FOLLOW US: facebook twitter

Γιατί Κυριάκος και Φώφη κήρυξαν… προεκλογική περίοδο

Ημερομηνία: 07-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Το αίτημα, εν γνώσει των υποστηρικτών του, είναι άνευ αντικρίσματος και εκτός στοιχειώδους πολιτικού ρεαλισμού. Η επιμονή όμως σε πρόωρες, έως και άμεσες κάλπες, διαμορφώνει ντε φάκτο συνθήκες  μιας μακράς και τοξικής προεκλογικής περιόδου – συνθήκες που, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η Φώφη Γεννηματά θεωρούν ότι ευνοεί τους κομματικούς και τακτικούς τους σχεδιασμούς.

Για τον μεν πρόεδρο της ΝΔ το προσκλητήριο διαρκούς και απόλυτης εκλογικής ετοιμότητας προς τα στελέχη του είναι το μοναδικό όχημα για να κρατήσει συμπαγή την συσπείρωση του κόμματος – η οποία έχει προ πολλού πιάσει «ταβάνι» – αλλά και για να καλύψει τις εσωκομματικές συγκρούσεις και τον βαθύ διχασμό της συντηρητικής παράταξης.

Μητσοτάκης: Σκληρή προεκλογική περίοδος

Εξ ου και χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να…κηρύξει την έναρξη της προεκλογικής περιόδου προσαυξάνοντας στο αίτημα της Φώφης Γεννηματά, και δηλώνοντας: «Έχουμε μπροστά μας μια σκληρή προεκλογική περίοδο. Δεν ξέρω πόσο θα κρατήσει, δεν ξέρω πότε θα γίνουν οι εκλογές, εύχομαι να γίνουν μια ώρα αρχύτερα. Κι έχουμε πει πολλές φορές πως κάθε μέρα που μένει ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ζημιά στον τόπο». Για να προσθέσει ότι ο στρατηγικός εκλογικός στόχος της ΝΔ δεν είναι μόνον η κομματική, αλλά και η πολιτική και ιδεολογική επικράτηση: «Δεν θέλουμε απλά να κερδίσουμε επειδή ο κόσμος έχει κουραστεί και προδοθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το θεωρώ δεδομένο. Θέλω να κερδίσουμε γιατί οι πολίτες θα μας εμπιστευθούν και πάλι», δήλωσε.

Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι ακριβώς αυτή η τελευταία αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη μάλλον υποκρύπτει – αντίστροφα – και την μεγάλη αγωνία του: Το δημοσκοπικά παγιωμένο στοιχείο που δείχνει πως ό,τι κερδίζει μέχρι στιγμής η ΝΔ προέρχεται από την κόπωση της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και δεν διακρίνονται στοιχεία πολιτικού ρεύματος και κοινωνικού αιτήματος πολιτικής αλλαγής.΄Οπερ, είναι μάλλον ευνόητη και η ευχή του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να γίνουν εκλογές μια ώρα αρχύτερα».

Το «εδώ και τώρα» της Φώφης

Στον έτερο πόλο, εκείνον του Κινήματος Αλλαγής, η ώρα αυτή προσδιορίζεται αιφνιδίως σε χρόνο ακαριαίο – «εδώ και τώρα». «Εκλογές εδώ και τώρα πριν δεσμεύσουν τη χώρα με αδιέξοδα τετελεσμένα ερήμην του λαού», επανέλαβε η Φώφη Γεννηματά στη χθεσινή συνέντευξή της στο «Βήμα», επιμένοντας στο αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες που έθεσε για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα. Και προς αιτιολόγηση του επείγοντος, κατήγγειλε την κυβέρνηση πως «υπόσχεται έξοδο – μαϊμού» και δήλωσε: «Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια ούτε στις δεσμεύσεις που έχει ήδη ψηφίσει, ούτε στις νέες δεσμεύσεις που εν κρυπτώ συζητά. Δεν σηκώνει πια ο τόπος, την τοξική πόλωση, που κλιμακώνει η Κυβέρνηση για μικροκομματικά οφέλη».

Η αιφνίδια έκρηξη Γεννηματά – η οποία δεν έχει θετική απήχηση στο σύνολο των στελεχών και συνιστωσών του ΚΙΝΑΛ – έχει ανάλογη δημοσκοπική και εσωκομματική αφετηρία με εκείνη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η Φώφη Γεννηματά επιχειρεί να δώσει διακριτό και αυτόνομο πολιτικό ρόλο στο Κίνημα Αλλαγής πριν συνθλιβεί στις μυλοπετρες της πόλωσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, και προσπαθεί επίσης να επαναβεβαιώσει την γραμμή των «ίσων αποστάσεων». Η εσωκομματική κριτική που δέχθηκε για άνοιγμα προς την κυβέρνηση μετά την πρότασή της για την συνταγματική αναθεώρηση δεν είναι αμελητέα, όπως και υπόγειες βολές από το σύστημα Βενιζέλου ότι επωάζει την μετεκλογική σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιπροσθέτως, όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν αδυναμία – έως τώρα τουλάχιστον – του Κινήματος Αλλαγής να «επαναπατρίσει» τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Τούτο εμπερικλείει τον κίνδυνο, εάν καθυστερήσουν οι εκλογές και αποφέρει κοινωνικό μέρισμα η έξοδος από το Μνημόνιο, να επιστρέψουν οι εν λόγω ψηφοφόροι στον Αλέξη Τσίπρα.

Το «πολιτικά ακατανόητο» αίτημα και οι «γέφυρες»

Ολα αυτά προσμετρώνται και αποτιμώνται στην κυβέρνηση, όπου δημοσίως το αίτημα Γεννηματά για άμεσες εκλογές αντιμετωπίζεται ως «πολιτικά ακατανόητο», με δεδομένο ότι η χώρα βρίσκεται στο παρά πέντε της εξόδου από το Μνημόνιο.

Πέραν τούτου όμως, κάθε άλλο παρά κόβονται οι γέφυρες με τους χώρους και τα πρόσωπα εκείνα της κεντροαριστεράς που επιμένουν στην σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτική επ΄ αυτού ήταν η χθεσινή συνέντευξη του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά στην Realnews, όπου έδειξε τις αυτοδιοικητικές εκλογές με την απλή αναλογική ως «κατεξοχήν τομέα που μπορούν και πρέπει να οικοδομηθούν ευρύτατες προοδευτικές συμμαχίες». Κι ίσως ακόμη πιο ενδεικτικές ήταν οι παρουσίες επίσης του Νίκου Παππά, του Νίκου Βούτση και του Δημήτρη Παπαδημούλη στην εκδήλωση που οργάνωσε χθες ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής Γιάννης Ραγκούσης για «Το Μέλλον της Προοδευτικής Παράταξης»…

Πηγή: tvxs.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος