FOLLOW US: facebook twitter

Γιόρτασαν χθες στο Νοσοκομείο Πύργου την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών και Μαιών

Ημερομηνία: 12-05-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Υγεία

«Εγγυόμαστε εξανθρωπισμένη φροντίδα υγείας…»

«Η ευημερία των εθνών μας, εξαρτάται από την υγεία του πληθυσμού μας και η υγεία του πληθυσμού μας, εξαρτάται από την Νοσηλευτική». Με το  μήνυμα αυτό, εορτάστηκε χθες στο Νοσοκομείο Πύργου η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών και Μαιών στο αμφιθέατρο  της νοσηλευτικής μονάδας, στη διάρκεια της οποίας, τονίστηκε ο σημαντικός ρόλος που επιτελούν καθημερινά με τις εξειδικευμένες γνώσεις και την εμπειρία τους, στη φροντίδα υγείας των ασθενών.

Αρχικά, η Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας της Ν.Μ. Πύργου κ. Γωγώ Παπαδοπούλου αναφέρθηκε στον παγκόσμιο εορτασμό της νοσηλεύτριας, η οποία από αρχαιοτάτων χρόνων αποτελούσε το απαραίτητο στοιχείο στη θεραπεία των ασθενών, με επιστημονική και χειρονακτική βοήθεια. «Αποτελεί την προσωποποίηση της αγάπης, της αλληλεγγύης και της ηθικής συμπαράστασης στον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Εξου και η λέξη «αδελφή» κατεδείκνυε στην κυριολεξία την προσφορά της, από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους. Το επάγγελμα πια του νοσηλευτή είναι πραγματικό λειτούργημα και μεγάλο γιατί ασχολείται με την υγεία των συνανθρώπων μας, ο δε άνθρωπος πιστεύω όταν ασθενήσει βρίσκεται στη δυστυχέστερη στιγμή της ζωής του και θέλει αγάπη και συμπαράσταση όλο το 24ωρο. Συμπορευόμαστε μαζί κι ευχαριστώ τους τομεάρχες της νοσηλευτικής και τις προϊσταμένες των τμημάτων νοσηλευτικής».

«Κάθε μέρα θυσίες για τους άλλους…»

Η προϊσταμένη της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού κ. Δώρα Ντοά, επισήμανε ότι οι νοσηλευτές μέσα από το συνειδητά επιλεγμένο επάγγελμα τους, κάνουν κάθε μέρα θυσίες για να βοηθήσουν τους άλλους. «Πολλές φορές του αντιμετωπίζουν ως θεραπευτές, ως πρότυπα, ως αγγέλους, ως υποστηρικτές, άλλοτε σαν παρηγορητές.

Πόσα μπορούμε να κάνουμε; Όλοι περιμένουν από τους νοσηλευτές να λύσουν τα προβλήματα του κόσμου όταν δουλεύουν υπερβολικές ώρες, όταν δεν αμείβονται καλά, όταν δεν υπάρχουν πόροι και όταν είναι εξουθενωμένοι. Η απάντηση είναι απλή. Τα κάνουμε όλα! Αυτό θέλουμε να διακηρύξουμε και να υποστηρίξουμε φέτος, ότι η συνεισφορά και η προσφορά μας για τα εκατομμύρια του κόσμου είναι γεγονός για όλη την ανθρωπότητα. «Γίνε η αλλαγή που εύχεσαι για να δεις τον κόσμο» είπε ο Γκάντι και οι νοσηλευτές στο σύνολο τους πρέπει να παίξουν ηγετικό ρόλο στα κέντρα αποφάσεων για αυτό το σκοπό.

Οι νοσηλευτές μπορούν να αναμεταδώσουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες του και πολύ συχνά είναι ικανοί να παρέχουν σημαντική πληροφόρηση για το πλαίσιο παρέμβασης στα διάφορα συστήματα υγείας. Η κατανόηση αυτού του ρόλου είναι σημαντική για τις αποφάσεις για τα συστήματα υγείας και την ανάπτυξη σωστών πλαισίων εργασίας».

«Η αποστολή της Μαίας, μεγάλη και ιερή»

Στην καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας της Μαίας (το 1991) αναφέρθηκε η προϊσταμένη της Γυναικολογικής Μαιευτικής Κλινικής του Γ.Ν. Ηλείας κ. Σοφία Γαλανοπούλου, τονίζοντας ότι η μαιευτική γεννήθηκε με την γέννηση του πρώτου ανθρώπου. «Η μαιευτική ως τέχνη ενασχόλησης με το μυστηριώδες φαινόμενο της ζωής, υπήρξε ανέκαθεν μια αξιοσέβαστη δραστηριότητα σε όλους τους πολιτισμούς και σε όλες τις εποχές.

Η αποστολή της μαίας είναι μεγάλη και ιερή. Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι προτού ο Δημιουργός εμπιστευτεί το νέο άνθρωπο, το βρέφος, στους φυσικούς του προστάτες, τους γονείς, το εμπιστεύεται στη μαία. Αυτή έχει τη μεγάλη τιμή να το υποδεχτεί και να του παράσχει τις πρώτες τόσο σημαντικές βοήθειες. Με το φετινό μήνυμα «Μαίες, μητέρες και Οικογένειες: Συνήγοροι Ζωής», η Διεθνής Συνομοσπονδία Μαιών τονίζει την αναγκαιότητα για συνεργασία μεταξύ τους, ώστε να οικοδομηθεί μια υγιής σχέση εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού».

Με την ολοκλήρωση των ομιλιών, μοιράστηκαν κόκκινα τριαντάφυλλα στους τομεάρχες τμημάτων και κεράσματα σε όλους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος