FOLLOW US: facebook twitter

Γερμανικός… δάκτυλος

Ημερομηνία: 26-04-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Το χθεσινό, διπλό «άδειασμα» στον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας Φώτη Κουβέλη, τόσο από τον Πάνο Καμμένο όσο και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, με αφορμή την υπόθεση των γαλλικών φρεγατών, ήταν το επιστέγασμα μιας διαδικασίας που η κυβέρνηση φαίνεται πως χειρίστηκε με πρωτοφανή αμηχανία.

Από τη μια ήταν η μάλλον βεβιασμένη τηλεοπτική τοποθέτηση του κ. Κουβέλη για το θέμα και από την άλλη ήταν το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έσπευσε να διευκρινίσει τις δηλώσεις αυτές όταν έγιναν, παρά μόνο αφού ήρθαν τα άσχημα μαντάτα από το Παρίσι, δύο μέρες αργότερα. Ολα αυτά συμβαίνουν την ώρα που γερμανικό δημοσίευμα αποδεικνύει πως όσα γράφαμε χθες περί γερμανικού δάκτυλου -που οδήγησε στην ακύρωση της συμφωνίας με τους Γάλλους- ίσως να μην αποτελούν σενάριο.

Αναλυτικότερα, χθες ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος έδωσε έκτακτη συνέντευξη Τύπου με αφορμή τις φρεγάτες και γενικότερα τα εξοπλιστικά. Λίγες ώρες αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, κυριολεκτικά «βομβαρδίστηκε» από ερωτήσεις σχετικά με το θέμα.

Η ουσία των απαντήσεών του ήταν πως ουδέποτε υπήρξε συμφωνία για τις φρεγάτες και ότι το θέμα αυτό συζητήθηκε -διερευνητικά- όπως και πολλά άλλα σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. «Σε ό,τι αφορά την ουσία της υπόθεσης, αυτό το οποίο είναι σημαντικό να κρατήσουμε είναι ότι, από τη δική μας μεριά, έχουμε φυσικά στόχο να ενισχύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο και άμεσα την αποτρεπτική δύναμη της χώρας.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα εκμεταλλευτούμε τη συγκυρία της όξυνσης μεταξύ των δύο χωρών -ξέρετε ότι υπάρχει μια όξυνση τους τελευταίους μήνες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ιδιαίτερα σε ζητήματα που αφορούν την κατάσταση στο Αιγαίο- ώστε να προβούμε σε ένα ράλι εξοπλισμών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.

«Να δώσει εξηγήσεις ο Σολτς»

Στη συνέχεια, χθες το απόγευμα, δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Spiegel ανέφερε ότι το κόμμα των Γερμανών Φιλελεύθερων κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση και ειδικά τον υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς να «μη συναινέσει σε κανενός είδους συμφωνία», με αφορμή την κινητικότητα γύρω από τις φρεγάτες.

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Οτο Φρίκε, κάλεσε μάλιστα τον κ. Σολτς να δώσει εξηγήσεις, λέγοντας πως αυτή η συμφωνία «που εξυπηρετεί τα γαλλικά συμφέροντα θα αποβεί σε βάρος των Γερμανών φορολογουμένων». Στελέχη του κόμματος προχώρησαν ένα βήμα παρακάτω, θεωρώντας ότι υπάρχει άμεση διασύνδεση των προτάσεων που καταθέτει το Παρίσι για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους με τη συμφωνία που επιχειρήθηκε μεταξύ Αθήνας και Παρισιού για τις φρεγάτες.

Υπενθυμίζουμε ότι στο παρελθόν και συγκεκριμένα άλλες δύο φορές -το 2009 και το 2011- αντίστοιχες συμφωνίες που επιχειρήθηκαν μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας για τις φρεγάτες «τορπιλίστηκαν» από γερμανικές αντιδράσεις, με το ίδιο επιχείρημα.

Είναι λογικό βέβαια για τους Γερμανούς να υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους έναντι των Γάλλων, ειδικά από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον στην εποχή των παχιών αγελάδων, με συνέπεια τα όποια χρήματα προτίθεται να δώσει για εξοπλιστικά προγράμματα να είναι μετρημένα. Σε αυτή την περίπτωση είναι λογικό πως η πίτα δεν έχει πολλά κομμάτια και κατά συνέπεια δεν μπορούν να φάνε όλοι απ’ αυτήν.

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο λοιπόν ότι σε αυτή την περίπτωση οι Γερμανοί δεν θα άφηναν τους Γάλλους να τους πάρουν την… ελληνική μπουκιά από το στόμα. Πάντως, ο Πάνος Καμμένος στη χθεσινή συνέντευξή του δήλωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει ένα υποπρόγραμμα εκσυγχρονισμού των 4 φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ που διαθέτει η Ελλάδα και οι οποίες είναι γερμανικής κατασκευής.

Συν τοις άλλοις, κανείς δεν πρέπει και δεν μπορεί να ξεχνάει την αναβάθμιση των αμερικανικών μαχητικών F-16, μια υπόθεση η οποία βρίσκεται στην ατζέντα εδώ και καιρό και έχει επανέλθει επιτακτικά στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Πρόκειται για ένα θέμα στο οποίο επίσης αναφέρθηκε χθες ο κ. Καμμένος, τονίζοντας το οικονομικό σκέλος της αναβάθμισης και πάντα υπό το σκεπτικό ότι η Ελλάδα είναι δεσμευμένη στους δανειστές. Με Αμερικανούς και Γερμανούς να περιμένουν στη γωνία, είναι να θεωρεί κανείς πως οι Γάλλοι είχαν κάποια τύχη;


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος