FOLLOW US: facebook twitter

Γεύσεις, αρώματα και χορός στην 7η Γιορτή Τρύγου στην Ώλενα

Ημερομηνία: 11-10-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός

olena-trygos12

Με απόλυτη επιτυχία η διοργάνωση- θεσμός του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Ωλένη»

Μια πραγματικά ξεχωριστή βραδιά, πέρασαν όλοι όσοι βρέθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στην μοναδική Γιορτή Τρύγου Ωλένης, που διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία για 7η συνεχή χρονιά ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος «Η Ωλένη».

Μια γιορτή που φέτος ήταν αφιερωμένη στο Σταφύλι και την διατροφική του αξία, και περιελάμβανε τα πάντα! Από αναπαράσταση του τρύγου, παραδοσιακούς χορούς, δρώμενο, ομιλία, τραγούδια και φυσικά, κεράσματα για όλους τους επισκέπτες που έφτασαν στην Ωλένη από κάθε γωνιά της Ηλείας για να παρακολουθήσουν την σπουδαία εκδήλωση.

olena-trygos1

Στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία της Ώλενας, την βραδιά άνοιξε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αγγελική Δημητρακάκη, η οποία μίλησε για το αφιέρωμα της φετινής γιορτής που είναι το σταφύλι στη διατροφή  και τόνισε πως σκοπός αυτής της διοργάνωσης που τα τελευταία χρόνια προετοιμάζουν με πολύ μεράκι και αγάπη, είναι η προβολή των προϊόντων του τόπου αλλά και η διατήρηση των εθίμων, της λαογραφικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, μεταλαμπαδεύοντας τα στις νέες γενιές. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις δράσεις του συλλόγου και ευχαρίστησε όλους όσους στήριξαν και βοήθησαν για την δημιουργία της εκδήλωσης αλλά και όλο τον κόσμο που τους τίμησε με την παρουσία του.

olena-trygos5

Ακολούθως, απεύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό ο πρόεδρος του Τ.Σ. Ωλένης κ. Λύσανδρος Παπαδόπουλος επαινώντας το Σύλλογο για την αξιόλογη δουλειά του και όλα όσα προσφέρει στο χωριό, προσθέτοντας ότι η γενικότερη παρουσία των συλλόγων βοηθούν την τοπική κοινωνία και είναι πολύ θετικό να υπάρχουν.

«Το όνειρο» στην έναρξη

Η γιορτή άνοιξε με το τραγούδι του Δήμου Μούτση «Το όνειρο» που ερμήνευσε εκπληκτικά η Ζωή Αθανασίου δίνοντας σκυτάλη στο δρώμενο με βασικούς πρωταγωνιστές τα παιδιά. Θέμα του, η διατροφή και πως μπορούμε να εντάξουμε τα παράγωγα της σταφίδας στην καθημερινότητα μας. Τα παιδιά ζύμωσαν και έριξαν μέσα στο ψωμί τους σταφίδες και πετιμέζι, τηγάνισαν σε πραγματική φωτιά από ξύλα τηγανίτες που περιέχυσαν με πετιμέζι ενώ κέρασαν και κρασί χαιρετώντας τους επισκέπτες… Ένα όμορφο δρώμενο με έντονα λαογραφικά στοιχεία.

Στη συνέχεια ο Γεωπόνος κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος μίλησε για τη σταφίδα, τα παράγωγα της και το πόσο σημαντικό είναι να την εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή.

olena-trygos7

Το χορευτικό μέρος άνοιξε η μικρή χορευτική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η ΩΛΕΝΗ» και ακολούθησαν οι χορευτικές ομάδες από τους Συλλόγους «Εστία» Ανδραβίδας, «Γλαρέντζα» Κυλλήνης, «ο Περικλής» Στρουσίου και η χορευτική ομάδα ενηλίκων του τοπικού συλλόγου που παρουσίασαν παραδοσιακούς και λαϊκούς χορούς.

olena-trygos9

Οι λιλιπούτειοι μαθητές του Νηπιαγωγείου αλλά και του Δημοτικού Σχολείου Ωλένης τραγούδησαν μαζί με τις δασκάλες τους, είπαν ποιήματα για τον τρύγο ενώ προσέφεραν και ζωγραφιές με θέμα της σταφίδα.

olena-trygos3

Η πραγματικά υπεροχή Γιορτή Τρύγου στην Ώλενα, έκλεισε με τα παιδιά του χωριού, τους δίδυμους Ανδρέα και Γιώργο Γεωργόπουλο, που έπαιξαν μπουζούκι και κιθάρα και τραγούδησαν απογειώνοντας το κέφι της βραδιάς!

olena-trygos10olena-trygos13

Σε όλους, μοιράστηκαν χειροποίητα κεράσματα που είχαν φτιάξει οι γυναίκες του χωριού αλλά και τα μέλη του Συλλόγου αφήνοντας την πιο γλυκιά γεύση σε όλους από μια εκδήλωση καταπληκτική που θα μείνει για καιρό χαραγμένη στη μνήμη τους!

olena-trygos8

Τις εκδηλώσεις πλαισίωσαν ακόμη, ο Σύλλογος «Αρχαίας Πίσσας», ο Σύλλογος «Πύργος Όλοι μαζί», ο Σύλλογος Λανθίου, ο Σύλλογος Λαντζοίου και ο Σύλλογος «Χριστιάνων» Φιλιατρών Μεσσηνίας.

olena-trygos11


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος