FOLLOW US: facebook twitter

Αυξημένες οι εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες το νέο έτος

Ημερομηνία: 03-01-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Μέχρι και 20% θα αυξηθεί ο λογαριασμός των ασφαλιστικών εισφορών για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες με την έλευση της νέας χρονιάς. Κι αυτό γιατί έχει αποφασιστεί η εκ βάθρων αλλαγή της βάσης υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών με την κατάργηση της αφαίρεσης των ποσών που καταβλήθηκαν την περασμένη χρονιά.

Σύμφωνα με το νέο καθεστως , η βάση υπολογισμού θα είναι πλέον το καθαρό φορολογητέο εισόδημα του προηγούμενου έτους, αφού όμως προστεθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν για το προηγούμενο κάθε φορά φορολογικό έτος.

Δηλαδή, οι εισφορές του ενός έτους δεν εξαιρούνται από τη βάση υπολογισμού για τις εισφορές του επόμενου.

Κατ′ εξαίρεση και ειδικά για το 2018,ο υπολογισμός θα γίνει επί του ποσού που αντιστοιχεί στο 85% της βάσης προσδιορισμού ασφαλιστικών εισφορών

Τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ για τις εισφορές Ιανουαρίου 2018, τα οποία αναμένεται να φτάσουν στους ασφαλισμένους -εκτός απροόπτου- προς τα μέσα Φεβρουαρίου για να είναι πληρωτέα στο τέλος του ίδιου μήνα, θα πρέπει να έχουν ενσωματώσει τον νέο τρόπο υπολογισμού και τις αυξήσεις.

Όπως και φέτος, αρχικά ο υπολογισμός θα γίνει με βάση τα εισοδήματα του 2016 αλλά και τις εισφορές που πληρώθηκαν για το 2016 σε ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να ακολουθήσουν συμψηφισμοί με βάση τα εισοδήματα του 2017 και τις ενιαίες εισφορές προς τον ΕΦΚΑ.

Oι ειδικοί υπολογίζουν πως η αύξηση θα κυμαίνεται από 10% έως 20%, ενώ η επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους το 2018 θα είναι 59 εκατ. ευρώ,


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος