FOLLOW US: facebook twitter

Γιώργης Παυλόπουλος (1924–2008): Δέκα χρόνια από τον θάνατό του

Ημερομηνία: 09-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Αφιέρωμα την Πέμπτη στον Πυργιώτη λογοτέχνη από την Εθνική Βιβλιοθήκη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Λόγου στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει τον τρίτο κύκλο των Εκδηλώσεων Λόγου, ο οποίος είναι αφιερωμένος στη Νεοελληνική Λογοτεχνία. Στο διάστημα από 20 Απριλίου έως 25 Μαΐου 2018 θα πραγματοποιηθούν ομιλίες στις νέες εγκαταστάσεις της, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων ελλήνων δημιουργών που θα παρουσιαστούν,  του Διονύσιου Σολωμού, του Τάκη Παπατσώνη και του Γιώργου Ιωάννου, είναι και ο Πυργιώτης λογοτέχνης Γιώργης Παυλόπουλος. Τις Εκδηλώσεις Λόγου επιμελείται ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Το αφιέρωμα για τον Γιώργη Παυλόπουλο, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Μαίου 2018, στις 7.30 το απόγευμα στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος  και φέρει τον τίτλο «Γιώργης Παυλόπουλος (1924-2008): Δέκα χρόνια από τον θάνατό του».  

Η ανοιχτή πόρτα της ποίησης του Παυλόπουλου οδηγεί σε ένα Σπίτι μικρό αλλά στέρεο. Κριτικό ή δοκιμιακό έργο ο Παυλόπουλος ουσιαστικά δεν έχει. Μόνη συμπληρωματική πτυχή του ποιητικού έργου του είναι η επιστολογραφία του. Λίγα λόγια λοιπόν και μετρημένα -η έκφραση με τη θετική αξιολογική χροιά που έχει στον καθημερινό λόγο. Η πρόσφατη συγκεντρωτική έκδοση των Ποιημάτων του (Κίχλη, 2017) μας δίνει την αφορμή να τον επαναπροσεγγίσουμε πιο σφαιρικά.

Ομιλητές:

Αγγελάτος Δημήτρης, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας, Τμήμα Φιλολογίας ΕΚΠΑ: «Ξυπνώντας μέσα σ’ αυτό το φως / μαύρο σαν ένα μελίσσι / που μου έτρωγε τα μάτια»: Η δραματική λυρική ποίηση του Γιώργη Παυλόπουλου.

Ξούριας Γιάννης, Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας ΕΚΠΑ: «… κι οι νεκροί σ’ ένα ποίημα». Μορφές, φωνές και μνήμες νεκρών στην ποίηση του Γιώργη Παυλόπουλου.

Κουτσουρέλης Κώστας, Ποιητής: Ο λύκος, το φίδι και τα πουλιά. Γύρω στον κόσμο του Γιώργη Παυλόπουλου.

Ζήρας Αλέξης, Κριτικός Λογοτεχνίας: Κλειδιά και αντικλείδια του Γιώργη Παυλόπουλου. Το ποίημα ως τραυματική και ιαματική συναίρεση της ύπαρξης.

Συντονιστής: Φίλιππος Τσιμπόγλου, Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος