FOLLOW US: facebook twitter

Βγαίνουν στους δρόμους και οι αγρότες της Ηλείας: Μπλόκο το Σάββατο στον κόμβο Μαραθιάς

Ημερομηνία: 24-01-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Έκτακτο, Νέα

Απόφαση για ουσιαστική έναρξη των κινητοποιήσεων στο μπλόκο της Μαραθιάς, έλαβαν οι αγρότες της Ηλείας, στη σύσκεψη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων το βράδυ της Δευτέρας στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας. Εκεί συμμετείχαν οι αντιπρόσωποι των ΔΣ των αγροτικών συλλόγων μελών της ΟΑΣΗ αλλά και απλοί αγρότες. Μαζί συζήτησαν τα οξυμμένα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων και η αγωνιστική απάντηση του οργανωμένου αγροτικού κινήματος. Έτσι από κοινού αποφάσισαν την κάθοδο στους δρόμους, στήνοντας μπλόκο στην ΕΟ Πατρών – Πύργου, στον κόμβο Μαραθιάς το Σάββατο 27 Γενάρη στις 11:00 το πρωί.

 

Όπως ανέφεραν οι επικεφαλής της ΟΑΣΗ, «… απευθύνουμε συναδελφικό κάλεσμα στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους του Νομού, να συμμετάσχουν με τα αγροτικά τους μηχανήματα και να στηρίξουν αποφασιστικά το μπλόκο και το δίκαιο αγώνα μας. Η ΟΑΣΗ δεν αποκλείει κανένα αγρότη και κτηνοτρόφο που θέλει να αγωνιστεί, αρκεί να συμφωνεί με το διεκδικητικό πλαίσιο το οποίο έχει διαμορφωθεί και καθοριστεί σε συνεδριάσεις και συνελεύσεις των οργάνων του αγροτικού κινήματος». Ακόμα τόνισε πως «… απέναντι στα μπλόκα που θα στήσουμε θα βρίσκονται και αυτή τη φορά η κυβέρνηση και όλοι όσοι στηρίζουν τη ΚΑΠ, ψηφίζουν και υλοποιούν τα μνημόνια. Οι μεγαλέμποροι, οι μονοπωλιακοί όμιλοι και οι τραπεζίτες που εκμεταλλεύονται τον κόπο μας εξασφαλίζοντας τεράστια κέρδη. Οι μεγαλοαγρότες – επιχειρηματίες που καιροφυλακτούν ν’ αρπάξουν τη γη και το βιός μας. Αγωνιστικά στο πλευρό μας θέλουμε να είναι ξανά οι σύμμαχοί μας, εργαζόμενοι, μικροί ΕΒΕ και τα άλλα λαϊκά στρώματα, καθώς έχουμε κοινά προβλήματα, κοινά αιτήματα, κοινούς στόχους».

Τα βασικά αιτήματα του πλαισίου πάλης

  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα με το οποίο θα μπορούν οι αγροτικές οικογένειες να ζουν με αξιοπρέπεια και να συνεχίσουν την αγροτική απασχόληση.
  • Άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών από τους εμπόρους και τους συνεταιρισμούς με την παράδοση των προϊόντων τους.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό, όπως στους βιομήχανους, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια και των άλλων χαρατσιών, κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής κ.ά.
  • Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.
  • Κατάργηση των μεγάλων αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές,συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
  • Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος των 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.
  • Να καλυφθούν οι ζημιές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει, εξόφληση των αποζημιώσεων που είναι σε εκκρεμότητα.
  • ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.
  • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ 2014 – 2020 και των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο

Ειδικότερα για το νομό Ηλείας:

  • Να αποζημιωθούν άμεσα οι συνάδελφοι αγρότες στο σύνολο της καταστροφής, που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα όπως χαλαζοπτώσεις κ.α. το 2017, ισχυρούς ανέμους στις αρχές του 2018.
  • Να σταματήσει η κοροïδία και να αποζημειωθούν οι σταφιδοπαραγωγοί και οι αγρότες που τους καταστράφηκαν τα θερμοκήπια από ισχυρές βροχοπτώσεις και ανέμους το φθινώπορο του 2016 και η αποζημίωσή τους μέσω των ΠΣΕΑ καθηστερεί.
  • Να αποζημιωθούν – στηριχτούν οι πυρόπληκτοι αγροτοκτηνοτρόφοι στα χωριά Ανάληψη, Περιστέρι του δήμου Ήλιδας κ.α.
  • Να μην αλλάξει ο τρόπος μίσθωσης των εκτάσεων στις αποξηραμένες λίμνες του νομού (Αγουλινίτσας, Κάστας και Μουριάς), με κίνδυνο να συγκεντωθεί η γη σε λίγα χέρια μεγαλοαγροτών και να πεταχτούν απ’ έξω οι μικρομεσαίοι αγρότες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος