο ΤΟΕΒ Μυρτουντίων διεξάγει καθημερινό αγώνα για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της αρδευτικής περιόδου. Με ελάχιστα μέσα και διαχειριζόμενος το αρδευτικό  δίκτυο που στο μεγαλύτερο  μέρος  του είναι απαρχαιωμένο, ανταποκρίνεται σε υψηλό βαθμό στην απαίτηση για άρδευση της περιοχής. Οι ενεργειακές ανάγκες όπως είναι αντιληπτό , τεράστιες. Το κόστος και οι οικονομικές υποχρεώσεις προς τη ΔΕΗ αντίστοιχα και ανάλογα μεγάλες. Η αδυναμία ανταπόκρισης στην πληρωμή είναι προφανής. Το ύψος της οφειλής ξεπερνά τα 2 εκατ. Ευρώ. Μια οφειλή που δημιουργήθηκε την τελευταία τριετία λόγω  της αδυναμίας μεγάλου μέρους των αρδευτών να εξοφλήσουν  τα τέλη χρήσης νερού και βέβαια λόγω των αποτελεσμάτων της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης. Αυτό βέβαια συμβαίνει σχεδόν στο σύνολο των ΤΟΕΒ του νομού και της χώρας.

Η διοίκηση του οργανισμού ζητά επί δύο χρόνια την ρύθμιση των οφειλών και παίρνει μόνο υποσχέσεις  από την ΔΕΗ που δεν υλοποιούνται. Δεν ζητά διαγραφή χρεών. Πληρώνει μηνιαίως πάνω από 60 χιλιάδες ευρώ. Ζητά ρύθμιση που να καταστήσει βιώσιμο τον ΤΟΕΒ και αξιόπιστο έναντι των υποχρεώσεών του. Αντί αυτού δέχεται  τελεσίγραφα περί διακοπής του ρεύματος με ευδιάκριτη   απειλή για ενδεχόμενη καταστροφή των καλλιεργειών. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο εν λόγω ΤΟΕΒ ζητά την ρύθμιση με ταυτόχρονη πληρωμή 500 χιλιάδων ευρώ αποδεικνύοντας την σοβαρότητα με την οποία χειρίζεται το θέμα .

Η παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στον Πύργο τη Τετάρτη 16-5, έδωσε την ευκαιρία στις διοικήσεις των ΤΟΕΒ του Νομού να εκθέσουν τα προβλήματα. Το ΤΟΕΒ Μυρτουντίων για πολλοστή φορά παρουσίασε την πρότασή του,εκθέτοντας ουσιαστικά την ΔΕΗ και την αναξιοπιστία της  στα συμφωνηθέντα κατά το 2017.

Έχοντας στην σκέψη μου την γνώση από την εμπειρία μου ως Προέδρου του ΓΟΕΒ την περίοδο 2001-2003 και γνωρίζοντας ,όπως και πολλοί άλλοι, την επιτακτική ανάγκη  στήριξης από την πολιτεία στους ΟΕΒ, με την επιφύλαξη για κατάθεση και συγκεκριμένων προτάσεων για την λειτουργία και διαχείριση του δικτύου άρδευσης σε επόμενη δημόσια παρέμβασή μου

Εκφράζω την αγωνία αλλά και την απαίτηση των αγροτών της περιοχής για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στήριξης.

Χωρίς αοριστολογίες και γενικόλογες  υποσχέσεις

Ζητώ την έμπρακτη παρέμβαση των εκπροσώπων της Ηλείας για το θέμα που έθιξα

Ζητώ δημόσια, την παρέμβαση της πολιτείας στην ΔΕΗ, για την μόνη δυνατή λύση που υπάρχει και περιέγραψα παραπάνω. Την αποδοχή δηλαδή  από μέρους της ΔΕΗ της πρότασης του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων.

Παναγιωτόπουλος Γιώργος

Μέλος ΔΣ ΤΟΕΒ Μυρτουντίων


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος