FOLLOW US: facebook twitter

Βαριά ονόματα στο φετινό φεστιβάλ Αρχ. Ολυμπίας-Αφιερωμένη η διοργάνωση στο Ν. Καρυώτη και στον Σ. Μιχαλόπουλο

Ημερομηνία: 04-07-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Αφιερωμένη στον άνθρωπο που έβαλε όχι απλά έβαλε τα θεμέλια αλλά έχτισε και το Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας θα είναι η φετινή διοργάνωση. Ο Νίκος Καρυώτης που έφυγε από τη ζωή στα τέλη του περασμένου Νοέμβρη ήταν ο άνθρωπος που ως πρόεδρος της κοινότητας, οραματίστηκε το θέατρο Ολύμπια στο Φλόκα και έκανε πράξη μαζί με τους κατοίκους του χωριού, για να αποτελέσει στη συνέχεια την καρδιά του πολιτισμού κάθε καλοκαίρι εδώ και δεκαετίες. Αυτό έγινε γνωστό στη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος του φετινού φεστιβάλ από το δήμαρχο Αρχ. Ολυμπίας κ. Κοτζά, τον πρόεδρο της Κοινωφελούς κ. Παναγιωτόπουλο, τον καλλιτεχνικό διευθυντή κ. Καψή και άλλους φορείς. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στον εθελοντή του φεστιβάλ Σωτήρη Μιχαλόπουλο, που έφυγε από τη ζωή πολύ νωρίς πέρυσι στα τέλη Αυγούστου, μετά από τροχαίο. Στη μνήμη του είναι αφιερωμένη μια ειδική βραδιά στη φετινή διοργάνωση.

Στο χαιρετισμό του ο Θύμιος Κοτζάς, εξέφρασε την πεποίθηση πως η φετινή διοργάνωση θα είναι καλύτερη από τις προηγούμενες. «Αυτό οφείλεται στους ανθρώπους που με μεγάλη επιμέλεια προετοιμάζουν τις παραστάσεις προκειμένου οι επισκέπτες και οι συμπολίτες μας να έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν παραστάσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Έχουμε άξιους ανθρώπους που χειρίζονται το φεστιβάλ» σημείωσε.

Ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Άρης Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της φετινής διοργάνωσης με τις καλύτερες θεατρικές παραστάσεις, κάτι που συμβαίνει κάθε χρόνο και έχει καταστήσει το Φεστιβάλ Ολυμπίας ανάμεσα στα πιο γνωστά στην Ελλάδα. Στάθηκε στα δύο πρόσωπα που δεν βρίσκονται πλέον κοντά μας το Νίκο Καρυώτη και το Σωτήρη Μιχαλόπουλο, στους οποίους αφιερώνεται η φετινή διοργάνωση. Παράλληλα σχολίασε και το θέμα του συντονισμού των φεστιβάλ του νομού. «Πιστεύω ότι με την κρίση ο νομός γέμισε φεστιβάλ και πολιτισμό. Αυτό δεν είναι κακό. Αυτό το οποίο δεν υπάρχει είναι μία συμπόρευση και πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να ανοίξει αυτή η κουβέντα με τα φεστιβάλ για να έχουμε μία συμπόρευση καθώς είναι πολλές οι παραστάσεις και οι συναυλίες και πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας προγραμματισμός. Ανοίγουμε το θέμα σε μία στιγμή που το φεστιβάλ πάει πάρα πολύ καλά. Είμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο αλλά επιβάλλεται να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι όλα τα φεστιβάλ του Νομού μας και να υπάρχει συντονισμός και προγραμματισμός» σχολίασε.

Ο αντιδήμαρχος και μέλος της Κοινωφελούς Πέτρος Γιαννακόπουλος, επισήμανε πως «…κάθε χρόνο αναβαθμίζουμε το φεστιβάλ και αυτό οφείλεται στην βοήθεια του διοικητικού συμβουλίου και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω όπως και στον καλλιτεχνικό μας διευθυντή. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά» είπε μεταξύ άλλων.

Ο αείμνηστος οραματιστής Νίκος Καρυώτης

Το μέλος της Κοινωφελούς Δημήτρης Δημητρόπουλος αναφερόμενος στο Νίκο Καρυώτη θύμισε πως ο αείμνηστος οραματιστής ανέφερε ότι «… ο Αριστοφάνης θεωρεί ότι η ποίηση και το θέατρο μπορούν να σώσουν την πόλη και αυτό το πιστεύουμε κι εμείς. τα έργα που ανεβαίνουν εντάσσονται στην ενότητα άνθρωπος- ειρήνη – ζωή – ενοχή που είναι σε στενή σχέση με την πραγματικότητα που βιώνουμε στην Ελλάδα καθώς η τραγωδία και η κωμωδία στηρίζεται στην έννοια της κρίσης και τις συνέπειες της» θέλοντας να σχολιάσει το φετινό πρόγραμμα. Αναφέρθηκε ακόμα και στην προοπτική της ενοποίησης των φεστιβάλ του νομού.

Η εκπρόσωπος της ΕΦΑ Ηλείας Ζαχαρούλα Λεβεντούρη, μίλησε για τη συμμετοχή της Εφορείας στη φετινή διοργάνωση, σχολιάζοντας πως «αποστολή της Εφορείας μας δεν είναι μόνο η προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων. Σκοπός είναι να προβάλλει και να στηρίζει πολιτιστικές δραστηριότητες».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Βασίλης Καψής στον επίλογο αναφέρθηκε στο πολύ προσεγμένο πρόγραμμα, ποσοτικά και ποιοτικά. Στάθηκε στις μεγάλες παραγωγές, οι οποίες στην Αθήνα ήταν sold out και λόγω των δυνατοτήτων του θεάτρου Ολύμπια θα φιλοξενηθούν εκεί, αλλά και τις μεγάλες παραστάσεις αρχαίου δράματος που «ανεβαίνουν» στην Επίδαυρο και την Ολυμπία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και δύο μεγάλες συναυλίες με Μαχαιρίτσα – Νταλάρα και Πυξ Λάξ.  Στις τραγωδίες «Ηλέκτρα» και «Ορέστης» από το ΚΘΒΕ, υπάρχει ειδική προσφορά για το κοινό στην τιμή των 20 ευρώ να παρακολουθήσουν και τις δύο παραστάσεις. Νέα ενότητα στη φετινή διοργάνωση είναι η παιδική λογοτεχνία με δύο εκδηλώσεις, ενώ υπολογίζεται και φέτος η τοπική θεατρική δημιουργία. Ένα επίσης νέο πρότζεκτ είναι η συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας. Τέλος σχολίασε πως θα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση και συντονισμός στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις των τεσσάρων φεστιβάλ και άλλων φορέων για το καλό των θεσμών και του κοινού.

Πρόγραμμα Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας 2018

7-8 Ιουλίου (Θέατρο Δάσους Δρούβα) 9μμ.

3ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ

12 Ιουλίου(Θέατρο Φλόκα)9:15 μ.μ.

ΜΑΜΜΑ  ΜΙΑ ( Μιούζικαλ)

Η ιστορία ξεκινάει όταν η κόρη της Donna,Sophieαναζητά τον πραγματικό της πατέρα για να τον καλέσει στο γάμο της. Τι θα συμβεί όταν αντί για έναν, ανακαλύψει τρεις υπέροχους μπαμπάδες; Η Donnaδεν έχει ιδέα για όλα αυτά και η περιπέτεια αρχίζει!  Η συνέχεια στη σκηνή του θεάτρου ..…

Πρωταγωνιστούν

Δέσποινα Βανδή

Άκης Σακελλαρίου, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Αργύρης Αγγέλου, Μπέττυ Μαγγίρα, Μαριέλλα Σαββίδου, Εύα Τσάχρα και ο Άρης Μακρής.

17 Ιουλίου (Αύλειος Χώρος Παιδικού Σταθμού» Ο Μικρός Αρκούδος» Πελόπιο) 10πμ

Νίνα η Λεμονίτα… μια θεατρική παράσταση αλλιώς!

Η Θεατρική Παράσταση είναι βασισμένη στο παραμύθι της Άννας Κορτέση ¨ΝΙΝΑ Η ΛΕΜΟΝΙΤΑ¨, που μιλά για την σημαντικότητα της οικογένειας και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Φυλάτος».

18 Ιουλίου(Θέατρο Φλόκα) 9.15μμ

Ο Γύρος του κόσμου σε 80 μέρες

Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ του ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ  παρουσιάζει το αριστουργηματικό έργο του ΙΟΥΛΙΟΥ ΒΕΡΝ με πρωταγωνιστή στο ρόλο του ΦΙΛΕΑ ΦΟΓΚ τον δημοφιλή μας ηθοποιό ΧΑΡΗ ΡΩΜΑ!

Τα πολύ εντυπωσιακά κοστούμια και χορευτικά αποτυπώνουν  την μαγεία και των 5 Ηπείρων που θα παρακολουθήσουμε δίνοντας μας την δυνατότητα να γνωρίσουμε ΜΑΓΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ και ΑΛΛΟΥΣ ΛΑΟΥΣ!

Αξίζει εδώ να τονίσουμε πως ο  Ήρωας της παράστασης και πρωταγωνιστής ΦΙΛΕΑΣ ΦΟΓΚ (ΧΑΡΗΣ ΡΩΜΑΣ) σε μία από τις ενδιάμεσες στάσεις του θα επισκεφθεί και την ΕΛΛΑΔΑ μία από τις πιο ΑΡΧΑΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!

20 Ιουλίου (Είσοδος Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Ολυμπίας)

Εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφικών Πορτρέτων 9μ.μ.

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

 

Διάρκεια έκθεσης 20 Ιουλίου- 20 Αυγούστου

Το Face Forward …into my home αποτελεί διαδραστικό πρόγραμμα, το οποίο εστιάζει σε ιστορίες ανθρώπων που αναγκάστηκαν να αφήσουν την πατρίδα τους και προσπαθούν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους στην Ελλάδα. Περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια αφήγησης στα οποία πρόσφυγες, με έναυσμα την παρουσίαση έργων από τη συλλογή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), αφηγούνται προσωπικές τους ιστορίες, φωτογράφιση των συμμετεχόντων και έκθεση με τα φωτογραφικά πορτρέτα των συμμετεχόντων και ηχητικά κείμενα των προσωπικών ιστοριών τους.

Συνδιοργάνωση Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας

 

25 ΙΟΥΛΙΟΥ (Θέατρο Φλόκα) 9.15 μ.μ.

Μαντάμ Σουσού

Η δημοφιλής, διαχρονική κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά, ΜΑΝΤΑΜ ΣΟΥΣΟΥ, με τη Δήμητρα Παπαδοπούλου,  έρχεται για να προσφέρει ακόμη περισσότερο γέλιο, ανατροπές και εκπλήξεις, κέφι, συγκίνηση, νοσταλγία, σάτιρα και την υπέροχη μουσική της Μαρίζας Ρίζου. Μαζί της, ο Κώστας Σπυρόπουλος και ο Τάσος Χαλκιάς.

1 Αυγούστου ( Θέατρο Φλόκα) 9.15μ.μ.

Ευριπίδη  ΗΛΕΚΤΡΑ 

Στο ρόλο της Ηλέκτρας η ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ. Παίζουν: ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΑΛΙΑΝΗΣΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ, ΜΑΡΟΥΣΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ,ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗ, ΕΛΕΝΗ ΖΑΡΑΦΙΔΟΥ, ΔΑΝΑΗ ΕΠΙΘΥΜΙΑΔΗ,ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΞΑΡΧΕΑΣκ.ά.

Συντελεστές:Σκηνοθεσία ΘΕΜΗΣ  ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ

Μετάφραση Κ.Χ ΜΥΡΗΣ

3 Αυγούστου (Θέατρο Φλόκα) 9.30μ.μ.

Νταλάρας- Μαχαιρίτσας

Δυο εξαιρετικοί καλλιτέχνες, ο Γιώργος Νταλάρας και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας έρχονται με ένα πρόγραμμα που θα αγκαλιάσειτ ο σύνολο σχεδον της δισκογραφίας τους των τελευταίων δεκαετιών. Μαζί τους θα είναι η πολυτάλαντη Μιρέλα Πάχου στο τραγούδι και στο ακορντεόν
και ο Ιταλός δεξιοτέχνης της κιθάρας Steve Tesser.

6 Αυγούστου (Θέατρο Φλόκα) 9μ.μ.

«Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας»  του Ουίλλιαμ  Σαίξπηρ   

σε διασκευή-σκηνοθεσία του  Δημήτρη  Αδάμη

Μια μαγική , ξεκαρδιστική παράσταση για παιδιά όλων των ηλικιών ,παρουσιάζει  η θεατρική ομάδα για παιδιά, «μαγικές σβούρες» .

Το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας είναι το πιο πολυπαιγμένο  και αγαπημένο θεατρικό έργο σε όλο τον κόσμο και φέρνει στις καρδιές μικρών και μεγάλων τη δύναμη της νιότης , του αυθορμητισμού και της φαντασίας.

7 Αυγούστου (Αύλειος χώρος Παλαιού Δημαρχείου) 9.15μ.μ.

Μια βραδιά για τον Σωτήρη

Οι υπεύθυνοι του Φεστιβάλ αποφάσισαν να διοργανώσουν μια τιμητική βραδιά στη μνήμη του Σωτήρη Μιχαλόπουλου, ο οποίος για πολλά χρόνια ήταν από τους βασικούς συντελεστές του Φεστιβάλ με την εθελοντική του δράση και ξεχώριζε για την αγάπη του και την άνευ όρων προσφορά του. Η μοίρα θέλησε το περσινό καλοκαίρι να τον πάρει από κοντά μας όχι όμως από τις καρδιές και τις μνήμες των ανθρώπων του Φεστιβάλ. Έτσι σε αυτή τη βραδιά συμμετέχει ο νεοεμφανιζόμενος Ηλείος Καλλιτέχνης Γιώργος Τσάκωνας, ο οποίος ξεχώρισε με τη συμμετοχή του στο talentshowRisingStar. Σε αυτή την εμφάνιση του ο Ηλείος καλλιτέχνης και οι υπόλοιποι συντελεστές της βραδιάς συμμετέχουν χωρίς αμοιβή.

Γιώργος Τσάκωνας- Τραγούδι

Βασίλης Ταμποτέλης- Ντραμς

Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος- Μπουζούκι

Κιθάρα- Διονυσία Παναγιωτόπουλου

Ηχοληψία- Φωτισμοί- Ανδρέας Ζέζας

8 Αυγούστου(Θέατρο Φλόκα) 9.15μ.μ.

«ΑΧΑΡΝΗΣ» του Αριστοφάνη Σε απόδοση και σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου. Στο ρόλο του Δικαιόπολι θα είναι ο Πέτρος Φιλιππίδης, με βασικούς πρωταγωνιστές τους Παύλο Χαϊκάλη (Λάμαχος), Κώστα Κόκλα (Μεγαρίτης),  Τάκη Παπαματθαίου (Θηβαίος) και ο Ιωάννης Παπαζήσης (Ευριπίδης).

10 Αυγούστου (Θέατρο Φλόκα) 9.15μ.μ.

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας- «ΟΡΕΣΤΗΣ» ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ

Τρεις νέοι,  ο Ορέστης, η Ηλέκτρα κι ο Πυλάδης, κολυμπούν μέσα στη δίνη του αίματος που τους παρασέρνει. Θεοί και άνθρωποι έχουν στήσει μια πλεκτάνη μίσους κι εκδίκησης, όπου η αδελφική αγάπη γίνεται συνενοχή, η φιλική σχέση συναυτουργία, η λαϊκή ετυμηγορία θανατική ποινή.

Στο ρόλο του Ορέστη ο Χρίστος Στυλιανού.

Στο ρόλο της Ηλέκτρας η Ιωάννα Κολλιοπούλου που τιμήθηκε φέτος με το θεατρικό βραβείο Μελίνα Μερκούρη ενώ στο ρόλο της Ελένης η Δάφνη Λαμπρόγιαννη.

12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ(Θέατρο Φλόκα) 9.30μ.μ.

ΠΥΞ ΛΑΞ

Είναι γεγονός: Οι Πυξ Λαξ επιστρέφουν για να γιορτάσουν 30 απίστευτα χρόνια από την ίδρυσή τους. Έρχονται από το παρελθόν, φέρνοντας άπειρη αγάπη για να την προσφέρουν στο μέλλον μας, στήνοντας μεγάλες συναυλίες- γιορτές, αφιερωμένες στους χιλιάδες οπαδούς τους.
Γιατί, «οι παλιές αγάπες» δεν χάνονται ποτέ και επιστρέφουν όταν τις χρειαζόμαστε, για να μας δώσουν ξανά ζεστασιά και φως!

13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ (Θέατρο Καυκανιάς) 9.15μ.μ.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΥΡΓΟΥ- Το Αμάρτημα της Μητρός μου

Πρόκειται για αυτοβιογραφικό οικογενειακό δράμα και τα κύρια πρόσωπα είναι δύο, ο αφηγητής και η μητέρα του. Ο χώρος που εκτυλίσσεται είναι η Βιζύη της Ανατολικής Θράκης, ενώ τα γεγονότα συνέβησαν κατά την παιδική ηλικία του συγγραφέα. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί είναι η αρχαΐζουσα στην αφήγηση και η δημοτική στους διαλόγους, διανθισμένη με ιδιωματικές λέξεις της ιδιαίτερης πατρίδας του.

Σκηνοθεσία : Ευανθία Στιβανάκη

17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ (Αίθριο Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχ. Ολυμπίας) 9μ.μ.

Το ονειρογέννητο δάσος

Παρουσίαση- Θεατρική παράσταση του βραβευμένου παραμυθιού «Το ονειρογέννητο δάσος» της  Ιωάννας Παναγιωτακοπούλου.  Μια παράσταση με έξυπνους, αστείους και τρυφερούς διαλόγους, η οποία ευαισθητοποιεί, αφυπνίζει και προβληματίζει με έναν τρόπο ψυχαγωγικό και ιδιαίτερο. Πλημμυρισμένη από φως, μουσική, εμπνευσμένες χορογραφίες και όμορφα κουστούμια, ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους σε έναν κόσμο ονειρογέννητο.

Συνδιοργάνωση Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας

26  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ (Αίθριο Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχ. Ολυμπίας) 9μ.μ.

Βραδιά Πανσελήνου

Συναυλία με την Klaudia Delmer και Mottet τρίο

Στον ίσκιο της ελιάς

Η Ιταλοπολωνικής καταγωγής Klaudia Delmer, που μεγάλωσε στην Ισπανία και πλέον ζει στην Ελλάδα και το τρίο Mottet, μας οδηγούν σε ένα μουσικό ταξίδι στην Μεσόγειο με τα τραγούδια των λαών που ζουν, δημιουργούν και ξαποσταίνουν κάτω απ’ τον ίσκιο της ελιάς. Μιας ελιάς που αποτελεί όχημα πολιτισμού και πρεσβεύει τις αδιαμφισβήτητες αξίες της ζωής…όπως η ειρήνη, ο έρωτας, η χαρά, η υπομονή και τόσα άλλα.

Στην συναυλία θα ακουστούν για πρώτη φορά ζωντανά μερικά ανέκδοτα τραγούδια σε στίχους Γιωργίου Δροσίνη μελοποιημένα ειδικά για την ερμηνεύτρια από τον Μίμη Πλέσσα. Ένα από αυτά είναι το τραγούδι “Της ελιάς ο ίσκιος”, που έδωσε και τον τίτλο στην συναυλία.

Συνδιοργάνωση Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας- Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος