FOLLOW US: facebook twitter

Γιώργος Γιαννόπουλος: «Ο νέος νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί αν δεν γίνουν προσλήψεις γιατρών»

Ημερομηνία: 16-11-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αρθρογραφία, Νέα, Υγεία

Ο Ηλείος Γ.Γ. του Υπ. Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος παραδέχεται:

Ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί αν δεν γίνουν προσλήψεις, παραδέχεται ο Ηλείας Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος, προδιαγράφοντας έτσι ότι δεν θα υπάρξουν άμεσες θεαματικές αλλαγές τόσο στην εργασιακή κατάσταση των γιατρών όσο και στην παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς, καθώς οι ελλείψεις συνολικά του προσωπικού αποτελούν βασική αιτία για την υποβαθμισμένη νοσοκομειακή περίθαλψη.

Σε συνέντευξη του στην «Εφ.Συν.» μίλησε για τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο που αφορά την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών τονίζοντας ότι με την εφαρμογή του 48ωρου δημιουργούνται καλύτερες συνθήκες δουλειάς για τους γιατρούς, καθώς δεν θα επιτρέπει να δουλεύει κανείς πάνω από 12 συνεχόμενες ώρες. «Είναι μία αρκετά ευνοϊκή ρύθμιση που παρουσιάστηκε εντελώς διαστρεβλωμένα από την Ομοσπονδία. Ο νόμος ορίζει σαφώς ότι το ωράριο είναι σταθερό πρωινό, 8–3, πενθήμερο και οποιαδήποτε επιπλέον υπερωριακή εργασία, η οποία ξεκινάει μετά τις τρεις το μεσημέρι ή τα Σαββατοκύριακα πρέπει να μην υπερβαίνει αθροιστικά μαζί με τις ώρες της πρωινής εργασίας τις 48 ώρες την εβδομάδα. Δεν υπάρχει καμία ελαστικότητα σ’ αυτό».

Ο κ. Γιαννόπουλος, αναφερόμενος στα επαρχιακά Νοσοκομεία, όπως αυτά της Ηλείας, επισήμανε ξεκάθαρα ότι για «να εφαρμοστεί ο νόμος αυτός θα πρέπει να υπάρξει μία ελάχιστη επαρκής στελέχωση των τμημάτων, ειδικά εκείνων που χρειάζεται να εφημερεύουν ενεργά κάθε μέρα. Με το σημερινό καθεστώς δεν γίνεται να εφαρμοστεί ο νόμος. Διότι ο κανόνας είναι 17 ώρες ή 24 ώρες ενεργού εφημερίας.

Όταν είναι δύο γιατροί επιφορτισμένοι να βγάλουν το πρόγραμμα του μήνα, το ερώτημα δεν είναι αν μπορεί να εφαρμοστεί ή όχι ο νόμος, είναι να αρθεί το απαράδεκτο φαινόμενο που ισχύει σήμερα. Για να μην έχουμε πάνω από 12 ώρες συνεχούς εργασίας και να αντικαθίσταται ο γιατρός που εφημερεύει ενεργά, θέλουμε δύο γιατρούς εκεί που έχουμε έναν. Και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι αυτονόητα η πρόσληψη γιατρών».

Παράλληλα, τονίζει ότι οι Υγειονομικές Περιφέρειες θα καταγράψουν τα τμήματα εκείνα που μπορούν να καταρτίσουν προγράμματα σύμφωνα με την οδηγία αλλά και εκείνα που λόγω ελλιπούς στελέχωσης δεν είναι δυνατόν να την εφαρμόσουν. «Δεν είναι η Οδηγία το πρόβλημα, είναι η υποστελέχωση που δημιουργεί το πρόβλημα. Η πιο ακριβής διατύπωση είναι ότι ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί γενικευμένα» είπε και προανήγγειλε πως θα καταγράψουν τις ελλείψεις και στη συνέχεια θα κάνουν στοχευμένες προκηρύξεις.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος