FOLLOW US: facebook twitter

Γαβρόγλου: Δωρεάν από την νέα σχολική χρονιά τα βιβλία ξένων γλωσσών

Ημερομηνία: 24-01-2018 | Συντάκτης:

Δωρεάν θα παρέχονται στους μαθητές σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, τα ξενόγλωσσα βιβλία από την νέα σχολική χρονιά, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Την σχετική ερώτηση είχε υποβάλει ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελλής, ο οποίος τόνισε ότι οι λαϊκές οικογένειες “στενάζουν” οικονομικά όταν πρέπει να πληρώνουν τα ξενόγλωσσα εγχειρίδια στο Λύκειο.

Απαντώντας, ο κ. Γαβρόγλου στην επισήμανση του βουλευτή να εγγραφεί ειδικό κονδύλι στον κρατικό Προϋπολογισμό, είπε ότι το υπουργείο δεν θα αγοράσει από τα υπάρχοντα βιβλία, αλλά θα ετοιμαστεί νέο υλικό, στο πρότυπο των υπόλοιπων ξενόγλωσσων βιβλίων.

Χαρακτήρισε μάλιστα “απαράδεκτο” το σημερινό καθεστώς να αγοράζουν οι μαθητές τα ξενόγλωσσα εγχειρίδια και επισήμανε ότι το κράτος δεν μπορεί να συναλλάσσεται με εμπόρους.

Τέλος, ο υπουργός Παιδείας ενημέρωσε ότι έως το τέλος Φεβρουαρίου θα ανακοινωθεί το πλήρες πρόγραμμα ξένων γλωσσών στα σχολεία, με στόχο να ενισχυθεί η εκμάθηση εντός των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και να μην καταφεύγουν οι μαθητές στο φροντιστήριο.

Αλλαγές στις μετεγγραφές

Τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσουν φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας.

Και ενώ σε περίπου δύο εβδομάδες το υπουργείο θα καλέσει τους υποψηφίους να υποβάλουν Αίτηση – Δήλωση συμμετοχής τους στις πανελλαδικές εξετάσεις, γρίφο αποτελεί ο αριθμός εισακτέων, που φέτος αναμένεται να επηρεαστεί από δύο δεδομένα: τη δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (από τη συνένωση δύο ΤΕΙ) και τη νέα διάταξη για τις μετεγγραφές φοιτητών που αναμένεται να «φορτώσει» τα τμήματα των κεντρικών πανεπιστημίων και να αποψιλώσει, βέβαια, τα περιφερειακά.

Να σημειώσουμε ότι στο σχέδιο νόμου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα, θα συμπεριληφθεί νομοθετική ρύθμιση για τη δυνατότητα μετεγγραφής (η δυνατότητα μετεγγραφών για τους φοιτητές με χαμηλά εισοδήματα θα εξακολουθήσει να ισχύει) που ορίζει τα εξής:

  • Μετεγγράφονται, ύστερα από αίτηση, όλοι οι φοιτητές με αδέρφια που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει αντίστοιχο τμήμα στο Πανεπιστήμιο υποδοχής και με κριτήριο το οικογενειακό εισόδημα, το ύψος του οποίου θα αποφασιστεί οριστικά στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, αν και ο υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για μέχρι 12.500 ευρώ κατά κεφαλήν.
  • Στην περίπτωση που δεν υπάρχει αντίστοιχο τμήμα υποδοχής εκεί όπου σπουδάζει ο ένας αδερφός ή Πανεπιστήμιο στην πόλη όπου ζουν οι γονείς, τότε και τα δύο αδέρφια έχουν ακόμη μία επιλογή: να επιλέξουν μια τρίτη πόλη, κοντινότερη στον τόπο κατοικίας των γονιών, που θα έχει αντιστοιχίες τμημάτων και να ζητήσουν και οι δύο μετεγγραφή.

Παράλληλα, άλλη διάταξη που θα ψηφιστεί με το νομοσχέδιο για τη σύσταση του νέου ιδρύματος αναφέρει ότι από 1% που ίσχυε πέρυσι για τους υποψηφίους από τα ΕΠΑΛ προς τα ΑΕΙ, φέτος θα συμπεριληφθεί ένα 5% σε αυτήν την κατηγορία, επί του συνολικού αριθμού των θέσεων εισακτέων που θα δοθούν την επόμενη χρονιά στα πανεπιστήμια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος