FOLLOW US: facebook twitter

Γιώργος Γιαννόπουλος: «Δημιουργούμε δομή άνοιας-Alzheimer στην Κρέστενα»

Ημερομηνία: 22-01-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

«Η επαφή μου με συνδικαλιστές υγειονομικούς είναι καθημερινή, δημιουργική και όχι ανταγωνιστική…»

Συνέντευξη στην Κική Κολοβέρου (kkoloverou@yahoo.gr)

Έργο που θα καλύψει μια σημαντική ανάγκη της χώρας, χαρακτηρίζει το σχέδιο της Διοίκησης του Γ.Ν. Ηλείας για δημιουργία δομής για την άνοια στην Κρέστενα, ο Ηλείος Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος, υποστηρίζοντας πως ήδη η πρόταση έχει εγκριθεί μαζί με σημαντικό μέρος της δαπάνης για την έναρξη των εργασιών.

Μιλώντας αποκλειστικά στην ΠΡΩΙΝΗ, ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρεται στο σχέδιο αλλαγής στους οργανισμούς των νοσοκομείων και τι προβλέπεται για τις Νοσηλευτικές Μονάδες της Ηλείας, στην εφαρμογή του Νόμου για το χρόνο εργασίας των γιατρών, στα «ορατά» όπως λέει αποτελέσματα των παρεμβάσεων κυβέρνησης και υπουργείου στο χώρο της υγείας αλλά και για τη θέση του στο Υπουργείο μετά από χρόνια συνδικαλιστικής δράσης…

-Το Φεβρουάριο του 2017 δημοσιοποιήθηκε σχέδιο του Υπουργείου για αλλαγές στους οργανισμούς των νοσοκομείων. Στο σχέδιο, προβλέπονται ενιαίες υπηρεσίες για τα διασυνδεόμενα νοσοκομεία. Ποια είναι η θέση του Υπουργείου για την περίπτωση της Ηλείας – από όπου και κατάγεστε- όπου υπάρχουν τρεις νοσηλευτικές μονάδες;

«Το σχέδιο που δημοσιοποιήθηκε τον Φεβρουάριο αποτέλεσε βάση για συζήτηση με φορείς και στην τελική του μορφή (που θα έχει αρκετές  διαφορές) θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις που θα αναμορφώνουν το πλαίσιο οργανισμών των νοσοκομείων και των ΥΠΕ. Επειδή οι ρυθμίσεις θα αφορούν σε πλαίσιο οργανισμών, δεν θα υπάρχουν ειδικές αναφορές για συγκεκριμένες νοσηλευτικές μονάδες(ΝΜ). Η πρόβλεψη θα είναι γενική και θα διατυπώνεται με τρεις εκδοχές : διοικητική ενοποίηση ΝΜ, διοικητική διασύνδεση ΝΜ και διοικητική αυτοτέλεια . Το τι θα γίνει με τις ΝΜ της Ηλείας (και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις) θα αποφασιστεί μετά την ψήφιση του πλαισίου (αφού βεβαίως προηγηθεί διαβούλευση – με ΥΠΕ, φορείς κλπ) Η πρόταση που είχε καταθέσει στα τέλη του 2015 η 6η ΥΠΕ βασιζόταν στην λογική του ενιαίου Νομικού Προσώπου , χωρίς μείωση κλινών και με συμπληρωματική λειτουργία των 2 ΝΜ και μετατροπή της μονάδας των Κρεστένων σε ΚΥ . Αυτή η πρόταση πιθανότατα  θα επανέλθει και θα συζητηθεί και πάλι με βάση τα δεδομένα που θα έχει διαμορφώσει ο νέος νόμος».

-Υπάρχει η αίσθηση, ότι ο νόμος για το χρόνο εργασίας των γιατρών δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής; Και τι θα συμβεί με μικρά νοσοκομεία και κέντρα υγείας με περιορισμένο αριθμό προσωπικού;

«Στο Υπουργείο βρισκόμαστε σε μια διαδικασία αναλυτικής καταγραφής του ιατρικού δυναμικού  όλων νοσοκομειακών τμημάτων και ΚΥ της χώρας, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να καταλήξουμε σε ποια απ’ αυτά μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος για τον χρόνο εργασίας άμεσα και σε ποια θα χρειαστούν προσλήψεις (και πόσες) προκειμένου να είναι πρακτικά εφαρμόσιμος».

-Η Διοίκηση του Γ.Ν. Ηλείας έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για τη λειτουργία Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης προσανατολισμένης σε ασθενείς με άνοια στη Νοσηλευτική Μονάδα Κρεστένων. Πως αντιμετωπίζετε το συγκεκριμένο εγχείρημα και πείτε μας αν θα μπορούσε να αποτελέσει «πιλότος» και για άλλα μικρά νοσοκομεία.

«Το σχέδιο της διοίκησης για δημιουργία δομής για την άνοια στα Κρέστενα έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργείο και ήδη έχει εγκριθεί και ένα σημαντικό μέρος της δαπάνης για να ξεκινήσουν οι εργασίες.  Πρόκειται για ένα έργο που καλύπτει μια σημαντική ανάγκη, με δεδομένο ότι σε όλη την χώρα υπάρχει σοβαρό ελλειμμα ψυχογηριατρικών δομών και δομών για την άνοια – Alzheimer…».

-Υπήρξατε μάχιμος συνδικαλιστής. Πως αισθάνεστε τώρα που βρίσκεστε στην «άλλη πλευρά», στο σκληρό πυρήνα του κράτους; Υπάρχουν στιγμές που νοσταλγείτε την προηγούμενη ιδιότητα σας;

«Επειδή αισθάνομαι ότι τα περισσότερα με τα οποία ασχολούμαι στο Υπουργείο – και συνολικά η πολιτική ηγεσία εργάζεται γι αυτά- είναι συνέχεια αυτών τα οποία διεκδικούσα ως συνδικαλιστής, δεν θα έλεγα ότι η φράση “άλλη πλευρά” ανταποκρίνεται ακριβώς σε αυτό που βιώνω. Άλλωστε και η επαφή μου με συνδικαλιστές υγειονομικούς είναι καθημερινή και θα έλεγα ότι τις περισσότερες φορές είναι δημιουργική και όχι ανταγωνιστική…».

-Η κυβέρνηση έχει επενδύσει επικοινωνιακά στα αποτελέσματα στο χώρο της Υγείας. Που πιστεύετε ότι η προσπάθεια αυτή έχει αποδώσει και που υπάρχουν καθυστερήσεις;

«Μετά από τρία χρόνια, θα έλεγα ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας έχουν ορατά αποτελέσματα. Το ΕΣΥ έχει ξεπεράσει οριστικά τον κίνδυνο κατάρρευσης – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα προβλήματα έχουν λυθεί- με τις χιλιάδες προσλήψεις και η πρόσβαση σε αυτό είναι καθολική.  Αυτό μας δίνει την δυνατότητα να σχεδιάσουμε πλέον πιο στοχευμένες παρεμβάσεις, και παρά την δημοσιονομική στενότητα που συνεχίζει να υφίσταται, με την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, να αναβαθμίσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών σε συγκεκριμένους τομείς της περίθαλψης (ΤΕΠ, ΜΕΘ, αποκαταστασιακές δομές, ογκολογικά τμήματα), των υποδομών (ιατροτεχνολογικών και κτηριακών) και της φαρμακευτικής πολιτικής, χωρίς να παραβλέπουμε και τις θεσμικές παρεμβάσεις (νέοι οργανισμοί, νέα διαδικασία κρίσεων και επιλογής για τους γιατρούς, λίστες χειρουργείων)».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος